La Biblioteca Municipal Pere Blasi va triplicar el préstec de llibres digitals el 2020

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372). Aquest servei, realitzat a través de la plataforma e-Biblio, no ha parat de créixer des que es va posar en marxa l'any 2016 (186), però l'any passat, a conseqüència, sobretot, de la pandèmia, el volum de préstec digitals es va disparar. Des de la direcció de l’equipament es confia a mantenir uns nivells similars malgrat es normalitzi situació sanitària perquè és un bon canal per accedir a la lectura i perquè molta gent l’ha descobert o s’hi ha familiaritzat durant la pandèmia.

Aquesta és una de les dades que es recullen en la memòria 2020 de la biblioteca que, en un any extremadament difícil marcat per la COVID-19, fa un balanç molt positiu i constata la important capacitat d'adaptació que va tenir el servei al nou context. La biblioteca va restar confinada durant dos mesos, però, malgrat això, durant aquest període va traslladar tota la seva activitat en línia (seccions de col·lecció local, concursos, recitació de poemes, conta-contes., etc.), i va registrar una molt bona acollida.

El 2020, la biblioteca ha rebut 21.064 visites, la qual cosa representa una mitjana de 95 usuaris diaris en els 221 dies d’obertura. Pel que fa als préstecs, se’n van gestionar 20.924 (16.479 llibres, 3.391 pel·lícules,1.148 revistes i 222 música i d’altres.)

Al llarg de l’any, un total de 705 usuaris han utilitzat el servei de connexió a internet, que s’ofereix per garantir l’accés a tota la població, especialment a la que en té més dificultat.

Malgrat les restriccions d'aforament i de realització d'actes públics, des de la biblioteca s'ha pogut continuar oferint un complet programa del Club de Lectura, Llegir Teatre, Hora del Conte i presentacions, visites escolars, taller i formacions. En conjunt, es van programar 38 activitats, que van comptar amb 1.010 participants.

Un aspectes mol ben valorat tant pels responsables de l’equipament, com pels usuaris ha estat la incorporació d’un canal de Whatsapp per millorar el contacte directe, fer reserves fàcilment i difondre noves adquisicions.

La directora de la biblioteca, Cristina Rufí, aclareix que «és difícil comparar un any tan atípic com el 2020 amb anys anteriors, però tot i així podem dir que el préstec s’ha mantingut prou bé i hem pogut mantenir força activitats que hem complementat amb propostes que s’han anat fent a les xarxes. Una dada destacable és el préstec de desembre en llibres, una dada que supera la del gener del mateix any, cosa que ens demostra el que acabem de mencionar.»

Rufí també ha explicat que «durant aquest any el fons de la biblioteca ha disminuït, ja que aprofitant la pandèmia hem començat a fer una esporgada molt important: cal tenir en compte que s’adquireixen molts llibres i en una biblioteca es fa necessària aquesta tasca per tal que el fons sigui actiu i útil, eliminant tot allò que ocupa espai i ja no fa cap servei.»

Esperant la nova biblioteca de l’Estartit
Pel que fa a la biblioteca de l’Estartit, Rufí recorda que actualment és un equipament petit i s’usa bàsicament per Internet i wifi i com a sala d’estudi. El 2020, la pandèmia i l’espai reduït de la biblioteca van fer que els visitants fossin molt pocs (2.644 visites: una mitjana de 13 usuaris diaris en els 205 dies d’obertura). Tot i així, el préstec es va mantenir força estable (2.709) i pel que fa la resposta dels participants de les poques activitats que s’han fet ha estat molt positiva.

Rufí explica que «el 2021 esperem estrenar la nova biblioteca i agafar nou personal que tiri endavant l’equipament amb més projectes i augmentant els usuaris i les activitats que s’hi facin, a més de dotar la biblioteca d’un fons interessant.»

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis