El Museu de la Mediterrània acull el treball guanyador de la darrera convocatòria de les Exposicions Viatgeres de la Diputació

L’exposició «El món com a meditació», de Maria Mercader, ens convida a entrar dins l’univers plàstic de l’autora

18.09.2020

Avui, divendres 18 de setembre, el Museu de la Mediterrània obre les portes de l’exposició «El món com a meditació» de Maria Mercader, guanyadora de la darrera convocatòria del cicle Exposicions Viatgeres que organitza la Diputació de Girona. L’exposició es podrà visitar de manera gratuïta fins al 19 d’octubre de 2020 i s’ha programat una visita comentada a càrrec de l’artista pel divendres 25 de setembre a les 19 h.

«El món com a meditació» de Maria Mercader
Amb el projecte «El món com a meditació», l’artista Maria Mercader presenta un conjunt de peces a través de les quals ens convida a entrar en el seu univers plàstic. En aquestes, l’artista explora i treballa la seva part més interna, més nuclear, partint de la interrogació sobre l’essència comuna en totes les coses: la gènesi, la vida i l’esdevenir. 

L’artista explica que el projecte està vinculat a la idea de preguntar-nos per nosaltres mateixos i pel que ens envolta. “Sempre hi estem pensant i ho fem des de diferents disciplines” explica; “intentem conèixer la natura, ja sigui des d’una part més objectiva, com pot ser la física, o més objectiva, com poden ser les disciplines més artístiques”.

El títol de l’exposició prové del poema homònim de Wallace Stevens, en el qual l’autor planteja un tipus d’interrogants molt similars als que es qüestiona Maria Mercader a través de la seva pintura i en relació amb la seva idea del món.

L’exposició es construeix amb obres fetes a base de plafons de fusta de la mateixa mida que es presenten sols o en grup. Predomina el blau, que és un dels colors que més li agrada, i que li serveix per explicar el seu missatge. “El blau és la foscor, és la llum; i la terra pot servir com una immersió en el cel, o en els oceans”. Segons l’artista, la seva pintura és “moure i esperar”; com si treballés la terra.

Paral·lelament a la proposta pictòrica, l’artista ha creat una peça in situ, dins de la mateixa sala d’exposicions, que sintetitza a la perfecció tots els ítems amb els quals treballa. Es tracta d’una piscina de poca profunditat coberta d’aigua en la qual l’artista se submergeix de la mateixa manera com ho fa amb els seus quadres. El resultat és un quadre viu, sorprenentment suggeridor, que es mou a expenses de l’entorn humà i ambiental amb el qual conviu.

«El món com a meditació» és el projecte guanyador, juntament amb «Plecs» de Tura Sanz Sanglas, de la darrera convocatòria del cicle Exposicions Viatgeres que organitza la Diputació de Girona. L’objectiu d’aquest cicle és apropar l’art i la cultura a la ciutadania a partir d’un programa d’exposicions itinerants que es posen a disposició dels municipis de les comarques gironines per tal de fer-los arribar propostes expositives de qualitat.

Maria Mercader (la Bisbal d’Empordà, 1969). És llicenciada en Belles Arts (1992) i en Història de l’Art (1995) per la Universitat de Barcelona. L’any 1992 va fer una estada a l’Acadèmia d’Art Lliure d’Augsburg (especialitat de pintura). Actualment viu a Celrà. En els darrers anys ha realitzat diferents mostres individuals i col·lectives, d’entre les quals destaquen les dutes a terme al Castell Palau de la Bisbal d’Empordà i al refugi antiaeri de Girona amb el grup Cercle de Conversa (2018), al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí (2012) i a la Fundació Valvi de Girona (2009). La seva obra Els set dons de l’esperit va ser seleccionada per formar part de l’exposició de la novena edició de la Biennal d’Art de Girona 2017.

08.04.2021

Demà divendres tindrà lloc la inauguració formal de la 7a edició del Festival de Fotografia Mirades, que organitza bianualment l'associació... (Llegir més)

30.03.2021

(30.03.21) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí cerca una persona per a ocupar el lloc de treball de tècnic/a de medi ambient, mentre duri el... (Llegir més)

25.03.2021

Des de l’ABS de Torroella de Montgrí es continua desplegant la campanya de vacunació contra la COVID-19, que es va iniciar el mes de febrer,... (Llegir més)

25.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua fomentant les polítiques actives d'ocupació i aquest any ha incorporat tres persones desocupades a... (Llegir més)

24.03.2021

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha enllestit l’últim cens hivernal d’aus aquàtiques, elaborat el mes de gener, amb... (Llegir més)

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372).... (Llegir més)

18.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reprèn la setmana vinent la convocatòria dels Consells de Barri, un any després de l'aturada forçada per la... (Llegir més)

16.03.2021

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme... (Llegir més)

15.03.2021

Alumnes d'Ostelea, Escola de Management en Turisme, de Barcelona, i del grau de Geografia de la UdG han conegut de primera mà com s'ha gestat, quins... (Llegir més)

08.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i el Departament d'Educació de la Generalitat han acordat que l'Escola Portitxol pugui... (Llegir més)

03.03.2021

L’Ajuntament i l'EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d'un procés participatiu promogut per tal de... (Llegir més)

04.03.2021

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

04.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està enllestint la redacció del projecte definitiu per urbanitzar el carrer de Fàtima, amb l'objectiu que es... (Llegir més)

eventis