• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament sol·licita l'adhesió a la Xarxa de Custòdia del Territori
L'Ajuntament sol·licita l'adhesió a la Xarxa de Custòdia del Territori Imprimir Correu-e
(13.03.12) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha sol·licitat l'adhesió a la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país.

D'esquerra a dreta, Pujol, Bartomeus i Pietx.Amb aquesta adhesió, l'Ajuntament pretén beneficiar-se de la infraestructura, l'experiència i l'assessorament d'aquesta entitat, que presta diversos serveis als seus membres. En aquest sentit, ofereix el disseny de projectes de custòdia del territori, tràmits d'entitats, recull legislatiu, assessorament personalitzat, així com informació sobre instruments de finançament, obtenció d'ajuts i mediació i negociació de conflictes, entre d'altres.

Per tal d'avançar en el procés d'adhesió i conèixer tots els avantatges de formar part de l'entitat, aquest migdia s'han reunit a l'ajuntament la regidora d'Urbanisme i Medi Ambient, Sandra Bartomeus i el tècnic de Medi Ambient, Bep Pujol; amb el director de XCT Jordi Pietx.
 
Bartomeus ha recordat que actualment s'estan portant a terme diverses experiències de custòdia en el marc dels projecte Life Nature que s'han desenvolupat al municipi, però la voluntat de l'equip de govern és la d'avançar i fer un salt qualitatiu en aquest àmbit. Per a la regidora és fonamental la implicació dels propietaris en la correcta gestió del territori, i la custòdia és una fórmula especialment interessant en aquells indrets d'alt valor patrimonial als quals els propietaris no poden donar cap rendiment. D'altra banda, en molts casos no disposen de prou recursos per posar-los en valor. 
 
La missió de la XCT és treballar per impulsar l’ús de la custòdia del territori com a estratègia de conservació dels recursos i dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori. La custòdia del territori –que és com s’ha traduït al català el terme anglès land stewardship– és un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics.
 
Què és la custòdia del territori?
La custòdia del territori és una estratègia de conservació del sól, segons la qual la gestió d'una propietat privada que no està sent explotada se cedeix a l'entitat de custòdia, en aquest cas l'Ajuntament, perquè el municipi guanyi aquest espai natural per a ús públic. Es tracta de terrenys forestals, agrícoles, fluvials, etc. que tenen uns determinats valors naturals, culturals o paisatgístics.

L'entitat de custòdia és qui impulsa els acords, és a dir, qui fa el pacte escrit o verbal amb els propietaris per conservar i/o gestionar un territori. La clau de la custòdia del territori és el caràcter voluntari que es veu reforçat amb l'educació, la informació, la particiació, la presa de decisions i el treball conjunt entre les parts. La premissa de base és que conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat que recau només en les administracions públiques, com sovint es pensa, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden i han de contribuir-hi.

Per això, a diferència d’altres instruments i estratègies amb un objectiu similar (per exemple, la protecció legal d’un espai natural o la classificació d’un terreny com a no urbanitzable), la custòdia del territori requereix la implicació directa i activa de la societat civil, d’una banda, i d’aquelles persones que són propietàries o usuàries de terrenys forestals, agrícoles o urbans, de l’altra.

On s’aplica la custòdia del territori?
En finques o espais d’arreu del territori que tinguin un interès especial per la fauna, la flora, el patrimoni cultural o els paisatges que acullen o que podrien acollir si s’hi apliquessin les mesures adequades. Aquests indrets poden ser forestals, agrícoles, fluvials, marins o fins i tot urbans.

Com es porta a la pràctica la custòdia?
Mitjançant pactes voluntaris que acorden les entitats de custòdia del territori i els propietaris dels terrenys a conservar, i que estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el patrimoni natural o cultural de les finques objecte d’aquests pactes.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit