Avisos

L'Ajuntament es proposa erradicar completament l'amiant a tot el municipi en cinc anys

09.06.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha elaborat un cens amb el llistat d'edificis municipals i privats que tenen elements de fibrociment amb amiant, ja siguin teulades, canonades o altres components constructius. També ha aprovat un calendari per a la seva eliminació total, que es preveu sigui efectiva, com a molt tard, el 2028. Amb aquest document es dona compliment a la Llei estatal 7/2022, de 8 de residus i sols contaminants per a una economia circular, a una directiva europea i al Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032 on es fixa com a objectiu retirar l'amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l'any 2032. L’elaboració del pla és necessària perquè, a banda d'una obligació legal, aquest material representa un greu problema greu de salut pública i cal erradicar-lo.

>> Consultar el cens

L’amiant, prohibit des del 2002

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. Per aquest motiu, des del 2002 està prohibit fabricar, usar o comercialitzar materials que en continguin. El que ja estava instal·lat es pot fer servir fins al final de la seva vida útil. El cicle de vida estimat és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

Subvencions per a empreses i particulars

L’Agència de Residus de Catalunya ha obert la convocatòria dels ajuts per a la retirada d’amiant de les cobertes d’habitatges i construccions, amb un import total de 50 milions d’euros. Enguany, com a novetat, hi ha una línia específica per a les activitats econòmiques que també subvenciona la substitució de la coberta i la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic. En aquest cas, els sectors prioritaris són l’agricultura i ramaderia i després la indústria manufacturera i el comerç majorista i minorista i la reparació de vehicles de motor i motocicletes.

>>Més informació

Fins quan es pot demanar la subvenció?

Fins el 25 de juliol de 2023, a través del web de l’Agència de Residus de Catalunya. No té caràcter retroactiu, o sigui que no es pot demanar si ja s’ha executat la retirada de l’amiant.

Qui pot demanar la subvenció?

Aquests ajuts es presenten en dues línies diferenciades. Una primera línia de 10 milions d’euros per a  particulars (persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris), i una segona línia de 40 milions per a edificis on es desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. En aquest segon cas, també es poden sol·licitar per instal·lar cobertes noves i plaques fotovoltaiques a les construccions afectades per l’amiant.

Quina quantitat se subvenciona?

A la línia 1, adreçada a particulars, se subvenciona el 100% de la retirada dels elements amb amiant fins a un màxim de 30.000 euros. Es realitzarà per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d’entrada de la sol·licitud fins a exhaurir el pressupost.

A la línia 2, específica per a activitats econòmiques, se subvenciona des de la retirada de l’amiant fins a la nova coberta i les plaques fotovoltaiques. Pel que fa a la retirada i substitució d’amiant, es poden pagar fins a un màxim de 2.000 euros en les instal·lacions inferiors als 50 metres quadrats, i entre 20 i 40 euros per metre quadrat en les instal·lacions més grans, en trams especificats a la convocatòria. Com que serà per concurrència competitiva s’han establert unes puntuacions segons el sector d’activitat, metres quadrats i tipologia de les accions a realitzar.

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

29.01.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí lamenta profundament comunicar l'assassinat d'una veïna del nostre poble i vol manifestar la més enèrgica... (Llegir més)

24.01.2024

Benvolgudes famílies,                                                        Escollir l’escola dels... (Llegir més)

24.01.2024

Aquesta setmana s'ha presentat la segona edició del Correpoble, que tindrà lloc el 23 de març de 2024 al terme municipal de Calonge i Sant... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis