Avisos

L'Ajuntament es proposa erradicar completament l'amiant a tot el municipi en cinc anys

09.06.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha elaborat un cens amb el llistat d'edificis municipals i privats que tenen elements de fibrociment amb amiant, ja siguin teulades, canonades o altres components constructius. També ha aprovat un calendari per a la seva eliminació total, que es preveu sigui efectiva, com a molt tard, el 2028. Amb aquest document es dona compliment a la Llei estatal 7/2022, de 8 de residus i sols contaminants per a una economia circular, a una directiva europea i al Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032 on es fixa com a objectiu retirar l'amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l'any 2032. L’elaboració del pla és necessària perquè, a banda d'una obligació legal, aquest material representa un greu problema greu de salut pública i cal erradicar-lo.

>> Consultar el cens

L’amiant, prohibit des del 2002

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. Per aquest motiu, des del 2002 està prohibit fabricar, usar o comercialitzar materials que en continguin. El que ja estava instal·lat es pot fer servir fins al final de la seva vida útil. El cicle de vida estimat és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

Subvencions per a empreses i particulars

L’Agència de Residus de Catalunya ha obert la convocatòria dels ajuts per a la retirada d’amiant de les cobertes d’habitatges i construccions, amb un import total de 50 milions d’euros. Enguany, com a novetat, hi ha una línia específica per a les activitats econòmiques que també subvenciona la substitució de la coberta i la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic. En aquest cas, els sectors prioritaris són l’agricultura i ramaderia i després la indústria manufacturera i el comerç majorista i minorista i la reparació de vehicles de motor i motocicletes.

>>Més informació

Fins quan es pot demanar la subvenció?

Fins el 25 de juliol de 2023, a través del web de l’Agència de Residus de Catalunya. No té caràcter retroactiu, o sigui que no es pot demanar si ja s’ha executat la retirada de l’amiant.

Qui pot demanar la subvenció?

Aquests ajuts es presenten en dues línies diferenciades. Una primera línia de 10 milions d’euros per a  particulars (persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris), i una segona línia de 40 milions per a edificis on es desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. En aquest segon cas, també es poden sol·licitar per instal·lar cobertes noves i plaques fotovoltaiques a les construccions afectades per l’amiant.

Quina quantitat se subvenciona?

A la línia 1, adreçada a particulars, se subvenciona el 100% de la retirada dels elements amb amiant fins a un màxim de 30.000 euros. Es realitzarà per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d’entrada de la sol·licitud fins a exhaurir el pressupost.

A la línia 2, específica per a activitats econòmiques, se subvenciona des de la retirada de l’amiant fins a la nova coberta i les plaques fotovoltaiques. Pel que fa a la retirada i substitució d’amiant, es poden pagar fins a un màxim de 2.000 euros en les instal·lacions inferiors als 50 metres quadrats, i entre 20 i 40 euros per metre quadrat en les instal·lacions més grans, en trams especificats a la convocatòria. Com que serà per concurrència competitiva s’han establert unes puntuacions segons el sector d’activitat, metres quadrats i tipologia de les accions a realitzar.

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis