Avisos

La Generalitat inicia els treballs de millora a la zona cremada al Montgrí el juliol de 2021

02.02.2023

El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat les actuacions de recuperació de la zona cremada a l'incendi del Montgrí de juliol de 2021. En concret, s'està actuant en una superfície d'unes 14 hectàrees de la forest pública coneguda com a Duna Continental, que és titularitat de la Generalitat.

Les actuacions es fan d'acord amb els resultats de l'estudi realitzat pel Parc Natural per avaluar la severitat i l'abast de l'incendi, així com el risc d'erosió en base al tipus de terreny (sorrenc/calcari, marges de pedra seca, pendent).

Les actuacions programades s'han desglossat en tres sectors, en funció de la seva afectació i  naturalesa del sòl. . A cada zona s’aplicaran unes mesures concretes amb l’objectiu general de controlar l’erosió i afavorir la restauració de l’entorn natural.

La primera intervenció sobre el terreny s'està portant a terme a la pista de les dunes a Sobrestany que travessa la forest Duna Continental. En aquest sector s'estan retirant arbres cremats de grans dimensions en una franja de 20 metres a banda i banda del camí. Es retiren els que no tenen possibilitat de supervivència i es deixen en peu els arbrers que presentin al menys 1/3 de la capçada verda.

Aquest primer sector és un espai amb molta freqüentació de persones atesa la seva qualitat paisatgística, per la qual cosa s'ha considerat oportú minimitzar-ne els riscos a les persones.

La fusta resultant, unes 1.000 tones aproximadament, es triturarà i es destinarà a alimentar la caldera de biomassa de la presó de Figueres.

Un cop finalitzin els treballs de la franja de camí, s'actuarà a l'interior i s'adoptaran diferents estratègies de regeneració en funció del pendent del sòl.

També es realitzaran mesures de foment per la biodiversitat amb l’objectiu d’afavorir la retenció de sòl i crear refugis per la fauna, consistents en fer piles de restes. El nombre de piles dependrà de la quantitat de restes que quedin sobre els sòls, deixant una densitat amb un mínim de 10 i un màxim de 25 per hectàrea sempre que existeixi material disponible suficient.

També es mantindran al voltant de 10 arbres per hectàrea perquè actuïn temporalment com a perxes per a l’avifauna i afavoreixen la entomofauna saprofítica, fomentant el paper funcional de la fusta cremada i la seva aportació com matèria orgànica a l’ecosistema forestal.

El foc va cremar un superfície d'unes 75 hectàrees. D'aquestes, 13,15 són titularitat de la Generalitat, 38,92 de l'Ajuntament (forest Muntanya Gran). La resta, 23 hectàrees, són de 44 propietaris particulars. A la part municipal, la regeneració serà natural, ja que es tracta d'un sector de matollars i garrigars.

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis