Avisos

La Generalitat inicia els treballs de millora a la zona cremada al Montgrí el juliol de 2021

02.02.2023

El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat les actuacions de recuperació de la zona cremada a l'incendi del Montgrí de juliol de 2021. En concret, s'està actuant en una superfície d'unes 14 hectàrees de la forest pública coneguda com a Duna Continental, que és titularitat de la Generalitat.

Les actuacions es fan d'acord amb els resultats de l'estudi realitzat pel Parc Natural per avaluar la severitat i l'abast de l'incendi, així com el risc d'erosió en base al tipus de terreny (sorrenc/calcari, marges de pedra seca, pendent).

Les actuacions programades s'han desglossat en tres sectors, en funció de la seva afectació i  naturalesa del sòl. . A cada zona s’aplicaran unes mesures concretes amb l’objectiu general de controlar l’erosió i afavorir la restauració de l’entorn natural.

La primera intervenció sobre el terreny s'està portant a terme a la pista de les dunes a Sobrestany que travessa la forest Duna Continental. En aquest sector s'estan retirant arbres cremats de grans dimensions en una franja de 20 metres a banda i banda del camí. Es retiren els que no tenen possibilitat de supervivència i es deixen en peu els arbrers que presentin al menys 1/3 de la capçada verda.

Aquest primer sector és un espai amb molta freqüentació de persones atesa la seva qualitat paisatgística, per la qual cosa s'ha considerat oportú minimitzar-ne els riscos a les persones.

La fusta resultant, unes 1.000 tones aproximadament, es triturarà i es destinarà a alimentar la caldera de biomassa de la presó de Figueres.

Un cop finalitzin els treballs de la franja de camí, s'actuarà a l'interior i s'adoptaran diferents estratègies de regeneració en funció del pendent del sòl.

També es realitzaran mesures de foment per la biodiversitat amb l’objectiu d’afavorir la retenció de sòl i crear refugis per la fauna, consistents en fer piles de restes. El nombre de piles dependrà de la quantitat de restes que quedin sobre els sòls, deixant una densitat amb un mínim de 10 i un màxim de 25 per hectàrea sempre que existeixi material disponible suficient.

També es mantindran al voltant de 10 arbres per hectàrea perquè actuïn temporalment com a perxes per a l’avifauna i afavoreixen la entomofauna saprofítica, fomentant el paper funcional de la fusta cremada i la seva aportació com matèria orgànica a l’ecosistema forestal.

El foc va cremar un superfície d'unes 75 hectàrees. D'aquestes, 13,15 són titularitat de la Generalitat, 38,92 de l'Ajuntament (forest Muntanya Gran). La resta, 23 hectàrees, són de 44 propietaris particulars. A la part municipal, la regeneració serà natural, ja que es tracta d'un sector de matollars i garrigars.

24.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit reeditaran, per tercer any, l’organització d'El nostre estiu, el programa de... (Llegir més)

23.03.2023

Mirades’23, el Festival de Fotografia del Baix Empordà, arrenca demà divendres 24 de març i s’allargarà fins al 23 d'abril, a Torroella de... (Llegir més)

17.03.2023

Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal que la... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ítaca Sant Joan tornarà a donar el tret de sortida de l'estiu a l'Estartit amb dos dies de concerts el 24 i 25 de juny. Alizz, Triquell,... (Llegir més)

16.03.2023

El proper dilluns 20 de març de 2023 s’iniciaran les obres d’urgència per canviar un tram del tub de desguàs del carrer Església de... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat aquesta setmana les obres de millora del subministrament d’aigua potable al nucli de Sobrestany,... (Llegir més)

15.03.2023

Els grups multifamiliars són espais grupals on es treballen els vincles i les relacions, on les famílies poden compartir-hi situacions de la... (Llegir més)

08.03.2023

Aquest matí, l'equip de govern i els representants dels treballadors del consistori (personal laboral i personal funcionari) han signat el nou... (Llegir més)

07.03.2023

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acordat que tot i que el municipi no es troba en fase d’excepcionalitat per sequera... (Llegir més)

24.02.2023

La Fundació Philippe Cousteau "Unió dels Oceans" ha anunciat aquesta setmana que establirà la seva seu científica mundial a Torroella i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis