Avisos

L'Estat aprova una inversió de 2,5 milions d'euros per prevenir inundacions al Baix Ter

El projecte HidroNet impulsat per la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella, Ullà i Gualta també permetrà fomentar la biodiversitat aquàtica

16.09.2022

La Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en col·laboració amb la Dirección General del Agua, han fet públic avui la resolució dels ajuts per a la restauració dels ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en entorns urbans. Es traca d'un programa del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat els fons NextGenerations de la Unió Europea.

En el marc d'aquest important pla, s'ha resolt favorablement el projecte «HidroNet Baix Ter», per a la prevenció d’inundacions i el foment de la biodiversitat aquàtic del curs baix del riu Ter, presentat des de la Diputació de Girona per l’agrupació d’entitats que conformen la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta. L’import de la subvenció atorgada és 2.528.062,56 euros. El projecte es començarà a executar a partir del proper mes d'octubre i acabarà el desembre de 2025.

A la convocatòria s'hi van presentar 230 propostes i se n’han seleccionat només 37. El projecte Hidronet Baix Ter ha estat el més ben valorat dels 5 seleccionats a Catalunya (Martorell, Vendrell, Vic i municipi Lleida).

Segons explica el Ministeri, la selecció de les iniciatives s’ha dut a terme en règim de concurrència competitiva, amb un sistema de valoració basat en la qualitat tècnica de les propostes, el seu impacte positiu tant a nivell ambiental com social i en criteris estratègics, així com la seva permanència en el temps i la seva replicabilitat. El projecte del Hidronet Baix Ter ha acabat en la posició 7 de 37.

La conca del Ter ha registrat històricament el nombre més gran d'inundacions de les conques fluvials de la Catalunya oriental, amb 135 esdeveniments documentats per al període 1322-2020. Diferents nuclis urbans del Baix Ter tenen problemes d'inundació recurrents a causa de la reducció històrica de superfícies inundables a la zona.

L'objectiu del projecte Hidronet Baix Ter és canviar el model de drenatge actual basat en la ràpida evacuació a través de canals pavimentats per un basat en una xarxa interconnectada d'aiguamolls de laminació que alenteixin el flux d'aigua i redueixin el risc de desbordament. Aquest model, a més de beneficis hidrològics, té importants beneficis ambientals d'increment de la biodiversitat (les zones humides són riques en biodiversitat) i de millora de l'estat ecològic dels sistemes aquàtics (retenció de nutrients i contaminants).

El projecte preveu la redacció d'un pla integral per a tot el Baix Ter, que abordi com mitigar el risc d'inundació a tota la xarxa de municipis de la zona i la creació de zones de laminació en punts concrets com a experiències de referència per a l'aplicabilitat del model a tot l'àmbit.

L’actuació prevista al municipi de Torroella de Montgrí consisteix en la creació d’estancs temporals que funcionen com a basses de laminació amb una superfície prevista de 13 ha que permetrà millorar tot el sistema actual de drenatge reduint el risc d’inundació dels terrenys de l’entorn i facilitant el drenatge del sistemes receptors (Rec Vell i els aiguamolls del Ter Vell). El cost previst per l’actuació de Torroella de Montgrí és de 859.287,78 euros.

>> Nota de premsa de la Fundación Biodiversidad
>> Resolució de la Fundación Biodiversidad

07.12.2023

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el president de l’EMD de l’Estartit, Genís Dalmau, han signat aquest matí el nou... (Llegir més)

30.11.2023

Ahir es va constituir formalment el Consell Municipal d'Infants de Torroella de Montgrí l'Estartit, un nou òrgan de participació municipal... (Llegir més)

28.11.2023

Els usuaris del camp d'esports municipal de Torroella de Montgrí ja han pogut estrenar el nou enllumenat de l'equipament que ha estat renovat per un... (Llegir més)

27.11.2023

L’Auditori Teatre Espai Ter ha aprofitat la Fira de Sant Andreu per fer pública la programació de gener a juny de 2024 i per presentar la nova... (Llegir més)

23.11.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat el pressupost municipal per al 2024, que serà de 25,4 milions d'euros, un 16 % (3,5 milions)... (Llegir més)

20.11.2023

Aquest matí s'ha donat el tret de sortida dels actes al carrer programats en el marc de la campanya "A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs", amb... (Llegir més)

15.11.2023

Anna Cufinà va rebre ahir dimarts 14 de novembre de 2023 el Diploma de Mestre Artesana, com a reconeixament a la seva  trajectòria professional.... (Llegir més)

15.11.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha instal·lat a la teulada de la casa de la vila una càmera web meteorològica que ofereix imatges en directe... (Llegir més)

10.11.2023

Des l'Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb el suport de l’àrea d’Atenció a Famílies del Consell Comarcal... (Llegir més)

31.10.2023

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha portat a terme una campanya intensiva per eliminar flora exòtica invasora d'espais verds del municipi.... (Llegir més)

27.10.2023

L'Ajuntament engega la setmana vinent una campanya intensiva de sensibilització per fomentar la reducció del plàstic d'un sòl ús a Torroella de... (Llegir més)

19.10.2023

L'Oficina d'Informació i d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí acull, des d'aquesta setmana, un nou punt de Cau de Llibres... (Llegir més)

17.10.2023

Aquest matí s'ha realitzat la presentació institucional de la quarta edició del projecte educatiu i cultural Connectats pel Teatre que promouen... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis