Avisos

L'Estat aprova una inversió de 2,5 milions d'euros per prevenir inundacions al Baix Ter

El projecte HidroNet impulsat per la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella, Ullà i Gualta també permetrà fomentar la biodiversitat aquàtica

16.09.2022

La Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en col·laboració amb la Dirección General del Agua, han fet públic avui la resolució dels ajuts per a la restauració dels ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en entorns urbans. Es traca d'un programa del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat els fons NextGenerations de la Unió Europea.

En el marc d'aquest important pla, s'ha resolt favorablement el projecte «HidroNet Baix Ter», per a la prevenció d’inundacions i el foment de la biodiversitat aquàtic del curs baix del riu Ter, presentat des de la Diputació de Girona per l’agrupació d’entitats que conformen la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta. L’import de la subvenció atorgada és 2.528.062,56 euros. El projecte es començarà a executar a partir del proper mes d'octubre i acabarà el desembre de 2025.

A la convocatòria s'hi van presentar 230 propostes i se n’han seleccionat només 37. El projecte Hidronet Baix Ter ha estat el més ben valorat dels 5 seleccionats a Catalunya (Martorell, Vendrell, Vic i municipi Lleida).

Segons explica el Ministeri, la selecció de les iniciatives s’ha dut a terme en règim de concurrència competitiva, amb un sistema de valoració basat en la qualitat tècnica de les propostes, el seu impacte positiu tant a nivell ambiental com social i en criteris estratègics, així com la seva permanència en el temps i la seva replicabilitat. El projecte del Hidronet Baix Ter ha acabat en la posició 7 de 37.

La conca del Ter ha registrat històricament el nombre més gran d'inundacions de les conques fluvials de la Catalunya oriental, amb 135 esdeveniments documentats per al període 1322-2020. Diferents nuclis urbans del Baix Ter tenen problemes d'inundació recurrents a causa de la reducció històrica de superfícies inundables a la zona.

L'objectiu del projecte Hidronet Baix Ter és canviar el model de drenatge actual basat en la ràpida evacuació a través de canals pavimentats per un basat en una xarxa interconnectada d'aiguamolls de laminació que alenteixin el flux d'aigua i redueixin el risc de desbordament. Aquest model, a més de beneficis hidrològics, té importants beneficis ambientals d'increment de la biodiversitat (les zones humides són riques en biodiversitat) i de millora de l'estat ecològic dels sistemes aquàtics (retenció de nutrients i contaminants).

El projecte preveu la redacció d'un pla integral per a tot el Baix Ter, que abordi com mitigar el risc d'inundació a tota la xarxa de municipis de la zona i la creació de zones de laminació en punts concrets com a experiències de referència per a l'aplicabilitat del model a tot l'àmbit.

L’actuació prevista al municipi de Torroella de Montgrí consisteix en la creació d’estancs temporals que funcionen com a basses de laminació amb una superfície prevista de 13 ha que permetrà millorar tot el sistema actual de drenatge reduint el risc d’inundació dels terrenys de l’entorn i facilitant el drenatge del sistemes receptors (Rec Vell i els aiguamolls del Ter Vell). El cost previst per l’actuació de Torroella de Montgrí és de 859.287,78 euros.

>> Nota de premsa de la Fundación Biodiversidad
>> Resolució de la Fundación Biodiversidad

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua avançant en el camí cap a la transició energètica i en el desplegament del pla de renovació de... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort de l'empresari  Martí Alaball i Paguina, Medalla del Montgrí 1987, i vol... (Llegir més)

04.06.2024

(07.06.24) Actualització: El proper dilluns 11 de juny de 2024 es realitzaran els treballs de pintura del ferm de l'aparcament del Centre d'Atenció... (Llegir més)

03.06.2024

Benvolgudes famílies, Ja podeu consultar les llistes definitives dels infants que han estat admesos a les escoles bressol municipals, de... (Llegir més)

29.05.2024

Montgrí Aigua ha realitzat tasques d’impermeabilització del dipòsit d’aigua potable de Torroella per garantir-ne la seva estanqueïtat. Els... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis