La propera setmana, Submon durà a terme la revisió dels camps de boies de fondeig de la Cala Montgó, ubicada dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, per tal d’identificar els blocs de formigó que estiguin integrats a les praderies de posidònia i valorar la seva extracció.
La posidònia (Posidonia oceanica) és una planta que forma boscos submarins i actua com a tal. És l’hàbitat submarí més important per la biodiversitat que representa i juga un paper clau com a regulador del canvi climàtic, per la seva capacitat de fixar CO2 al fons marí.
Cal destacar que la posidònia és una espècie protegida, tant en l’àmbit nacional com internacional, i està catalogada com a hàbitat d’interès prioritari per la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE).
En aquest context, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter i el suport de Bonpreu i Esclat i Worldcoo, mitjançant la seva campanya d’Arrodoniment Solidari, SUBMON realitzarà un seguiment de l’estat de la posidònia de Cala Montgó.
Aquesta actuació s’emmarca en el projecte Boscos Submarins de SUBMON, que ha rebut el suport la campanya d’arrodoniment solidari per a conservar els boscos submarins del Mediterrani, promoguda per Bon Preu i Esclat i Worldcoo, que va tenir lloc durant el mes de juny. Aquest programa té com a objectius:
- Conservar les praderies de posidònia del mar Mediterrani.
- Assegurar la capacitat de la posidònia de producció d’oxigen y de fixació i retenció de carboni.
- Garantir la conservació de les espècies que viuen a la posidònia.
Des de l’any 2008 SUBMON desenvolupa projectes per a millorar l’estat de conservació marina i per promoure un canvi en la relació de la societat amb el mar.