Avisos

La Base Loran recuperarà l'ús públic i passarà a ser part de les instal·lacions del Parc Natural

La Generalitat de Catalunya exercirà el dret de retracte per 468.000 euros

14.03.2022

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat aquest matí que “la Generalitat exercirà el dret de retracte i recuperarà per a ús públic l’Estació Loran”. Amb aquest anunci fet avui es dona reposta a la petició formal feta per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí el passat desembre on es demanava al govern català que exercis el dret de tanteig de retracte que la llei faculta, un cop es va conèixer que la finca havia estat venuda per l'Estat a un particular. 

L'Alcalde, Jordi Colomí, i el primer tinent d'Alcalde, Marc Calvet, s'han mostrat molt satisfets que la Generalitat de Catalunya hagi escoltat el territori i haig tingut la sensibilitat de recuperar aquest espai per a l'ús públic, tenint en compte el seu elevat valor paisatgístic i mediambiental, així com el seu especial grau de protecció.  

Des del consistori es valora molt positivament que també s'aposti per reconvertir les instal.lacions, actualment molt degradades, a usos vinculats al Parc Natural i que també se'n renaturalitzi una part, com ja es va fer amb la maresma de la Pletera. 

Segons Colomí, el Govern català ha sabut valorar la valentia històrica de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí pel que fa a la polítiques de planificació i protecció del territori. En contra de la dinàmica existent, Torroella de Montgrí sempre ha estat un municipi pioner en la reducció i desclassificació de sol urbanitzable, iniciatives que es van concretar en els plans generals de 1983 i de 2002, tots dos reconeguts amb el Premi Nacional d'Urbanisme.

Marc Calvet, primer tinent d'Alcalde s'ha felicitat per què les gestions i reunions fetes amb la Generalitat de Catalunya hagin pogut arribar a bon port i la Base Loran passi de ser una base miliar a un espai públic al servei del patrimoni natural i cultural local. 

Segons la Generalitat de Catalunya, la tramitació està molt avançada ja que el Departament d’Acció Climàtica ha presentat la documentació preceptiva per exercir el dret de retracte , i es preveu que l’Acord de Govern que ha de permetre tirar endavant l’operació s’aprovi abans del 7 d’abril. El valor de compra dels terrenys és d’un import de 468.000 euros i 3.000 euros per cobrir les despeses de transmissions i resta de despeses corrents derivades de l’operació.

La llei permet a la Generalitat recuperar aquests terrenys, situats dins dels límits del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, al mateix preu que va pagar el particular, un ciutadà francès, al Ministeri de Defensa, propietari de la finca que fins a l’any 1998 va tenir usos militars. 

El Ministeri ha fet des de l’any 2012 fins a quatre subhastes per intentar que algú es quedés les instal·lacions. En la darrera, que va tenir lloc l’octubre de 2019 i va quedar deserta, el va rebaixar fins a 419.000 euros. Posteriorment, l’actual propietari dels terrenys va presentar una oferta similar i Defensa va optar per realitzar l’adjudicació directa. Ara, la Generalitat, en resposta a la demanda del territori, ha decidit exercir el dret de retracte i recomprar-los perquè aquest espai continuï sent d’ús públic.

De base militar a instal·lacions del Parc Natural

Pel que fa el nou ús que la Generalitat vol donar a l’Estació, que ocupa una superfície total de 351.000 m2 dels quals 6.000 m2 estan construïts, la previsió és que en una part s’ubiquin instal·lacions del Parc Natural, com ara sales d’emmagatzematge o espais per a activitats. D’altra banda, també s’estudia la possibilitat de dedicar una altra part de la finca a donar suport als itineraris interpretatius de la Guerra Freda que hi ha a la zona. Finalment, hi ha tota una part que es desconstruirà perquè es troba en molt mal estat. En aquest sentit, la consellera Jordà ha expressat “la voluntat d’escoltar el territori a l’hora de decidir el futur del projecte”.

La base Loran era una estació d’emissió de radionavegació per a la mar Mediterrània, construïda a l’Alt de la Pedrosa prop de l’Estartit, al Baix Empordà. El seu nom respon al sistema de posicionament i navegació Loran (LOng RAnge Navigation), que es basava en ones de ràdio de baixa freqüència i que en aquest cas triangulava amb les bases de Lampedusa (Itàlia) i Kargaburum (Turquia).

De gestió nord-americana, es va posar en funcionament l’any 1961 i va desconnectar-se l’1 de gener de 1995. Les antenes van ser enderrocades l’any 2005 i, des llavors, l’estació roman abandonada. Hi arriba un camí asfaltat procedent de l’Estartit que passa prop de la Torre Ponça.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis