Avisos

Torroella i l'Estartit es preparen per a l'acollida i l’acompanyament de persones refugiades d'Ucraïna

11.03.2022

L'Ajuntament ha començat a definir un dispositiu intern per atendre les necessitats de les persones refugiades d'Ucraïna que arribin a Torroella i a l'Estartit. En el marc d'aquest treball, anit es va fer una reunió del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat i aquest matí tècnics de diferents àrees municipals han mantingut una reunió operativa amb l'objectiu de coordinar els serveis que s'hauran d'activar (serveis socials, acció social, educació, salut, habitatge, empadronament, etc.).

A partir d'aquestes trobades s'està definint un protocol d'actuació per a l'acompanyament i l'assessorament tant de les persones refugiades, com per a la ciutadania que vol ajudar. El protocol té en compte tant la complexitat de la situació, com la diversitat de realitats que s'hauran d'atendre i la incertesa de la durada que tindrà l'acolliment. Entre els serveis que s'està treballant s’inclouen: agilitzar el tràmit d’empadronament perquè puguin accedir als serveis públics de salut, assistència social, assessorament legal i jurídic, allotjament, suport psicològic i escolarització dels infants i joves quan es consideri adient, entre altres.

Emergència habitacional
D'entre la diversitat de necessitats detectades, l'emergència habitacional es considera com a prioritària i urgent. En aquest sentit, l'Ajuntament vol crear una borsa d'habitatges i places d'allotjament que es puguin posar a disposició les persones refugiades. Aquest llistat es generarà a partir dels oferiments que puguin fer tant persones a títol particular, com empreses vinculades a l'allotjament turístic o al sector immobiliari. Conjuntament, es determinarà la millor fórmula per vehicular aquesta col·laboració voluntària. Si algun propietari o propietària vol col·laborar en aquest dispositiu, es pot posar en contacte amb Serveis Socials (serveissocials@torroella-estartit.cat / 972 76 00 29)

Acolliment de famílies i menors
Pel que fa a l'acollida, des de l'Ajuntament es demana a tothom que vulgui acollir que utilitzi la via establerta per la Generalitat.

  • En cas de voler acollir famílies, cal comunicar-ho al mail icaa.dso@gencat.cat .
  • En cas per de voler acollir menors que viatgen se tutors legals es pot fer al telèfon d’Infància Respon 116 111 o bé per correu electrònic dgaia.dso@gencat.cat. En aquest cas, és molt important la comunicació immediata a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per tal de garantir al màxim la seva protecció.

A nivell municipal, per tal de coordinar l'arribada i fer-ne un correcte seguiment, l'Ajuntament demana que, una vegada al municipi, s'adrecin a l'OIAC o a Serveis Socials per fer un registre presencial, determinar quines són les seves necessitats i empadronar-los. En aquest sentit, l'Ajuntament ha creat la figura tècnica de l'Agent d'Acollida, que realitzarà la primera atenció i valoració.

Drets dels refugiats
En virtut de la directiva europea que s’ha aprovat per fer front a l’emergència, aquestes persones tenen els mateixos drets que qualsevol ciutadà de la comunitat europea: dret a la sanitat pública i, en cas dels infants i joves, a l’escolarització, tot i que aquest és un tema que, ara per ara, no és prioritari donada la situació que estan vivint els menors que arriben al nostre país.

Com puc ajudar?
Des de diferents administracions i ONG desaconsellen la recollida de material i d’ajuda humanitària per diversos motius. La logística i el transport són molt complicats, i tampoc existeixen grans magatzems en la zona de conflicte o en els territoris fronterers per classificar i repartir el material necessari.

Tant des del Govern de la Generalitat com des de les organitzacions no governamentals que estan treballant en la zona de conflicte demanen a la població que vulgui col·laborar, que ho faci amb un donatiu econòmic a qualsevol de les ONG i entitats col·laboradores de referència. Amb aquests diners poden comprar el que fa falta en cada moment i a més dinamitzen l’economia local. Les compres es fan directament en els mercats de les zones afectades. Es pot trobar més informació a la web de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, de la Generalitat de Catalunya.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis