Avisos

Torroella i l'Estartit es preparen per a l'acollida i l’acompanyament de persones refugiades d'Ucraïna

11.03.2022

L'Ajuntament ha començat a definir un dispositiu intern per atendre les necessitats de les persones refugiades d'Ucraïna que arribin a Torroella i a l'Estartit. En el marc d'aquest treball, anit es va fer una reunió del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat i aquest matí tècnics de diferents àrees municipals han mantingut una reunió operativa amb l'objectiu de coordinar els serveis que s'hauran d'activar (serveis socials, acció social, educació, salut, habitatge, empadronament, etc.).

A partir d'aquestes trobades s'està definint un protocol d'actuació per a l'acompanyament i l'assessorament tant de les persones refugiades, com per a la ciutadania que vol ajudar. El protocol té en compte tant la complexitat de la situació, com la diversitat de realitats que s'hauran d'atendre i la incertesa de la durada que tindrà l'acolliment. Entre els serveis que s'està treballant s’inclouen: agilitzar el tràmit d’empadronament perquè puguin accedir als serveis públics de salut, assistència social, assessorament legal i jurídic, allotjament, suport psicològic i escolarització dels infants i joves quan es consideri adient, entre altres.

Emergència habitacional
D'entre la diversitat de necessitats detectades, l'emergència habitacional es considera com a prioritària i urgent. En aquest sentit, l'Ajuntament vol crear una borsa d'habitatges i places d'allotjament que es puguin posar a disposició les persones refugiades. Aquest llistat es generarà a partir dels oferiments que puguin fer tant persones a títol particular, com empreses vinculades a l'allotjament turístic o al sector immobiliari. Conjuntament, es determinarà la millor fórmula per vehicular aquesta col·laboració voluntària. Si algun propietari o propietària vol col·laborar en aquest dispositiu, es pot posar en contacte amb Serveis Socials (serveissocials@torroella-estartit.cat / 972 76 00 29)

Acolliment de famílies i menors
Pel que fa a l'acollida, des de l'Ajuntament es demana a tothom que vulgui acollir que utilitzi la via establerta per la Generalitat.

  • En cas de voler acollir famílies, cal comunicar-ho al mail icaa.dso@gencat.cat .
  • En cas per de voler acollir menors que viatgen se tutors legals es pot fer al telèfon d’Infància Respon 116 111 o bé per correu electrònic dgaia.dso@gencat.cat. En aquest cas, és molt important la comunicació immediata a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per tal de garantir al màxim la seva protecció.

A nivell municipal, per tal de coordinar l'arribada i fer-ne un correcte seguiment, l'Ajuntament demana que, una vegada al municipi, s'adrecin a l'OIAC o a Serveis Socials per fer un registre presencial, determinar quines són les seves necessitats i empadronar-los. En aquest sentit, l'Ajuntament ha creat la figura tècnica de l'Agent d'Acollida, que realitzarà la primera atenció i valoració.

Drets dels refugiats
En virtut de la directiva europea que s’ha aprovat per fer front a l’emergència, aquestes persones tenen els mateixos drets que qualsevol ciutadà de la comunitat europea: dret a la sanitat pública i, en cas dels infants i joves, a l’escolarització, tot i que aquest és un tema que, ara per ara, no és prioritari donada la situació que estan vivint els menors que arriben al nostre país.

Com puc ajudar?
Des de diferents administracions i ONG desaconsellen la recollida de material i d’ajuda humanitària per diversos motius. La logística i el transport són molt complicats, i tampoc existeixen grans magatzems en la zona de conflicte o en els territoris fronterers per classificar i repartir el material necessari.

Tant des del Govern de la Generalitat com des de les organitzacions no governamentals que estan treballant en la zona de conflicte demanen a la població que vulgui col·laborar, que ho faci amb un donatiu econòmic a qualsevol de les ONG i entitats col·laboradores de referència. Amb aquests diners poden comprar el que fa falta en cada moment i a més dinamitzen l’economia local. Les compres es fan directament en els mercats de les zones afectades. Es pot trobar més informació a la web de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, de la Generalitat de Catalunya.

30.09.2022

La Brigada Municipal està portant a terme aquesta setmana treballs de repàs i millora de la coberta de l'edifici del Cinema Montgrí, per... (Llegir més)

28.09.2022

Manel Camp és, sense cap dubte, un dels grans noms de la música catalana de les darreres dècades i un dels músics més versàtils i... (Llegir més)

28.09.2022

Torroella de Montgrí i l'Estartit han estat acreditades com a adherides al programa de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) després de ser... (Llegir més)

27.09.2022

El projecte educatiu 'El Parc Natural a l'Escola', impulsat pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ha estat escollit com una... (Llegir més)

27.09.2022

Aquesta setmana s’ha presentat a la delegació del govern de la Generalitat a Girona el Mundial de Veterans de Curses d’Orientació WMOC25 que es... (Llegir més)

27.09.2022

El reconegut circuit Swim No Limits ha escollit l'Estartit per tancar una temporada en la qual han participat ja més de 1.300 nedadors d'arreu de... (Llegir més)

26.09.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha encarregat un vídeo promocional amb l'objectiu de captar visitants aquesta tardor i servir de base per... (Llegir més)

26.09.2022

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible se celebra a Europa del 26 al 30 de setembre de 2022, per a conscienciar la societat de la necessitat... (Llegir més)

24.09.2022

Aquesta setmana s’han col·locat els suports de la nova senyalització dels projecte per posar en valor els punts més destacats dels paisatges... (Llegir més)

23.09.2022

La versió teatral del clàssic del cinema Entre Copas obrirà, el proper 8 d'octubre, la temporada teatral del segon semestre a l’Auditori Teatre... (Llegir més)

22.09.2022

Els Pirates i Corsaris de les Illes Medes tornen a desembarcar a l'Estartit el divendres 23, dissabte 24 i diumenge 25 de setembre en la tradicional... (Llegir més)

22.09.2022

Torroella de Montgrí s’ha sumat a la Setmana Europa de l’Esport que enguany se celebrarà entre el 23 i el 30 de setembre. Es tracta d’una... (Llegir més)

16.09.2022

L'AFA del Guillem Montgrí i el Racó de Rialles, en col·laboració amb els ajuntaments de Torroella de Montgrí i Ullà, han organitzat diverses... (Llegir més)

Cercador
eventis