Avisos

Torroella i l'Estartit aspiren al guardó Bandera Verda d'Ecovidrio

Aquests estiu es vol fer un salt de qualitat en el reciclatge d'envasos de vidre i la implicació del sector de la restauració

19.07.2021

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder aconseguir la Bandera Verda d'Ecovidrio. Amb aquest guardó mediambiental es volen reconèixer els municipis turístics costaners més compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral, a través del reciclatge d'envasos de vidre. El concurs està organitzat per Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d´envasos de vidre a Espanya. Aquesta entitat ha engegat una nova edició del Moviment Banderes Verdes, una iniciativa d'àmbit estatal que pretén premiar l'esforç d'establiments hostalers i l´activisme dels municipis costaners per a la transició verda. Els darrers guanyadors van ser Pals i Tossa de Mar, l’any 2019.

Aquesta edició comptarà amb la participació de 23 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i 80 establiments de Torroella i l’Estartit. L'objectiu, a banda d’aconseguir la Bandera Verda, serà el d´incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar al sector de la restauració.

La campanya es va presentar el divendres 16 de juliol a Mataró i va comptar amb l’assistència del regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, i la tècnica de Medi Ambient, Maribel Canales.  

Aquesta campanya d'Ecovidrio coincideix amb el reforç, per part de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, durant la temporada alta, del servei de recollida porta a porta comercial de cartró/paper i vidre. El dispositiu es va activar el 15 de juny i finalitzarà el 31 d'agost.

El reciclatge d’envasos de vidre a Torroella
L'any 2020, a Torroella i a l'Estartit es van reciclar fins a 442 tones de residus d'envasos de vidre, la qual cosa representa 37,4 kg/habitant. Amb més de 220 contenidors, al municipi ja hi ha un iglú per cada 54 habitants.

Un moviment per a la recuperació verda
Banderas Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l'aliança d´Ecovidrio amb l´hostaleria en un moment marcat la necessitat d´una transició verda. De fet, a nivell estatal, aquesta campanya es desenvolupa a 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l´última edició i competiran per revalidar el reconeixement. A l´última edició, Banderas Verdes va aconseguir elevar la recollida d´envasos de vidre fins  les 48.226 t, un 11,2% més que a l´exercici anterior. A més, gràcies al reciclat d´aquesta quantitat, es va aconseguir evitar l´emissió de 24.514 tones de CO2, equivalent a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda
Banderas Verdes té la singularitat d´involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d´un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d´economia circular.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d´envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà nous contenidors i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per facilitar el transport dels residus d´envasos de vidre. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l´entitat recorrerà els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació. A més, realitzarà un control diari dels volums d´ompliment per adaptar les rutes de recollida si és necessari.

En relació als ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

  • L´augment del volum de recollida selectiva d´envasos de vidre respecte l´any anterior.
  • El percentatge d´hostaleria local participant i la seva col·llaboració per aconseguir els objectius.
  • El compromís adquirit per els consistoris locals per fomentar la campanya entre l´hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

D´altra banda, els municipis que aconsegueixin incrementar els seus ratios de recollida d´envasos de vidre, encara que no siguin els que més hagin augmentat la seva xifra, rebran un reconeixement singular per part d´Ecovidrio per l´esforç realitzat i per millorar la concienciació en la seva localitat.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis