Avisos

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 24 de maig una jornada per fer balanç del Life Pletera

Life Pletera
Life Pletera

16.05.2018

El proper dijous 24 de maig, a partir de les 16 h, se celebrarà a l'Auditori del Museu de la Mediterrània, la V Jornada Recerca i Territori, que es dedicarà monogràficament a fer balanç i presentar els resultats del projecte Life Pletera. Hi participaran representants dels diferents socis (Ajuntament de Torroella de Montgrí, UdG, Tragsa i Generalitat) i es tancarà amb una conferència de l'arquitecte Ricard Pié, redactor de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana de Torroella de Montgrí (2002), en què es va canviar la qualificació del sòl de la Pletera. Es va passar de sòl urbanitzable no programat a sistema litoral i no urbanitzable de valor agrícola, pas imprescindible per a la seva posterior desurbanització i restauració.

El programa de la jornada, que està organitzada per la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis, és el següent:

16-18 h

  • AJUNTAMENT. Àgata Colomer, coordinadora executiva del Life Pletera, i Jordi Gamero, responsable de comunicació del Life Pletera: Life Pletera, el projecte i la seva difusió.
  • UDG. Xavier Quintana, director científic del Life Pletera: Criteris ecològics de la restauració de la Pletera.
  • TRAGSA. Els treballs de restauració de la Pletera.
  • GENCAT. Santi Ramos, tècnic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. El paper de la Generalitat en el projecte Life Pletera: restauració dunar, ordenació dels accessos i replantacions.

18-19 h

  • Ricard Pié. Catedràtic emèrit de la UPC: El paisatge com a estratègia. La revisió del Pla General de Torroella de Montgrí.

Publicació Gestió i restauració de llacunes costaneres mediterrànies a Europa

Durant la jornada també es presentarà el volum 10 de la Col·lecció Recerca i Territori, un llibre que porta per títol Gestió i restauració de llacunes costaneres mediterrànies a Europa. En aquest treball s'hi recullen exemples d’estudi de casos de gestió i restauració de diferents llacunes costaneres com les de Venècia, Mar Menor, Albufera de València, Delta de l’Ebre, delta del Llobregat i Aiguamolls de l’Empordà i el Baix Ter.

Trobada internacional de la Xarxa Europea per a la Conservació de Llacunes

La jornada es desenvoluparà en el marc del 8è Taller de la Xarxa Europea per a la Conservació de Llacunes, que se celebrarà la setmana vinent al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, entre el 21 i 25 de maig. Es tracta d'una de les principals trobades europees de científics i gestors relacionats amb aquest tipus d’espais naturals.  El Life Pletera hi tindrà una presència molt important, ja que s'hi presentaran 3 comunicacions orals i 4 pòsters que giraran al voltant de la capacitat de fixació de carboni de la maresma, el modelat de la hidrologia i la hidrogeologia de la zona, la variació de l’estat ecològic, la resposta del plàncton al procés de restauració i el metabolisme (producció i respiració) de les llacunes.


La trobada està organitzada per l’Institut d’Ecologia Aquàtica (Universitat de Girona), amb el suport del Museu de la Mediterrània i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. S'hi presentaran 58 comunicacions (34 orals i 28 pòsters), que s'estructuraran en diferents àmbits, al voltant del funcionament i els serveis dels seus ecosistemes: 1) Estructura i funció de les metacomunitats; 2) Biodiversitat en llacs i estanys poc profunds; 3) Balanç de carboni en aigües poc profundes i aiguamolls; 4) Gestió i restauració d’ecosistemes lèntics. Els temes tractats inclouran la resposta de l’ecosistema al canvi global i la identificació de factors clau que regeixen la seva biodiversitat des del punt de vista ecològic i de conservació. Ja hi ha confirmada la participació de més de 70 persones de 15 països.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis