La restauració de la Pletera, a l'Estartit, consolida la recuperació del corriol camanegre

La població d'aquesta au, amenaçada a Catalunya, s'ha multiplicat per vuit des del 2012

Corriol_Camanegre
Corriol_Camanegre
Corriol_Camanegre
Corriol_Camanegre
Corriol_Camanegre
Corriol_Camanegre

30.09.2021

La restauració dels sistemes litorals de la Pletera, a l'Estartit, i la limitació d’accés a determinades zones de la duna litoral i de l’interior de les llacunes, ha estat determinant per a la recuperació i consolidació de la població de corriol camanegre, una au amenaçada a Catalunya. Segons el darrer cens realitzat pels tècnics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (PNMMBT), a la Pletera s'han detectat un total de 13 femelles reproductores, més de la meitat de l'àmbit del parc. La resta es troben distribuïdes entre la platja de Pals, el mas Pinell i la Fonollera (8-10) i el Ter Vell (1).

En conjunt, la població d'aquesta fràgil au s'ha multiplicat per vuit en 9 anys, des que el 2012 es van començar a realitzar les primeres mesures de recuperació del sistema dunar mitjançant la protecció de les principals zona de cria, en una franja litoral que ja abasta 7 km.  En el cas de la Pletera, el programa LIFE que s'hi va desplegar entre els anys 2014 i 2018 va permetre recuperar un conjunt de zones humides amb zones molt netes de vegetació, la qual cosa ha permès que l’espècie disposi d’ambients de cria molt idonis i ben protegits.

L’any 2020 es va detectar el nombre més elevat de femelles reproductores des de la creació del parc natural, passant de 2 femelles el 2012 a 18. L'any passat a la Pletera varen criar 11 de les 18 femelles i cal destacar que per primera vegada va tenir èxit reproductor a les dunes que es van protegir i recuperar al Ter Vell.

Santi Ramos, tècnic del parc, explica que «es compten les femelles per conèixer la seva evolució i no les parelles, perquè les femelles per a primera posta escullen un mascle i per a la segona posta (si en fan) escullen un mascle diferent. Per tant, el nombre total de reproductores els marca el nombre de femelles, perquè sempre hi participen més mascles que femelles i no es formen les parelles típiques com fan altres aus.

Les femelles es reprodueixen seguint el que s’anomena poliàndria seqüencial: cada femella s’aparella amb un mascle (durant la incubació participen tots dos sexes), però, un cop transcorreguts 12 dies aproximadament de l’eclosió dels ous, la femella abandona els polls i el mascle (que es queda amb la cura dels polls). Seguidament, s’aparella amb un mascle diferent i repeteix el procés de nidificació. La femella aparellada cova de dia els ous i els mascles ho fan de nit.

El corriol camanegre és una espècie amenaçada a Catalunya i concretament, en el PNMMBT la població reproductora havia patit una regressió continuada des dels anys 90, provocada per la degradació de les platges i sistemes dunars. Aquesta espècie utilitza per alimentar-se i reproduir-se les platges i els sectors amb dunes. Posa el ous a la sorra i cosa de distingir-los, per la qual cosa és fàcil trepitjar-los sense intenció, o bé perquè s'accedeix a l'interior de les zones abalisades. Per aquesta raó, durant l’època reproductora pateix nombroses molèsties que provoquen que es perdin moltes niuades.

Per contribuir a la preservació de l'ocell, des del parc natural demanen responsabilitat a la ciutadania. Respectar les marques i portar lligats els gossos són dos aspectes claus per evitar destrossar els diferents habitats. Enguany, aquestes imprudències han augmentat durant la nit. L'augment de trobades a la platja i els botellots han provocat diferents destrosses a la zona.

26.10.2021

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà van detenir ahir, a Torroella de Montgrí, un... (Llegir més)

26.10.2021

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) s’ha traslladat aquest mes a una nau situada en el carrer Montgrí, núm. 10. En el nou espai se... (Llegir més)

26.10.2021

Aquest dimecres s'iniciarà la campanya de vacunació contra la grip que s'allargarà fins al 31 de gener de l'any vinent. Igual que l'any passat,... (Llegir més)

15.10.2021

Les residències Vila Vella, Santa Caterina i Vila Montgrí, de Torroella de Montgrí, ja han rebut el material finançat gràcies a la primera... (Llegir més)

14.10.2021

L'alcalde de Torroella de Montgri, Jordi Colomí, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, han rebut... (Llegir més)

14.10.2021

Aquest matí s'ha realitzat la presentació, en format telemàtic, de la segona edició del projecte educatiu i cultural «Connectats pel teatre»,... (Llegir més)

07.10.2021

Aquest matí hem presentat formalment la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

06.10.2021

Torroella-l'Estartit-Illes Medes ha estat escollida per la prestigiosa associació internacional Green Destinations com un exemple de bones... (Llegir més)

01.10.2021

Avui s'inicia la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Estan organitzades... (Llegir més)

22.09.2021

Les darreres setmanes s'ha pogut constatar la mort per enverinament de gats de carrer a Torroella i a l'Estartit. Davant d'aquesta circumstància,... (Llegir més)

22.09.2021

L'Estartit celebrarà aquest cap de setmana la XVII Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes, amb el propòsit de continuar divulgant una part... (Llegir més)

22.09.2021

L’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, inaugura aquest cap de setmana la seva temporada estable amb el musical La filla del Mar... (Llegir més)

16.09.2021

Aquest proper diumenge 19 de setembre es tornarà a obrir l'ermita de Santa Caterina. Aquests primers dies, l'horari d'obertura serà els diumenges... (Llegir més)

eventis