Torroella de Montgrí disposa d'un pla per eradicar els històrics problemes d'inundabilitat a la plana

Ha estat elaborat per la UdG en el marc del projecte PECT «Girona, Regió Sensible a l'Aigua"

12.08.2021

L'Institut d'Ecologia Aquàtica de la UdG ha elaborat un pla per controlar la inundabilitat a la conca del rec Vell-Ter Vell, l'àmbit del qual s'inclou dins del municipi de Torroella de Montgrí. En el treball, dirigit pel doctor Xavier Quintana, es defineixen directrius i actuacions concretes per a una gestió global de les habituals inundacions que es produeixen a la plana, des de la captació a la resclosa d’Ullà, fins a la llacuna de Ter Vell. Les propostes es basen en criteris de sostenibilitat que garanteixen la compatibilitat de l’activitat agrícola i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

Alentir i retenir l'aigua
La idea del pla és canviar l'actual model de drenatge, que es fonamenta en buidar ràpidament l’aigua quan plou. Això fa que arribi massa ràpidament als sistemes aquàtics que fan de desguàs (en aquest cas el Ter Vell) i provoquin desbordaments, especialment en les zones planeres. Amb el nou model de drenatge es pretén alentir i retenir l’aigua a la capçalera, als vessants del Montgrí, per fer que arribi més lentament a les llacunes receptores. D'aquesta manera s'incrementaria la capacitat de drenatge a banda i banda de la carretera de l’Estartit. Això es faria utilitzant llacunes i aiguamolls connectats en rosari per facilitar la laminació de l’aigua de pluja. A més de retenir l’aigua, aquest sistema també retindria nutrients i contaminants, la qual cosa serviria per millorar l’estat ecològic de les llacunes receptores.

Prioritat municipal
El regidor de Món Rural, Genís Pigem, assegura que la resolució d'aquesta problemàtica històrica és una de les prioritats per a l'actual equip de govern, per resoldre una greu problemàtica que té impactes socials i econòmics en el territori: «Els episodis de pluges són cada vegada més irregulars en nombre i quantitat d'aigua. Això provoca que, en moltes ocasions, caigui molta aigua en poca estona i provoqui inundacions a les carreteres i als camps, sobretot de la plana agrícola entre Torroella i l'Estartit. A part, aquesta aigua de pluja tampoc s’aprofita convenientment.» D’altra banda, Pigem també argument que es considera necessària mantenir un cabal constant d'aigua al llarg del rec del Ter Vell.

Finançament europeu
Pigem avança que es buscarà finançament i sinèrgies per poder-lo executar. Atès que es tracta d'un pla d'actuacions de gran envergadura i pressupost, la fórmula en què es treballa seria a través del programa FEDER o projecte LIFE, de la unió Europea, àmbits en els quals ja té experiència: «De totes les actuacions proposades, se'n farien una part, les més viables, però a hores d'ara, ja es disposa d'una anàlisi científica i d'un conjunt de propostes per posar fi a una greu problemàtica històrica».

El pla ha estat presentat fa pocs dies a l'ACA, que l'ha valorat molt positivament i ha traslladat a l'Ajuntament la seva voluntat de participar-hi. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí també buscarà d’altres socis per impulsar el projecte.

Recuperació d'aiguamolls i adaptació al canvi climàtic
El regidor de Món Rural posa en valor, a més, que aquest pla, a banda de mitigar els efectes de les inundacions, té d'altres importantíssims beneficis associats, com la recuperació d'aiguamolls mediterranis temporanis, que són hàbitats en regressió i especialment protegits. També contribueix d'una manera molt efectiva a l'adaptació del municipi al canvi climàtic.

El pla també proposa adequar el Rec Vell i Rec del Molí per a funcions ambientals, fent que portessin aigua tot l'any i recuperar superfícies d’inundació com a closes. També es vol promoure la recuperació de conreus que no es treballen perquè acostumen a inundar-se i no són rendibles. Per aconseguir-ho, es cercaran subvencions compensin les pèrdues en cas que estiguin treballats.

PECT «Girona, Regió Sensible a l'Aigua
El pla s'ha desenvolupat en el marc del projecte d'especialització i competitivitat territorial PECT «Girona, regió sensible a l'aigua», una ambiciosa iniciativa finançada amb recursos europeus que pretén convertir el Baix Ter en un territori de referència en la gestió eficient dels recursos hídrics, la bona qualitat de les aigües i les infraestructures sostenibles. El nucli promotor del projecte està coordinat per la Diputació de Girona i compta amb la participació executiva de la UdG, la Junta Central d'Aigües del Baix Ter i l'IRTA. L'Ajuntament de Torroella de Montgrí n’és un dels socis col·laboradors. Amb aquest projecte es pretén reduir la inestabilitat hidrològica al Baix Ter i afavorir el seu desenvolupament socieconòmic. El projecte, que té un pressupost de 2.656.084,26 milions d'euros, aposta per una gestió integrada i sostenible de l’aigua.

26.10.2021

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà van detenir ahir, a Torroella de Montgrí, un... (Llegir més)

26.10.2021

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) s’ha traslladat aquest mes a una nau situada en el carrer Montgrí, núm. 10. En el nou espai se... (Llegir més)

26.10.2021

Aquest dimecres s'iniciarà la campanya de vacunació contra la grip que s'allargarà fins al 31 de gener de l'any vinent. Igual que l'any passat,... (Llegir més)

15.10.2021

Les residències Vila Vella, Santa Caterina i Vila Montgrí, de Torroella de Montgrí, ja han rebut el material finançat gràcies a la primera... (Llegir més)

14.10.2021

L'alcalde de Torroella de Montgri, Jordi Colomí, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, han rebut... (Llegir més)

14.10.2021

Aquest matí s'ha realitzat la presentació, en format telemàtic, de la segona edició del projecte educatiu i cultural «Connectats pel teatre»,... (Llegir més)

07.10.2021

Aquest matí hem presentat formalment la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

06.10.2021

Torroella-l'Estartit-Illes Medes ha estat escollida per la prestigiosa associació internacional Green Destinations com un exemple de bones... (Llegir més)

01.10.2021

Avui s'inicia la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Estan organitzades... (Llegir més)

30.09.2021

La restauració dels sistemes litorals de la Pletera, a l'Estartit, i la limitació d’accés a determinades zones de la duna litoral i de... (Llegir més)

22.09.2021

Les darreres setmanes s'ha pogut constatar la mort per enverinament de gats de carrer a Torroella i a l'Estartit. Davant d'aquesta circumstància,... (Llegir més)

22.09.2021

L'Estartit celebrarà aquest cap de setmana la XVII Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes, amb el propòsit de continuar divulgant una part... (Llegir més)

22.09.2021

L’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, inaugura aquest cap de setmana la seva temporada estable amb el musical La filla del Mar... (Llegir més)

16.09.2021

Aquest proper diumenge 19 de setembre es tornarà a obrir l'ermita de Santa Caterina. Aquests primers dies, l'horari d'obertura serà els diumenges... (Llegir més)

eventis