Torroella i l'Estartit aspiren al guardó Bandera Verda d'Ecovidrio

Aquests estiu es vol fer un salt de qualitat en el reciclatge d'envasos de vidre i la implicació del sector de la restauració

19.07.2021

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder aconseguir la Bandera Verda d'Ecovidrio. Amb aquest guardó mediambiental es volen reconèixer els municipis turístics costaners més compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral, a través del reciclatge d'envasos de vidre. El concurs està organitzat per Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d´envasos de vidre a Espanya. Aquesta entitat ha engegat una nova edició del Moviment Banderes Verdes, una iniciativa d'àmbit estatal que pretén premiar l'esforç d'establiments hostalers i l´activisme dels municipis costaners per a la transició verda. Els darrers guanyadors van ser Pals i Tossa de Mar, l’any 2019.

Aquesta edició comptarà amb la participació de 23 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i 80 establiments de Torroella i l’Estartit. L'objectiu, a banda d’aconseguir la Bandera Verda, serà el d´incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar al sector de la restauració.

La campanya es va presentar el divendres 16 de juliol a Mataró i va comptar amb l’assistència del regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, i la tècnica de Medi Ambient, Maribel Canales.  

Aquesta campanya d'Ecovidrio coincideix amb el reforç, per part de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, durant la temporada alta, del servei de recollida porta a porta comercial de cartró/paper i vidre. El dispositiu es va activar el 15 de juny i finalitzarà el 31 d'agost.

El reciclatge d’envasos de vidre a Torroella
L'any 2020, a Torroella i a l'Estartit es van reciclar fins a 442 tones de residus d'envasos de vidre, la qual cosa representa 37,4 kg/habitant. Amb més de 220 contenidors, al municipi ja hi ha un iglú per cada 54 habitants.

Un moviment per a la recuperació verda
Banderas Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l'aliança d´Ecovidrio amb l´hostaleria en un moment marcat la necessitat d´una transició verda. De fet, a nivell estatal, aquesta campanya es desenvolupa a 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l´última edició i competiran per revalidar el reconeixement. A l´última edició, Banderas Verdes va aconseguir elevar la recollida d´envasos de vidre fins  les 48.226 t, un 11,2% més que a l´exercici anterior. A més, gràcies al reciclat d´aquesta quantitat, es va aconseguir evitar l´emissió de 24.514 tones de CO2, equivalent a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda
Banderas Verdes té la singularitat d´involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d´un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d´economia circular.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d´envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà nous contenidors i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per facilitar el transport dels residus d´envasos de vidre. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l´entitat recorrerà els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació. A més, realitzarà un control diari dels volums d´ompliment per adaptar les rutes de recollida si és necessari.

En relació als ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

  • L´augment del volum de recollida selectiva d´envasos de vidre respecte l´any anterior.
  • El percentatge d´hostaleria local participant i la seva col·llaboració per aconseguir els objectius.
  • El compromís adquirit per els consistoris locals per fomentar la campanya entre l´hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

D´altra banda, els municipis que aconsegueixin incrementar els seus ratios de recollida d´envasos de vidre, encara que no siguin els que més hagin augmentat la seva xifra, rebran un reconeixement singular per part d´Ecovidrio per l´esforç realitzat i per millorar la concienciació en la seva localitat.

26.10.2021

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà van detenir ahir, a Torroella de Montgrí, un... (Llegir més)

26.10.2021

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) s’ha traslladat aquest mes a una nau situada en el carrer Montgrí, núm. 10. En el nou espai se... (Llegir més)

26.10.2021

Aquest dimecres s'iniciarà la campanya de vacunació contra la grip que s'allargarà fins al 31 de gener de l'any vinent. Igual que l'any passat,... (Llegir més)

15.10.2021

Les residències Vila Vella, Santa Caterina i Vila Montgrí, de Torroella de Montgrí, ja han rebut el material finançat gràcies a la primera... (Llegir més)

14.10.2021

L'alcalde de Torroella de Montgri, Jordi Colomí, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, han rebut... (Llegir més)

14.10.2021

Aquest matí s'ha realitzat la presentació, en format telemàtic, de la segona edició del projecte educatiu i cultural «Connectats pel teatre»,... (Llegir més)

07.10.2021

Aquest matí hem presentat formalment la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

06.10.2021

Torroella-l'Estartit-Illes Medes ha estat escollida per la prestigiosa associació internacional Green Destinations com un exemple de bones... (Llegir més)

01.10.2021

Avui s'inicia la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Estan organitzades... (Llegir més)

30.09.2021

La restauració dels sistemes litorals de la Pletera, a l'Estartit, i la limitació d’accés a determinades zones de la duna litoral i de... (Llegir més)

22.09.2021

Les darreres setmanes s'ha pogut constatar la mort per enverinament de gats de carrer a Torroella i a l'Estartit. Davant d'aquesta circumstància,... (Llegir més)

22.09.2021

L'Estartit celebrarà aquest cap de setmana la XVII Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes, amb el propòsit de continuar divulgant una part... (Llegir més)

22.09.2021

L’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, inaugura aquest cap de setmana la seva temporada estable amb el musical La filla del Mar... (Llegir més)

16.09.2021

Aquest proper diumenge 19 de setembre es tornarà a obrir l'ermita de Santa Caterina. Aquests primers dies, l'horari d'obertura serà els diumenges... (Llegir més)

eventis