L’educació a la Segona República centrarà la III Jornada de Memòria Històrica Local de Torroella de Montgrí

El Museu del Montgrí programa dues conferències, un diàleg i un documental, del 14 al 28 de maig

13.05.2021

El món de l’educació a Catalunya durant la Segona República serà el tema central de la III Jornada per la Memòria Històrica Local, que programa el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí entre el 14 i el 18 de maig. Coincidint el 90è aniversari de la proclamació de la República, el museu ha volgut convertir aquesta jornades en un espai de reflexió i d’homenatge a l’escola republicana, un ensenyament que encara avui és un referent on emmirallar-se.

Les jornades pretenen recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral d’aquelles persones que varen viure la Segona República, la Guerra Civil, l'Exili, la lluita contra el Franquisme i la transició cap a la democràcia. S’han programat quatre activitats diferents, dues conferències, un diàleg i la projecció d’un documental. I a més a més hi haurà obert l’espai de Recepció de Memòria, per tal que tots aquells que vulguin ens puguin llegar objectes, documents o transmetre la seva memòria oral.

III Jornada de Memòria Històrica Local “Des de la rereguarda”

La temàtica d’enguany, «L’educació a Catalunya durant la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939)», ens porta a reflexionar sobre un fet que ens acompanya durant tota la vida: l’educació. L’ensenyament d’aquells anys a Catalunya és encara avui un referent on emmirallar-nos. En poc temps, el nostre país va aconseguir situar-se a l’avançada europea en renovació pedagògica, traduint políticament el que feia anys que s’estava gestant en les escoles catalanes. I més enllà de polítiques i lleis: mestres. Persones que deixaren la seva vida per intentar aconseguir un esdevenir millor de la humanitat.

Les terceres jornades seran també això, un homenatge als mestres, gent activa, compromesa, entusiasta, amb inquietuds, amb ganes de canviar l’escola. Són mestres que experimenten els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional de mestres que revolucionen l’ensenyament del país i esdevenen referents des d’aleshores fins als nostres dies.

Programa d’activitats

  • Divendres 14 de maig, 19h. Conferència “Els mestres de la República” a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona.
  • Divendres 21 de maig, 19h. Conferència “L’educació en temps de guerra i revolució a Catalunya” a càrrec d’Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor.
  • Dissabte 22 de maig, 17.00h. Projecció del documental “Els mestres catalans, de la guerra a l’exili” d’Agustí Corominas, cineasta i pedagog. Cinema Montgrí (taquella inversa).
  • Divendres 28 de maig, 19h.  Diàleg “De l’educació republicana a l’educació actual. Passat i present: reptes” a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l’Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri.

Recepció de memòria

Aprofitant la celebració de les jornades es torna a fer una crida a les persones per tal que ens aportin memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments. Valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives. L’espai de Recepció de Memòria estarà obert els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10.00 a 13.00 h.

26.10.2021

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà van detenir ahir, a Torroella de Montgrí, un... (Llegir més)

26.10.2021

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) s’ha traslladat aquest mes a una nau situada en el carrer Montgrí, núm. 10. En el nou espai se... (Llegir més)

26.10.2021

Aquest dimecres s'iniciarà la campanya de vacunació contra la grip que s'allargarà fins al 31 de gener de l'any vinent. Igual que l'any passat,... (Llegir més)

15.10.2021

Les residències Vila Vella, Santa Caterina i Vila Montgrí, de Torroella de Montgrí, ja han rebut el material finançat gràcies a la primera... (Llegir més)

14.10.2021

L'alcalde de Torroella de Montgri, Jordi Colomí, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, han rebut... (Llegir més)

14.10.2021

Aquest matí s'ha realitzat la presentació, en format telemàtic, de la segona edició del projecte educatiu i cultural «Connectats pel teatre»,... (Llegir més)

07.10.2021

Aquest matí hem presentat formalment la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

06.10.2021

Torroella-l'Estartit-Illes Medes ha estat escollida per la prestigiosa associació internacional Green Destinations com un exemple de bones... (Llegir més)

01.10.2021

Avui s'inicia la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Estan organitzades... (Llegir més)

30.09.2021

La restauració dels sistemes litorals de la Pletera, a l'Estartit, i la limitació d’accés a determinades zones de la duna litoral i de... (Llegir més)

22.09.2021

Les darreres setmanes s'ha pogut constatar la mort per enverinament de gats de carrer a Torroella i a l'Estartit. Davant d'aquesta circumstància,... (Llegir més)

22.09.2021

L'Estartit celebrarà aquest cap de setmana la XVII Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes, amb el propòsit de continuar divulgant una part... (Llegir més)

22.09.2021

L’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, inaugura aquest cap de setmana la seva temporada estable amb el musical La filla del Mar... (Llegir més)

16.09.2021

Aquest proper diumenge 19 de setembre es tornarà a obrir l'ermita de Santa Caterina. Aquests primers dies, l'horari d'obertura serà els diumenges... (Llegir més)

eventis