Avisos

L'Ajuntament fa un pas més a favor de la sostenibilitat i s'adhereix al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)

És una iniciativa de la UE per reduir les emissions de CO2 i augmentar l'adaptació als impactes del canvi climàtic

Plaques solars per a l'autoconsum de l'Espai Ter
Plaques solars per a l'autoconsum de l'Espai Ter
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics davant de l'Espai Ter
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics davant de l'Espai Ter
Caldera de biomassa de l'Estartit
Caldera de biomassa de l'Estartit

15.10.2020

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC), una de les iniciatives de la Unió Europea (UE) més ambicioses com a mecanisme de participació ciutadana en la lluita contra l’escalfament de la terra. D'aquesta manera, el consistori fa un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita i adaptació contra el canvi climàtic.

L'adhesió al PAESC comportarà una actualització, revisió i ampliació dels compromisos adoptats el febrer de 2012 quan l'Ajuntament va adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible Local (PAES), una iniciativa també de la UE, promoguda el 2008, que tenia com a horitzó reduir les emissions de CO2 en més d'un 20% per a l'any 2020.

Fruit d'aquest compromís, l'Ajuntament va aprovar el 2013 un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible, on es definien un total de 74 accions en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle, una gran part de les quals ja s'han executat. Entre aquestes es poden destacar la instal·lació de calderes de biomassa a les escoles Guillem de Montgrí i Portitxol, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’Espai Ter o la col·locació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics a la via pública, entre d’altres.

La nova proposta europea fixa nous objectius per a l'horitzó del 2030. Els Ajuntaments signants assumeixen el compromís de reduir com a mínim un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) l’any 2030 respecte de l’any 2005 i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest darrer seria una les grans novetats respecte al PAES del 2008.

La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, destaca la importància d'aquest nou pas i subratlla que des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja fa anys que s'està portant una política com activa i pionera, fins i tot, en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, argumenta que l’adaptació al canvi climàtic continua essent un complement a la mitigació necessària i indispensable, i és una eina per incrementar la resiliència del territori.

Redacció d'un pla d'accions
Un cop aprovada l'adhesió al PAESC, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es compromet a elaborar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia en un termini màxim de dos anys. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin per part de la Comissió d’Energia de la Unió Europea i inclourà un inventari base d’emissions i una avaluació de les vulnerabilitats i riscos al canvi climàtic. Per a la realització d’aquestes tasques es comptarà amb el suport de la Diputació de Girona, Coordinadora Territorial del Pacte a les Comarques Gironines.

Navarro recorda que el treball per la sostenibilitat que promou l'Ajuntament és totalment transversal i afecta tots els àmbits de la gestió municipal: desenvolupament turístic respectuós amb l’entorn, mobilitat, estalvi energètic,  optimització  de  la  gestió  forestal  pública, recuperació  d’espais, potenciació  i  protecció dels paratges naturals i els seus hàbitats, restauració  d’elements  del  patrimoni , etc.

Més informació:
- Pla d’Acció per l’Energia Sostenible de Torroella de Montgrí
- Dossier Compromesos amb la sostenibilitat
- Proposta d'acord d'ahesió al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis