L'Ajuntament fa un pas més a favor de la sostenibilitat i s'adhereix al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)

És una iniciativa de la UE per reduir les emissions de CO2 i augmentar l'adaptació als impactes del canvi climàtic

Plaques solars per a l'autoconsum de l'Espai Ter
Plaques solars per a l'autoconsum de l'Espai Ter
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics davant de l'Espai Ter
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics davant de l'Espai Ter
Caldera de biomassa de l'Estartit
Caldera de biomassa de l'Estartit

15.10.2020

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC), una de les iniciatives de la Unió Europea (UE) més ambicioses com a mecanisme de participació ciutadana en la lluita contra l’escalfament de la terra. D'aquesta manera, el consistori fa un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita i adaptació contra el canvi climàtic.

L'adhesió al PAESC comportarà una actualització, revisió i ampliació dels compromisos adoptats el febrer de 2012 quan l'Ajuntament va adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible Local (PAES), una iniciativa també de la UE, promoguda el 2008, que tenia com a horitzó reduir les emissions de CO2 en més d'un 20% per a l'any 2020.

Fruit d'aquest compromís, l'Ajuntament va aprovar el 2013 un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible, on es definien un total de 74 accions en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle, una gran part de les quals ja s'han executat. Entre aquestes es poden destacar la instal·lació de calderes de biomassa a les escoles Guillem de Montgrí i Portitxol, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’Espai Ter o la col·locació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics a la via pública, entre d’altres.

La nova proposta europea fixa nous objectius per a l'horitzó del 2030. Els Ajuntaments signants assumeixen el compromís de reduir com a mínim un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) l’any 2030 respecte de l’any 2005 i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest darrer seria una les grans novetats respecte al PAES del 2008.

La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, destaca la importància d'aquest nou pas i subratlla que des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja fa anys que s'està portant una política com activa i pionera, fins i tot, en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, argumenta que l’adaptació al canvi climàtic continua essent un complement a la mitigació necessària i indispensable, i és una eina per incrementar la resiliència del territori.

Redacció d'un pla d'accions
Un cop aprovada l'adhesió al PAESC, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es compromet a elaborar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia en un termini màxim de dos anys. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin per part de la Comissió d’Energia de la Unió Europea i inclourà un inventari base d’emissions i una avaluació de les vulnerabilitats i riscos al canvi climàtic. Per a la realització d’aquestes tasques es comptarà amb el suport de la Diputació de Girona, Coordinadora Territorial del Pacte a les Comarques Gironines.

Navarro recorda que el treball per la sostenibilitat que promou l'Ajuntament és totalment transversal i afecta tots els àmbits de la gestió municipal: desenvolupament turístic respectuós amb l’entorn, mobilitat, estalvi energètic,  optimització  de  la  gestió  forestal  pública, recuperació  d’espais, potenciació  i  protecció dels paratges naturals i els seus hàbitats, restauració  d’elements  del  patrimoni , etc.

Més informació:
- Pla d’Acció per l’Energia Sostenible de Torroella de Montgrí
- Dossier Compromesos amb la sostenibilitat
- Proposta d'acord d'ahesió al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)

08.04.2021

Demà divendres tindrà lloc la inauguració formal de la 7a edició del Festival de Fotografia Mirades, que organitza bianualment l'associació... (Llegir més)

30.03.2021

(30.03.21) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí cerca una persona per a ocupar el lloc de treball de tècnic/a de medi ambient, mentre duri el... (Llegir més)

25.03.2021

Des de l’ABS de Torroella de Montgrí es continua desplegant la campanya de vacunació contra la COVID-19, que es va iniciar el mes de febrer,... (Llegir més)

25.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua fomentant les polítiques actives d'ocupació i aquest any ha incorporat tres persones desocupades a... (Llegir més)

24.03.2021

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha enllestit l’últim cens hivernal d’aus aquàtiques, elaborat el mes de gener, amb... (Llegir més)

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372).... (Llegir més)

18.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reprèn la setmana vinent la convocatòria dels Consells de Barri, un any després de l'aturada forçada per la... (Llegir més)

16.03.2021

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme... (Llegir més)

15.03.2021

Alumnes d'Ostelea, Escola de Management en Turisme, de Barcelona, i del grau de Geografia de la UdG han conegut de primera mà com s'ha gestat, quins... (Llegir més)

08.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i el Departament d'Educació de la Generalitat han acordat que l'Escola Portitxol pugui... (Llegir més)

03.03.2021

L’Ajuntament i l'EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d'un procés participatiu promogut per tal de... (Llegir més)

04.03.2021

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

04.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està enllestint la redacció del projecte definitiu per urbanitzar el carrer de Fàtima, amb l'objectiu que es... (Llegir més)

eventis