L'Ajuntament fa un pas més a favor de la sostenibilitat i s'adhereix al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)

És una iniciativa de la UE per reduir les emissions de CO2 i augmentar l'adaptació als impactes del canvi climàtic

Plaques solars per a l'autoconsum de l'Espai Ter
Plaques solars per a l'autoconsum de l'Espai Ter
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics davant de l'Espai Ter
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics davant de l'Espai Ter
Caldera de biomassa de l'Estartit
Caldera de biomassa de l'Estartit

15.10.2020

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC), una de les iniciatives de la Unió Europea (UE) més ambicioses com a mecanisme de participació ciutadana en la lluita contra l’escalfament de la terra. D'aquesta manera, el consistori fa un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita i adaptació contra el canvi climàtic.

L'adhesió al PAESC comportarà una actualització, revisió i ampliació dels compromisos adoptats el febrer de 2012 quan l'Ajuntament va adherir-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible Local (PAES), una iniciativa també de la UE, promoguda el 2008, que tenia com a horitzó reduir les emissions de CO2 en més d'un 20% per a l'any 2020.

Fruit d'aquest compromís, l'Ajuntament va aprovar el 2013 un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible, on es definien un total de 74 accions en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua, per assolir els compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle, una gran part de les quals ja s'han executat. Entre aquestes es poden destacar la instal·lació de calderes de biomassa a les escoles Guillem de Montgrí i Portitxol, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’Espai Ter o la col·locació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics a la via pública, entre d’altres.

La nova proposta europea fixa nous objectius per a l'horitzó del 2030. Els Ajuntaments signants assumeixen el compromís de reduir com a mínim un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) l’any 2030 respecte de l’any 2005 i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest darrer seria una les grans novetats respecte al PAES del 2008.

La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, destaca la importància d'aquest nou pas i subratlla que des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja fa anys que s'està portant una política com activa i pionera, fins i tot, en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, argumenta que l’adaptació al canvi climàtic continua essent un complement a la mitigació necessària i indispensable, i és una eina per incrementar la resiliència del territori.

Redacció d'un pla d'accions
Un cop aprovada l'adhesió al PAESC, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es compromet a elaborar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia en un termini màxim de dos anys. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin per part de la Comissió d’Energia de la Unió Europea i inclourà un inventari base d’emissions i una avaluació de les vulnerabilitats i riscos al canvi climàtic. Per a la realització d’aquestes tasques es comptarà amb el suport de la Diputació de Girona, Coordinadora Territorial del Pacte a les Comarques Gironines.

Navarro recorda que el treball per la sostenibilitat que promou l'Ajuntament és totalment transversal i afecta tots els àmbits de la gestió municipal: desenvolupament turístic respectuós amb l’entorn, mobilitat, estalvi energètic,  optimització  de  la  gestió  forestal  pública, recuperació  d’espais, potenciació  i  protecció dels paratges naturals i els seus hàbitats, restauració  d’elements  del  patrimoni , etc.

Més informació:
- Pla d’Acció per l’Energia Sostenible de Torroella de Montgrí
- Dossier Compromesos amb la sostenibilitat
- Proposta d'acord d'ahesió al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia (PAESC)

30.10.2020

La programació i l'activitat dels equipaments culturals de Torroella de Montgrí es veuran alterades a conseqüència de les noves mesures aprovades... (Llegir més)

30.10.2020

L’evolució de la pandèmia de la COVId-19 i les darreres restriccions adoptades pel Govern de la Generalitat han forçat l'Ajuntament de Torroella... (Llegir més)

29.10.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit han adequat un nou tram de la xarxa municipal de carrils bici que millora la... (Llegir més)

27.10.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí rebrà una subvenció de 210.147,87 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 de la Generalitat... (Llegir més)

26.10.2020

L'Ajuntament i l'empresa concessionària Mémora ja tenen a punt el protocol que s'implementarà aquest cap de setmana, coincidint amb la festivitat... (Llegir més)

26.10.2020

Actualment la situació de la pandèmia de coronavirus als municipis de Torroella de Montgrí i l’Estartit , i de tot el Baix Empordà, és... (Llegir més)

20.10.2020

Benvolguts/des veïns/es, Arrel de les mesures per impedir la propagació del Covid-19, alguns bars i restaurants del municipi ofereixen servei de... (Llegir més)

20.10.2020

L’Ajuntament ha finalitzat els treballs de manteniment de la vegetació de la fondalada de la vall de Santa Caterina, amb l’objectiu de fer-la... (Llegir més)

16.10.2020

Dilluns vinent s’iniciarà la campanya de vacunació contra la grip a les 4 ABS de la nostra comarca, gestionades per Serveis de Salut Integrats... (Llegir més)

16.10.2020

A partir d'avui, i fins al 30 d'octubre, s'apliquen noves mesures i restriccions acordades pel Govern de la Generalitat per aturar l'increment de... (Llegir més)

14.10.2020

El passat 30 de setembre era el darrer dia per resintonitzar els canals de la Televisió Digital Terrestre a les comarques de Girona, Lleida i... (Llegir més)

09.10.2020

El passeig del Molinet de l'Estartit acull avui el rodatge d'una de les escenes més importants de la pel·lícula Las leyes de la frontera,... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis