Mesuren les variacions de nivell de les aigües subterrànies a la Pletera i al Ter Vell

31.08.2020

Aquest agost s'han instal·lat diversos aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la bassa del Fra Ramon, a la Pletera, i al Ter Vell. L'actuació forma part del projecte «Girona, regió sensible a l'aigua (2018-2021)», en el qual hi participa l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. S'hi han col·locat tubs d'acer inoxidable de longituds diferents (0,80 i 3 m), que permetran una lectura manual de nivells freàtics superficial i profund de la llacuna. La perforació s'ha fet amb el mètode mecànic a percussió.

La Pletera i el Ter Vell configuren un ecosistema de dunes i maresmes que es troba una mica per sota del nivell del mar, motiu pel qual rep aportacions d'aigua marina a causa de temporals o per l'efecte del vent; a més de rebre aigua dolça provinent -de forma secundària- del Ter i de la pluja. D’altra banda, és un reserva natural parcial que conté una gran biodiversitat i que té una funció protectora d'espècies migratòries i en perill.

Aquesta instal·lació completa una xarxa de mesura que també compta amb sensors aquàtics disseminats per les llacunes, que recullen les dades automàticament i que permetran completar i millorar el model actual de dades sobre la circulació volumètrica d'aigües freàtiques a la zona, l'evaporació, la conductivitat, les variacions abans i després de les pluges, etc. amb la finalitat de conèixer millor l'estat actual de la llacuna.

Millorar la gestió i l’ús de l’aigua al Baix Ter

Es tracta d'una actuació de caire ambiental (no agrícola) del projecte PECT «Girona, regió sensible a l'aigua», que pretén convertir el Baix Ter en un territori de referència en la gestió eficient dels recursos hídrics. El nucli promotor d'aquest projecte està coordinat per la Diputació de Girona i el formen l'UdG, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, l'IRTA, la Fundació Mas Badia i la Fundació Mar. El projecte rep el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i de la Diputació de Girona.

Les entitats no beneficiàries que participen en el projecte són: el Consorci del Ter, La Mancomunitat Daró-Ter; la Mancomunitat d’Aigües de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent; Giropoma Costa Brava SL, Cooperativa Girona Fruits, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i les quatre comunitats de regants del Baix Ter: Molí de Pals, Presa de Colomers, Sèquia Vinyals i Cervià de Ter-Sant Jordi Desvalls-Colomers.

El projecte desplegarà un conjunt d'operacions per implementar un model integral, innovador i específic per a la gestió de l'aigua. Es desenvoluparan instruments, tècniques i infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica, que milloraran l'ús i la gestió de l'aigua i del sòl.

08.04.2021

Demà divendres tindrà lloc la inauguració formal de la 7a edició del Festival de Fotografia Mirades, que organitza bianualment l'associació... (Llegir més)

30.03.2021

(30.03.21) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí cerca una persona per a ocupar el lloc de treball de tècnic/a de medi ambient, mentre duri el... (Llegir més)

25.03.2021

Des de l’ABS de Torroella de Montgrí es continua desplegant la campanya de vacunació contra la COVID-19, que es va iniciar el mes de febrer,... (Llegir més)

25.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua fomentant les polítiques actives d'ocupació i aquest any ha incorporat tres persones desocupades a... (Llegir més)

24.03.2021

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha enllestit l’últim cens hivernal d’aus aquàtiques, elaborat el mes de gener, amb... (Llegir més)

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372).... (Llegir més)

18.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reprèn la setmana vinent la convocatòria dels Consells de Barri, un any després de l'aturada forçada per la... (Llegir més)

16.03.2021

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme... (Llegir més)

15.03.2021

Alumnes d'Ostelea, Escola de Management en Turisme, de Barcelona, i del grau de Geografia de la UdG han conegut de primera mà com s'ha gestat, quins... (Llegir més)

08.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i el Departament d'Educació de la Generalitat han acordat que l'Escola Portitxol pugui... (Llegir més)

03.03.2021

L’Ajuntament i l'EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d'un procés participatiu promogut per tal de... (Llegir més)

04.03.2021

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

04.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està enllestint la redacció del projecte definitiu per urbanitzar el carrer de Fàtima, amb l'objectiu que es... (Llegir més)

eventis