Avisos

Mesuren les variacions de nivell de les aigües subterrànies a la Pletera i al Ter Vell

31.08.2020

Aquest agost s'han instal·lat diversos aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la bassa del Fra Ramon, a la Pletera, i al Ter Vell. L'actuació forma part del projecte «Girona, regió sensible a l'aigua (2018-2021)», en el qual hi participa l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. S'hi han col·locat tubs d'acer inoxidable de longituds diferents (0,80 i 3 m), que permetran una lectura manual de nivells freàtics superficial i profund de la llacuna. La perforació s'ha fet amb el mètode mecànic a percussió.

La Pletera i el Ter Vell configuren un ecosistema de dunes i maresmes que es troba una mica per sota del nivell del mar, motiu pel qual rep aportacions d'aigua marina a causa de temporals o per l'efecte del vent; a més de rebre aigua dolça provinent -de forma secundària- del Ter i de la pluja. D’altra banda, és un reserva natural parcial que conté una gran biodiversitat i que té una funció protectora d'espècies migratòries i en perill.

Aquesta instal·lació completa una xarxa de mesura que també compta amb sensors aquàtics disseminats per les llacunes, que recullen les dades automàticament i que permetran completar i millorar el model actual de dades sobre la circulació volumètrica d'aigües freàtiques a la zona, l'evaporació, la conductivitat, les variacions abans i després de les pluges, etc. amb la finalitat de conèixer millor l'estat actual de la llacuna.

Millorar la gestió i l’ús de l’aigua al Baix Ter

Es tracta d'una actuació de caire ambiental (no agrícola) del projecte PECT «Girona, regió sensible a l'aigua», que pretén convertir el Baix Ter en un territori de referència en la gestió eficient dels recursos hídrics. El nucli promotor d'aquest projecte està coordinat per la Diputació de Girona i el formen l'UdG, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, l'IRTA, la Fundació Mas Badia i la Fundació Mar. El projecte rep el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i de la Diputació de Girona.

Les entitats no beneficiàries que participen en el projecte són: el Consorci del Ter, La Mancomunitat Daró-Ter; la Mancomunitat d’Aigües de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent; Giropoma Costa Brava SL, Cooperativa Girona Fruits, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i les quatre comunitats de regants del Baix Ter: Molí de Pals, Presa de Colomers, Sèquia Vinyals i Cervià de Ter-Sant Jordi Desvalls-Colomers.

El projecte desplegarà un conjunt d'operacions per implementar un model integral, innovador i específic per a la gestió de l'aigua. Es desenvoluparan instruments, tècniques i infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica, que milloraran l'ús i la gestió de l'aigua i del sòl.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis