Avisos

Més informadors i agents cívics per a una temporada de bany segura i sostenible

15.07.2020

A Torroella de Montgrí i a l’Estartit comptarem aquest estiu amb un equip format per 18 persones, entre informadors de platges (3), agents cívics (6) i socorristes (9) per vetllar pels banyistes i per controlar i dirigir els visitants a les diferents zones de les platges segons les ocupacions. En una temporada marcada per la prevenció de la COVID-19, el municipi ha passat de 2 agents cívics al 2019 a un total de 9 persones -entre nous informadors i agents. Tots ells estaran reforçats per la tasca que desenvolupa la Policia Local.

Les platges de Torroella i l'Estartit tenen suficient capacitat per acollir a tots els banyistes d'una temporada habitual, fins i tot els d’un dia punta, i ha pres noves mesures per seguir el protocol de prevenció de coronavirus. Als informadors i agents cívics cal afegir-hi els 9 socorristes, que també s’han hagut d’adaptar a les noves normatives. Des de l’Ajuntament, també s’ha instal·lat una caseta informativa a la platja Gran; noves cartelleres a les entrades de cada platja amb informació i mesures preventives i s’ha intensificat el nombre de neteges a la zona de les platges, de les dutxes i dels lavabos públics municipals.

Dúnia Oliveras, regidora de la Destinació Turística de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit, explica que «a l’inici d’aquest estiu hem tingut 5 informadors i agents cívics, però des d’avui avui fins el 15 de setembre arribarem el màxim d’incorporacions, amb un total de 9. Ho hem intensificat perquè és un any complexe, hem de vigilar l’aforament i seguir les recomanacions». Oliveras afegeix que «tot i que la majoria de la gent ja sap les mesures que s’han de prendre, comptem amb més agents i informadors».

Marc Calvet, regidor de Gestoria Costanera i Platges, afegeix que «els informadors i agents cívics es repartiran en diferents platges i la tasca principal serà la d’informar a la gent quan arribi». «En un principi no hem de tenir problemes d’ocupació segons els estudis que hem fet en plena ocupació. Més que tenir espai sense límit, disposem d’espai per complir, de sobres, les distàncies entre persones».

Caseta d’entrada, noves cartelleres i socorristes adaptats a la prevenció

Un informador de platja i un agent cívic fan la mateixa tasca, però els informadors no es poden moure de la platja mentre que els agents poden anar a controlar altres punts del municipi. L’agent cívic és un nexe d’unió entre el ciutadà i l’Ajuntament i aquesta temporada la seva funció ve clarament marcada per informar a la ciutadania de la utilització dels espais, edificis i instal·lacions municipals d’acord amb les mesures preventives, i assegurar les distàncies de seguretat, les recomanacions sanitàries, controlar la ocupació de les platges i reubicar els usuaris.

L’aforament de les platges de Torroella i l’Estartit és molt elevat, però s’ha ubicat una caseta informativa a l’entrada de la platja Gran «per si els pàrquings queden plens; allà hi haurà una persona donant informació de quina platja té més capacitat per poder-hi anar», apunta la regidora de Destinació Turística. Segons un estudi valoratiu que s'ha realitzat des del consistori, el municipi té capacitat per acollir els banyistes d'una temporada habitual amb els requeriments de seguretat pel COVID-19. Per adaptar-se a les mesures de distanciament que fixen les autoritats sanitàries, únicament cal reubicar els usuaris, però tothom, fins i tot en cas de màxima ocupació de la destinació, té possibilitats de gaudir del bany a Torroella i a l'Estartit.

L'estudi s'ha fet tenint en compte la capacitat de les platges Gran, la Pletera i Mas Pinell, les de més extensió del municipi. S'ha conclòs que en cas de màxima ocupació, cada banyista disposaria de 5,27 metres quadrats, per sobre del límit de distanciament en què treballa l'Estat. Els càlculs s'han fet tenint en compte que les platges del municipi acullen, en temporada alta, una mitjana de 40.000 usuaris diaris.

Les platges del municipi ara també compten amb noves cartelleres instal·lades a totes les entrades (platja Gran, Ter Vell, Griells – Pletera, la Gola, Mas Pinell i Cala Montgó) amb informació i mesures preventives per evitar possibles afeccions pel COVID-19. Entre les mesures que s’hi expliquen hi ha protocols i normatives com l’Ordre SND/440/2020, de 23 de maig, del Ministeri de Sanitat; recomanacions per l’obertura de platges i zones de bany; informe del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) sobre la transmissió del SARS-CoV-2 a platges i piscines, entre altres.

El servei de socorrisme, que no dona ordres als banyistes en temes de prevenció de coronavirus, també s’ha hagut d’adaptar i els 9 socorristes situats entre la platja Gran i Mas Pinell han de seguir una sèrie de directrius, com desinfectar les cadires de vigilància cada cop que s’ocupin, rentar la roba diàriament a 90º i les habituals de netejar-se les mans abans i després de sortir del lloc amb gel hidroalcohòlic.

Una de les altres accions que s’han portat a terme és intensificar les neteges dels lavabos públics municipals i les dutxes de les platges. A més, es té especial atenció a les zones d´ús comú i a les superfícies de contacte més freqüents com aixetes, baranes i papereres, entre altres. Es realitza diàriament amb una freqüència de dues vegades al dia i es té en compte totes les mesures de precaució per evitar l’arribada de productes de neteja i desinfectants al medi natural, com la sorra, aigua de mar i aigües subterrànies. A la sorra, no es realitza cap desinfecció amb producte químic, si bé hi ha una especial atenció a la retirada de residus orgànics i inorgànics.

Per la seva configuració, Torroella i l’Estartit disposa de més 5 km de sorra fina i poca profunditat, algunes d'alt valor natural i pràcticament verges i molt extenses. Les més destacades són Cala Montgó, Platja Gran, els Griells, la Pletera, la Gola, Mas Pinell i la Fonollera. A aquestes cal afegir les petites cales on es pot arribar després d’una excursió a peu o en barca, tot vorejant la costa del Montgrí, on es pot gaudir de la pràctica el busseig.

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis