Avisos

Torroella i l’Estartit activen un ambiciós pla per fer costat a les persones més vulnerables i preservar el teixit productiu

L'Ajuntament hi destinarà 700.000 euros d'activitats o actuacions municipals que s'han hagut de reduir o anul·lar

14.05.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, en coordinació amb l’EMD de l’Estartit, activarà un pla de xoc per pal·liar els efectes econòmics i socials de la crisi del coronavirus. D'entrada, hi destinarà al voltant de 700.000 euros, una xifra que pot variar a l'alça o a la baixa en funció de com evolucioni la crisi. Els eixos estratègics del pla de xoc seran l’atenció a les persones vulnerables, la reactivació de l'economia local i la promoció turística.

Amb aquesta iniciativa l'Ajuntament vol mobilitzar el màxim de recursos possibles per ajudar les persones i activitats que més directament estan patint l'impacte de la crisi, i crear les condicions perquè la reactivació econòmica sigui el més ràpida possible. La bateria de mesures es finançarà amb els imports d’activitats o actuacions municipals de diferents àrees que s’han hagut d’anul·lar o reduir com el FIMAG, la Fira Empordà, Cuina i Salut, el Premi Espai Ter, la Festa Major, el Festival Ítaca o l’aturada de la programació de l’Espai Ter, entre d’altres.

El pla s'ha elaborat a partir de l'anàlisi de la situació actual tant a nivell municipal com del propi Ajuntament, de manera que també s'ha tingut en compte una estimació de la reducció d'ingressos i les despeses municipals sobrevingudes. En aquest sentit, des del govern municipal es volen crear les condicions necessàries per estar al costat de les persones, per impulsar l'economia local i per preservar el teixit productiu i els llocs de treball.

L’alcalde, Jordi Colomí, argumenta que aquesta doble estratègia es complementa amb un principi de fons que té com a objectiu «fer compatible la intervenció municipal sense posar en risc l’estabilitat pressupostària de la institució». L’alcalde recorda que «la crisi també té un impacte molt negatiu per a les arques municipals, però que l’Ajuntament està disposat a suportar tensions de tresoreria, fins i tot a demanar un pòlissa de crèdit, durant el temps que faci falta, per contribuir a generar les condicions necessàries per reactivar l’economia i evitar el màxim de tancaments i pèrdues de llocs de treball».

Perquè això sigui factible, també és molt important que l’Estat flexibilitzi la llei de pressupostos i permeti els ajuntaments destinar superàvit del 2019, sense cap restricció, a l'emergència del Covid-19. En relació a aquesta qüestió, l’equip de govern ha portat al Ple una moció en la qual demana al govern de l’Estat diferent mesures de caràcter econòmic que millorin la capacitat de maniobra dels ens locals.

Les principals mesures que inclou el pla de xoc municipal, per àmbits d’actuació, seran les següents:

Mesures socials

  • S'ampliaran les ajudes econòmiques per atendre totes les demandes de persones i famílies en situació de vulnerabilitat i mancances alimentàries. S’ha doblat la partida inicial destinada a ajudes d’urgència.
  • Durant les primeres setmanes de la crisi es va activar un dispositiu especial al Centre de Distribució d’Aliments (CDA), que ha registrat un increment molt notable i sobtat d’usuaris. Aquest dispositiu es reforçarà perquè les necessitats continuen creixent i el servei s’ha de redimensionar.
  • S’implementaran canvis estructurals a l’Àrea de Serveis Socials per dotar-la dels recursos econòmics i tècnics necessaris per donar una resposta adequada a la situació que esdevindrà un cop acabi el confinament.

Mesures fiscals

>> Modificació del calendari fiscal

  • Es posposa el termini de pagament en voluntària de l’IAE, via pública, taxa escombraries industrials, IBI, Guals i cementiri fins al dia 4 de desembre.
  • El pagament avançat dels domiciliats d’escombraries industrials es posposa al 20 d’agost.
  • L’IBI domiciliat que es cobrava el 7 de juliol, es cobrarà a terços i a data de 20/07, 20/09 i 03/12
  • Es disminuiran les quotes dels serveis no prestats en concepte d’escombraries industrials, ocupació via pública, mercat i concessions de la platja.
  • L’Ajuntament atendrà tots aquells casos personals que per qüestions derivades de la crisi tinguin dificultats per fer front al pagament dels impostos.
  • Durant l’any es faran les modificacions pressupostàries que calguin per atendre totes les necessitats.

Promoció econòmica

  • Es doblaran els Plans d’Ocupació orientats a persones en risc d’exclusió i en situació d’atur de llarga durada.
  • Es reforçarà el programa de formació per millorar competències personals i professionals, un àmbit que és estratègic durant l’actual mandat.
  • Es potenciarà l’ús del Club de la Feina, un servei gestionat a través del Consell Comarcal, que els darrers dos anys ha permès ocupar 412 i 525 persones, respectivament,

Promoció comercial

  • S’impulsarà, amb el sector, accions per promocionar el comerç local
  • Es modificarà la distribució dels mercats setmanals per adaptar-los a les noves garanties de seguretat sanitària i de distanciament social.
  • S’instal·larà una nova senyalètica
  • Es permetrà l’ampliació de l’espai de terrasses en aquells casos que sigui viable, sense incrementar la taxa d'ocupació de via pública.

Promoció turística

  • Es desenvoluparan campanyes de difusió turística adreçades al visitant que ja coneix la destinació i a la captació de nous visitants, a partir de la posada en valor dels trets diferencials de competitivitat com són la qualitat ambiental, la marca Parc Natural, l'oferta familiar, les grans platges, el turisme actiu, els productes alimentaris de proximitat o el caràcter familiar de moltes activitats d'allotjament, entre d’altres.

Gestió Costanera i Platges

  • S’implementarà un servei d’informació permanent sobre les bones praxis en la regulació de l’espai de platges
  • S’incrementarà de forma excepcional el servei d’agents cívics des de juliol fins a setembre, amb l’objectiu de realitzar la millor informació i control possible en l’ús de les platges.
  • S’incrementarà el servei de neteja i desinfecció

Facilitar a totes les activitats l’aplicació de les condicions del Covid-19

  • En cas d’ampliacions de sales destinades a menjador, el tràmit municipal es podrà fer per Comunicació Prèvia a l’Ajuntament o a l’EMD i no es cobraran taxes.

Mesures concessions platges

  • Allargar el període de cobrament de taxes i canons
  • Facilitar l'augment de l'espai utilitzat
  • Reduir el cost del cànon de concessionaris de platges en relació a  serveis no prestats
  • Treballem per oferir una pròrroga de les concessions en cas de pèrdues molt substancials el 2020

Residus industrials

  • Allargar el període de cobrament de taxes
  • Rebaixar el rebut en funció dels dies no treballats i relacionat amb serveis no prestats
  • Reduir la despesa 2020 i traslladar la reducció per tal de compensar serveis no prestats.
18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis