Torroella de Montgrí col·labora en un projecte europeu per millorar la biodiversitat forestal

L'Ajuntament cedeix 35 hectàrees del Montgrí al Life Biorgest perquè hi porti a terme accions experimentals innovadores

La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, i la directora del Life Birogest, Roser Mundet.
La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, i la directora del Life Birogest, Roser Mundet.
La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, i la directora del Life Birogest, Roser Mundet.
La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, i la directora del Life Birogest, Roser Mundet.
Roser Mundet i Natàlia Navarro.
Roser Mundet i Natàlia Navarro.
Roser Mundet i Natàlia Navarro.
Roser Mundet i Natàlia Navarro.
Roser Mundet i Natàlia Navarro.
Roser Mundet i Natàlia Navarro.

10.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha cedit quatre parcel·les de bosc de titularitat municipal del massís de Montgrí al projecte Life Biorgest, una iniciativa transfronterera que coordina el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i es desenvolupa a Catalunya i a Occitània, a la Catalunya Nord. El projecte, que es va iniciar el 2019 i s'allargarà fins al 2023, té com a objectiu millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis, mitjançant la integració de pràctiques innovadores en la planificació i gestió forestal actual. Per assolir-ho s'han signat acords amb propietaris d’un conjunt de finques de Catalunya i Occitània per a dur a terme diferents models de gestió i fer-hi el seguiment dels efectes ecològics, silvícoles i de l’impacte socioeconòmic del projecte. El projecte desplega la seva fase experimental sobre el terreny en una mostra de rodals de boscos mediterranis adults (pinedes, alzinars i rouredes).

Es pretén fer compatible la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic. S'hi proposaran una trentena d’accions demostratives, a desenvolupar fins al 2023, en hàbitats forestals mediterranis d’interès comunitari inclosos a la Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània.

En el cas de Torroella de Montgrí, els impulsors del Life Biorgest podran treballar en quatre parcel·les de la muntanya pública, incloses dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter. Cadascuna té entre 8 i 10 ha, que sumen unes 35 ha en total. Dues parcel·les estan situades al nord de la Muntanya Gran. Una d'elles es deixarà que evolucioni de manera natural i l'altra també, però amb uns treballs previs. Després es farà el seguiment comparatiu. També s'actuarà en dues parcel·les situades al nord de la Torre Gran i al costat de la Torre Vella. En aquest cas, es realitzaran uns treballs d’aclarida amb mètodes clàssics en un sector i a l’altre es faran treballs amb una silvicultura més propera a la natura (mirant arbre a arbre quina és l’acció més convenient).

La cessió de les parcel·les s’ha formalitzat pel termini de 20 anys. D'aquesta manera es concreta una proposta en la qual l'Ajuntament, a través de l'Àrea de Medi Ambient, i el CFC portaven mesos treballant, conjuntament amb Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per definir els àmbits i els objectius concrets de l'actuació. Durant el període de cessió, l’Ajuntament es compromet a no realitzar cap activitat que pugui alterar l’estructura dels rodals i pugui menyscabar l’interès demostratiu de les actuacions

Compromís municipal amb la sostenibilitat
La regidora de Medi Ambient, Natàlia Navarro, i la directora del projecte, Roser Mundet, s’han trobat sobre el terreny per aprofundir en el desenvolupament de les accions programades i intercanviar impressions.

Per a Navarro, aquesta col·laboració «és una expressió més del compromís que té l'Ajuntament de Torroella de Montgrí en matèria de sostenibilitat i posada en valor del medi natural». En el cas de la gestió forestal, expressa el seu convenciment que «representa una gran oportunitat de poder contribuir al desenvolupament d'un projecte innovador que tindrà un retorn social innegable en forma de mesures concretes per millorar la biodiversitat». La regidora recorda que l'Ajuntament és el titular de la major part del bosc del massís del Montgrí, forest coneguda com a Muntanya Gran. Aquesta té una superfície de de 2.376,67 ha i està inclosa al Catàleg de Forests d’Utilitat Pública des del 1901. Com a responsables d'aquest àmbit, l'Ajuntament hi porta a terme una gestió activa i responsable que intenta compaginar l’ús social, la protecció de la seva diversitat i els seus aprofitaments (cacera, pastures i fusta). 

Projecte innovador
Per la seva banda, Roser Mundet, destaca que aquest projecte «és una bona oportunitat per trobar un consens de quines mesures específiques cal integrar en la gestió forestal per a la millora de la biodiversitat dels boscos mediterranis, i demostrar com una silvicultura sostenible pot ser una bona aliada de la biodiversitat». Per això, en el projecte hi treballen conjuntament un equip multidisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la gestió forestal sostenible i la conservació. Tal com assegura Mundet, «gràcies a la predisposició i interès de l'Ajuntament, es poden implementar diferents models de gestió forestal en un mateix massís, com és la Muntanya Gran».

07.07.2020

Ahir al vespre es va realitzar l'acte simbòlic de lliurament de les claus i les taquilles dels horts comunitaris i ecològics a 8 nous hortolans.... (Llegir més)

07.07.2020

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha estat premiat per la Federació EUROPARC en la categoria especial canvi climàtic, per... (Llegir més)

06.07.2020

La platja Gran de l'Estartit ha revalidat la Q de Qualitat Turística, un prestigios distintiu que concedeix el Instituto para la Calidad Turística... (Llegir més)

03.07.2020

El propi museu com a objecte de reflexió i de creació artística. Aquesta és la innovadora proposta del nou cicle d'art contemporani de producció... (Llegir més)

02.07.2020

Personal tècnic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha alliberat 17 tortugues d’estany (Emys orbicularis) dins del seu... (Llegir més)

29.06.2020

La Meda Gran i el Castell del Montgrí són dues de les imatges que s'utilitzaran en la campanya promocional que ha impulsat Moventis Sarfa amb el... (Llegir més)

26.06.2020

Benvolgudes famílies, En resposta a les sol·licituds rebudes per part de les famílies dels infants nascuts al 2019, us comuniquem que... (Llegir més)

26.06.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha reobert les instal·lacions esportives municipals i ha elaborat un protocol d'utilització que recull totes... (Llegir més)

25.06.2020

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha escollit Torroella de Montgrí per presentar aquest matí, de... (Llegir més)

20.06.2020

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí se suma a la campanya de sensibilització «Fes un Gest per l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica)» pujant... (Llegir més)

19.06.2020

Aquest any, la crisi de la COVID-19 ens obligarà a viure la revetlla de Sant Joan, una de les celebracions populars més arrelades als Països... (Llegir més)

19.06.2020

La Federació ADF Les Gavarres, de la qual en forma part l'ADF Montgrí, va activar dimecres el dispositiu de vigilància al massís del Montgrí,... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis