Avisos

El Projecte Sèpia ha permès salvar més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha donat suport a la iniciativa, desenvolupada entre els anys 2016 i 2019

19.12.2019

Els pescadors de l'Escala i Torroella de Montgrí han salvat més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars en quatre anys dins del projecte Sèpia. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya per "minimitzar l'impacte dels arts de pesca" en la preservació dels calamars sèpies de les badies de Roses i Pals.

El projecte va arrencar fa quatre anys amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Escala i la Confraria de Pescadors del municipi. L'any següent, el Parc Natural del Montgrí i les Illes Medes, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Confraria de Pescadors de l'Estartit també s'hi van implicar.

El projecte s'ha dividit en dues parts: per una banda s'han col·locat branques en el fons marí per tal que les sèpies i els calamars "amarressin els ous", tal com ha explicat Isaac Moya. Per altra, entre març i juny, que coincideix amb l'època de reproducció d'aquestes espècies, els pescadors artesanals dels dos municipis de la Costa Brava han recollit "diàriament" els ous que trobaven enganxats a les seves xarxes i els han portat a port.

Aquests s'han anat dipositant en "incubadores" situades al fons marítim que guardaven les cries "fins que els animals sortien de l'ou". Abans del projecte, els pescadors "els llançaven al mar" perquè pensaven que allà podrien sobreviure. Però la realitat és que aquests ous "es perdien".

Quatre anys després del projecte, els impulsors volen que siguin els pescadors qui liderin el projecte "de forma autònoma i autosuficient". Per això han redactat "un manual de bones pràctiques" que recull tots els protocols que han seguit fins ara en la recollida d'ous. A més, els impulsors han garantit que es mantindran vinculats al projecte, però amb un paper "d'assessorament". Per això, estan treballant per donar "un certificat" als pescadors artesanals que participin en el projecte i d'aquesta manera, oferir un "al·licient" als pescadors a la vegada que es dona "un valor afegit" a les sèpies i calamars que es pesquen. Segons Moya, "la idea és que la recuperació" dels calamars i les sèpies "passi a ser una tasca més del nostre dia a dia". Moya assegurat que no saben "si un milió i mig d'ous són molts o no", en referència a tots els que han salvat al llarg dels quatre anys del projecte Sèpia. El que sí que ha assegurat és que "són un guany net" perquè fins ara "es perdien i es malmetien". "No sabem quins arriben a ser reproductors, quins són depredats i quins es moren", ha afegit el pescador.

Reforç en l'educació
Més enllà de la finalització del projecte Sèpia, els seus impulsors tenen clar que seguiran treballant en "l'educació" de les accions que porten a terme per garantir la sostenibilitat. Moya ha garantit que seguiran explicant la tasca que fan els pescadors per reduir el seu impacte en el medi marítim "a través de les xarxes socials, de les escoles i de la pàgina web". A més, estan explorant com es pot "sona la visibilitat que es mereix" la pesca a nivell turístic mentre introdueixen "la importància de preservar el nostre entorn".

27.01.2020

 La valoració dels desperfectes ocasionats pel temporal Glòria a Torroella de Montgrí i a l'Estartit és d'uns 4,3 milions d’euros, segons les... (Llegir més)

27.01.2020

Segueix totes les informació respecte els efectes del creixement del cabal del riu Ter i els seus efectes:  (27.01.20 - 15:52 h) L’Ajuntament... (Llegir més)

24.01.2020

(24.01.20 - 12:26 h) A causa de la inundació de la planta potabilitzadora que subministra aigua a Torroella de Montgrí i l'Estartit, en les... (Llegir més)

23.01.2020

(23.01.20 - 15:13 h) Us comuniquen que s’ha decidit reprendre l’activitat a tots els centres escolars del municipi per demà divendres 24 de... (Llegir més)

23.01.2020

(12.20 h) Malgrat que aquest matí a les 6 h s'ha aixecat el confinament decretat per la Generalitat a 26 municipis del Baix Ter, aquest migdia, al... (Llegir més)

23.01.2020

Benvolguts/des veïns, AVÍS DE QUALITAT DE L'AIGUA A TORROELLA DE MONTGRÍ I L'ESTARTIT 23.01.20 El temporal ha provocat una inundació d'una... (Llegir més)

23.01.2020

El Museu de la Mediterrània presenta els resultats del projecte Fer de Músic 2019, dissabte 25 de gener a les 18 h a l’auditori del Museu. Aquest... (Llegir més)

23.01.2020

(07 h) El comitè tècnic del pla INUNCAT reunit a les 6 del matí ha decidit aixecar la restricció que impedia pernoctar en les plantes baixes dels... (Llegir més)

22.01.2020

AVÍS IMPORTANT (23 h) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, d'acord amb les instruccions de la Generalitat, demana a tota la població que es... (Llegir més)

22.01.2020

Davant la previsió meteorològica adversa, les possibles afectacions que se’n puguin derivar i l’activació en fase d’ALERTA per part de... (Llegir més)

22.01.2020

(22.01.20 - 10 h) Extremeu les precaucions. El temporal ens dona una petita treva, però la previsió continua essent molt adversa. Des de... (Llegir més)

21.01.2020

(21.01.20 - 13.47 h) - A causa de la situació meteorològica, la dificultat dels accessos per carreteres tallades i la previsió que continuï... (Llegir més)

20.01.2020

El Massi-Tactic UCI Women’s Team, del Club Ciclista Baix Ter, afrontarà amb un equip renovat la segona temporada de la seva història a la màxima... (Llegir més)

17.01.2020

Aquest diumenge arrenca al Cine Petit de Torroella de Montgrí (18 h) la XV Mostra de Teatre Amateur, una proposta promoguda i organitzada per... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis