El Projecte Sèpia ha permès salvar més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha donat suport a la iniciativa, desenvolupada entre els anys 2016 i 2019

19.12.2019

Els pescadors de l'Escala i Torroella de Montgrí han salvat més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars en quatre anys dins del projecte Sèpia. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya per "minimitzar l'impacte dels arts de pesca" en la preservació dels calamars sèpies de les badies de Roses i Pals.

El projecte va arrencar fa quatre anys amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Escala i la Confraria de Pescadors del municipi. L'any següent, el Parc Natural del Montgrí i les Illes Medes, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Confraria de Pescadors de l'Estartit també s'hi van implicar.

El projecte s'ha dividit en dues parts: per una banda s'han col·locat branques en el fons marí per tal que les sèpies i els calamars "amarressin els ous", tal com ha explicat Isaac Moya. Per altra, entre març i juny, que coincideix amb l'època de reproducció d'aquestes espècies, els pescadors artesanals dels dos municipis de la Costa Brava han recollit "diàriament" els ous que trobaven enganxats a les seves xarxes i els han portat a port.

Aquests s'han anat dipositant en "incubadores" situades al fons marítim que guardaven les cries "fins que els animals sortien de l'ou". Abans del projecte, els pescadors "els llançaven al mar" perquè pensaven que allà podrien sobreviure. Però la realitat és que aquests ous "es perdien".

Quatre anys després del projecte, els impulsors volen que siguin els pescadors qui liderin el projecte "de forma autònoma i autosuficient". Per això han redactat "un manual de bones pràctiques" que recull tots els protocols que han seguit fins ara en la recollida d'ous. A més, els impulsors han garantit que es mantindran vinculats al projecte, però amb un paper "d'assessorament". Per això, estan treballant per donar "un certificat" als pescadors artesanals que participin en el projecte i d'aquesta manera, oferir un "al·licient" als pescadors a la vegada que es dona "un valor afegit" a les sèpies i calamars que es pesquen. Segons Moya, "la idea és que la recuperació" dels calamars i les sèpies "passi a ser una tasca més del nostre dia a dia". Moya assegurat que no saben "si un milió i mig d'ous són molts o no", en referència a tots els que han salvat al llarg dels quatre anys del projecte Sèpia. El que sí que ha assegurat és que "són un guany net" perquè fins ara "es perdien i es malmetien". "No sabem quins arriben a ser reproductors, quins són depredats i quins es moren", ha afegit el pescador.

Reforç en l'educació
Més enllà de la finalització del projecte Sèpia, els seus impulsors tenen clar que seguiran treballant en "l'educació" de les accions que porten a terme per garantir la sostenibilitat. Moya ha garantit que seguiran explicant la tasca que fan els pescadors per reduir el seu impacte en el medi marítim "a través de les xarxes socials, de les escoles i de la pàgina web". A més, estan explorant com es pot "sona la visibilitat que es mereix" la pesca a nivell turístic mentre introdueixen "la importància de preservar el nostre entorn".

07.07.2020

Ahir al vespre es va realitzar l'acte simbòlic de lliurament de les claus i les taquilles dels horts comunitaris i ecològics a 8 nous hortolans.... (Llegir més)

07.07.2020

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha estat premiat per la Federació EUROPARC en la categoria especial canvi climàtic, per... (Llegir més)

06.07.2020

La platja Gran de l'Estartit ha revalidat la Q de Qualitat Turística, un prestigios distintiu que concedeix el Instituto para la Calidad Turística... (Llegir més)

03.07.2020

El propi museu com a objecte de reflexió i de creació artística. Aquesta és la innovadora proposta del nou cicle d'art contemporani de producció... (Llegir més)

02.07.2020

Personal tècnic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha alliberat 17 tortugues d’estany (Emys orbicularis) dins del seu... (Llegir més)

29.06.2020

La Meda Gran i el Castell del Montgrí són dues de les imatges que s'utilitzaran en la campanya promocional que ha impulsat Moventis Sarfa amb el... (Llegir més)

26.06.2020

Benvolgudes famílies, En resposta a les sol·licituds rebudes per part de les famílies dels infants nascuts al 2019, us comuniquem que... (Llegir més)

26.06.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha reobert les instal·lacions esportives municipals i ha elaborat un protocol d'utilització que recull totes... (Llegir més)

25.06.2020

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha escollit Torroella de Montgrí per presentar aquest matí, de... (Llegir més)

20.06.2020

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí se suma a la campanya de sensibilització «Fes un Gest per l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica)» pujant... (Llegir més)

19.06.2020

Aquest any, la crisi de la COVID-19 ens obligarà a viure la revetlla de Sant Joan, una de les celebracions populars més arrelades als Països... (Llegir més)

19.06.2020

La Federació ADF Les Gavarres, de la qual en forma part l'ADF Montgrí, va activar dimecres el dispositiu de vigilància al massís del Montgrí,... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis