El Projecte Sèpia ha permès salvar més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha donat suport a la iniciativa, desenvolupada entre els anys 2016 i 2019

19.12.2019

Els pescadors de l'Escala i Torroella de Montgrí han salvat més d'un milió i mig d'ous de sèpies i calamars en quatre anys dins del projecte Sèpia. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya per "minimitzar l'impacte dels arts de pesca" en la preservació dels calamars sèpies de les badies de Roses i Pals.

El projecte va arrencar fa quatre anys amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Escala i la Confraria de Pescadors del municipi. L'any següent, el Parc Natural del Montgrí i les Illes Medes, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Confraria de Pescadors de l'Estartit també s'hi van implicar.

El projecte s'ha dividit en dues parts: per una banda s'han col·locat branques en el fons marí per tal que les sèpies i els calamars "amarressin els ous", tal com ha explicat Isaac Moya. Per altra, entre març i juny, que coincideix amb l'època de reproducció d'aquestes espècies, els pescadors artesanals dels dos municipis de la Costa Brava han recollit "diàriament" els ous que trobaven enganxats a les seves xarxes i els han portat a port.

Aquests s'han anat dipositant en "incubadores" situades al fons marítim que guardaven les cries "fins que els animals sortien de l'ou". Abans del projecte, els pescadors "els llançaven al mar" perquè pensaven que allà podrien sobreviure. Però la realitat és que aquests ous "es perdien".

Quatre anys després del projecte, els impulsors volen que siguin els pescadors qui liderin el projecte "de forma autònoma i autosuficient". Per això han redactat "un manual de bones pràctiques" que recull tots els protocols que han seguit fins ara en la recollida d'ous. A més, els impulsors han garantit que es mantindran vinculats al projecte, però amb un paper "d'assessorament". Per això, estan treballant per donar "un certificat" als pescadors artesanals que participin en el projecte i d'aquesta manera, oferir un "al·licient" als pescadors a la vegada que es dona "un valor afegit" a les sèpies i calamars que es pesquen. Segons Moya, "la idea és que la recuperació" dels calamars i les sèpies "passi a ser una tasca més del nostre dia a dia". Moya assegurat que no saben "si un milió i mig d'ous són molts o no", en referència a tots els que han salvat al llarg dels quatre anys del projecte Sèpia. El que sí que ha assegurat és que "són un guany net" perquè fins ara "es perdien i es malmetien". "No sabem quins arriben a ser reproductors, quins són depredats i quins es moren", ha afegit el pescador.

Reforç en l'educació
Més enllà de la finalització del projecte Sèpia, els seus impulsors tenen clar que seguiran treballant en "l'educació" de les accions que porten a terme per garantir la sostenibilitat. Moya ha garantit que seguiran explicant la tasca que fan els pescadors per reduir el seu impacte en el medi marítim "a través de les xarxes socials, de les escoles i de la pàgina web". A més, estan explorant com es pot "sona la visibilitat que es mereix" la pesca a nivell turístic mentre introdueixen "la importància de preservar el nostre entorn".

18.09.2020

L’emblemàtica ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí i els serveis que hi estan vinculats de menjador, barbacoes i lavabos d’ús... (Llegir més)

18.09.2020

L'Ajuntament ha instal·lat dues càmeres lectores de matrícules als accessos de Torroella de Montgrí, pel pont del Ter i per Ullà, amb l'objectiu... (Llegir més)

16.09.2020

L'Auditori Teatre Espai Ter repetirà, un any més, com a seu del prestigiós festival Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya, amb la... (Llegir més)

16.09.2020

Benvolguts veïns, Us informem que a partir del 15 de setembre de 2020, el pas de vehicles motoritzats pels camins del massís del Montgrí queda... (Llegir més)

15.09.2020

El Museu de la Mediterrània fa un balanç positiu d’un estiu atípic marcat per la pandèmia del COVID19. L’aposta arriscada per mantenir la... (Llegir més)

14.09.2020

L’Auditori Espai Ter, de Torroella de Montgrí, reprèn aquest mes de setembre la seva programació estable que va quedar aturada el passat mes de... (Llegir més)

09.09.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i l'entitat sense ànim de lucre Ecovidrio han tancat aquest matí la campanya de... (Llegir més)

07.09.2020

Avui arrenca el període d'inscripcions als cursos de l'Escola d'Adults de Torroella de Montgrí. Es podran formalitzar fins al divendres 18, a la... (Llegir més)

04.09.2020

Avui han començat els treballs de neteja del tram final del torrent soterrant al passeig de Catalunya. Es tracta d'una de les principals... (Llegir més)

04.09.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí fa una valoració molt positiva del desenvolupament de la Festa Major de Sant Genís que, malgrat les... (Llegir més)

01.09.2020

L’Àrea de Promoció del Territori de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, en col·laboració amb Montgrí Comerç, posa en marxa des d'avui 1... (Llegir més)

31.08.2020

Aquest agost s'han instal·lat diversos aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la bassa del Fra Ramon, a la... (Llegir més)

13.08.2020

Una seixantena de bars i restaurants de l’Estartit participen en l’operativa d'estiu que ha engegat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis