Avisos

Ricard Pié reivindica la valentia de Torroella de Montgrí per desclassificar i desurbanitzar la Pletera

Jordi Colomí, regidor d'Urbanisme; Josep Capellà, assessor turístic municipal; Ricard Pié; Xavier Quintana, director científic del Life Pletera; Sandra Bartomeus, regidora de Medi Ambient; i Àgata Colomer, coordinadora executiva del Life Pletera.
Jordi Colomí, regidor d'Urbanisme; Josep Capellà, assessor turístic municipal; Ricard Pié; Xavier Quintana, director científic del Life Pletera; Sandra Bartomeus, regidora de Medi Ambient; i Àgata Colomer, coordinadora executiva del Life Pletera.
Ricard Pié (en primer terme) i Jordi Colomí.
Ricard Pié (en primer terme) i Jordi Colomí.

25.05.2018

El prestigiós urbanista Ricard Pié, catedràtic emèrit de l’UPC, va reivindicar ahir la valentia que va tenir l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per desclassificar l’antiga urbanització de la Pletera, a l’Estartit, i fer possible, així, la seva posterior desurbanització i regeneració natural. Pié va tancar el programa de la V Jornada Recerca i Territori, que es va celebrar al Museu de la Mediterrània i es va dedicar monogràficament al projecte Life Pletera. El reconegut urbanista va ser el responsable de l’equip que va redactar, per encàrrec de l’Ajuntament, la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de Torroella de Montgrí (2002) en què es va canviar la qualificació del sòl de la Pletera —es va passar de sòl urbanitzat a sistema litoral i no urbanitzable—, pas imprescindible per a la seva posterior desurbanització i restauració.

Pié va compartir taula amb el regidor d’Urbanisme, Jordi Colomí, que també era regidor d’Urbanisme quan es va encarregar i tramitar la revisió del pla general. Colomí va presentar el ponent i en acabar la xerrada, tots dos van mantenir una distesa conversa en què van recordar com va anar el procés de desclassificació, les complexitats que va comportar, però també les anècdotes que es van generar. En la seva conferència, Pié va exposar els criteris en què van regir per elaborar el nou pla general, on ja es va fer una aposta clara per la sostenibilitat i protecció del territori. Va reconèixer que tant el pla general com la iniciativa de desclassificar la Pletera van tenir un caràcter totalment innovador en el seu moment. També va reconèixer que s’esperava que més municipis seguissin l’exemple, cosa que no ha passat. Pié, en la seva tasca de docent i conferenciant, ha explicat el cas de Torroella i el de la Pletera arreu del món.

Abans de Pié, representants dels diferents socis del Life Pletera (Ajuntament de Torroella de Montgrí, UdG, Tragsa i Generalitat) van fer balanç de les seves actuacions. Durant la jornada també es va presentar el volum 10 de la Col·lecció Recerca i Territori, un llibre que porta per títol "Gestió i restauració de llacunes costaneres mediterrànies a Europa". En aquest treball s’hi recullen exemples d’estudi de casos de gestió i restauració de diferents llacunes costaneres com les de Venècia, Mar Menor, Albufera de València, Delta de l’Ebre, delta del Llobregat i Aiguamolls de l’Empordà i el Baix Ter.

La V Jornada Recerca i Territori, que organitza la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, es va desenvolupar en el marc del  8è Taller de la Xarxa Europea per a la Conservació de Llacunes, celebrat al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, entre el 21 i 25 de maig. Es tracta d’una de les principals trobades europees de científics i gestors relacionats amb aquest tipus d’espais naturals.

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis