Avisos

El 38è Festival de Torroella de Montgrí reivindicarà l'arrel popular i folklòrica de la música

Albert Bou, Josep Maria Rufí, Xavier Diaz i Montser Faura, durant la presentació al Palau Marc.
Albert Bou, Josep Maria Rufí, Xavier Diaz i Montser Faura, durant la presentació al Palau Marc.
L'Accademia Bizantina inaugurarà el festival l'1 d'agost.
L'Accademia Bizantina inaugurarà el festival l'1 d'agost.
La PKF-Philarmònica de Praga clausuararà el festival el 19 d'agost.
La PKF-Philarmònica de Praga clausuararà el festival el 19 d'agost.

03.05.2018

Ahir al migdia es va presentar al Palau Marc, de Barcelona, la 38a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà entre l'1 i el 19 d'agost. Segons va destacar la seva directora, Montse Faura, "enguany, el festival mira  cap als compositors que van buscar en la música popular i folklòrica la font d'inspiració per a crear les seves obres, quan les etiquetes encara no encotillaven l'experiència musical". La programació inclourà així, obres de Bartók, Antonín Dvorák, Leos Janácek, Joaquín Turina o Joaquín Rodrigo, entre d’altres.

A més, la música antiga també tindrà una important presència a la programació amb cinc concerts, dos dels quals són monogràfics de Bach i un que ret homenatge al compositor barroc català Joan Cererols en el 400è aniversari del seu naixement.

Com a novetat,  el Festival recuperarà espais emblemàtics de Torroella, com la Fundació Vila Casas i el Passeig de l’església, per oferir una sèrie de tres concerts agrupats en el cicle Singulars Torroella. Tres concerts únics també per la singularitat del programa que s'interpretarà, o bé per les característiques dels intèrprets. Els concerts seran protagonitzats pels violinistes Lina Tu i Enrico Onfoni, l'ensemble L'Apothéose i l'Academia del Piaciere amb Rocío Márquez.

En aquesta nova edició, el Festival de Torroella de Montgrí oferirà en total 14 concerts el tret de sortida dels quals anirà a càrrec del tenor català David Alegret, que protagonitzarà el concert de la Festa de Joventuts Musicals de Torroella el 14 de juliol. Un any més, el festival comptarà amb la presència de grans noms internacionals de la música clàssica, així com joves artistes emergents en el marc del Fringe del Festival.

Altres disciplines artístiques se sumen a la programació musical del Festival. Per això, enguany per primer cop, s’inclou una proposta que combinarà cinema documental, art i música amb el cineasta Pere Portabella, a qui la fundació Vila Casas, dedica una exposició.

Xavier Diaz, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, va destacar els valors diferencials d’aquest festival dedicat a la música clàssica, que combina “tradició, capacitat d’innovació i excel·lència”.

Per la seva banda, dins de la “inestabilitat política que viu el país”, l’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, es va felicitar pel fet que el Festival "mantingui la rutina” i pugui presentar la seva programació com cada any.

Albert Bou, director de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival, va subratllar la salut d’un festival que va es va fundar el 1981 i va debutar amb cinc concerts interpretats a l’església del municipi.

La programació: arrels
Lina Tur i Enrico Onofri interpretaran Béla Bartók, que es fa ressò en la seva música de l'ús dels ritmes tradicionals i les melodies populars que es barregen amb l'avantguarda. Exemple d'aquest ús de múltiples recursos el trobem en els seus 44 duos per a violí, que ens oferiran. Igualment, els Solistes de l'Orquestra Filharmònica Txeca ens mostraran els esforços de Dvorák i Janácek a reflectir musicalment l'esperit eslau, bohemi i moravià en les seves obres.

L'Orquestra Simfònica del Vallès, amb el llegendari guitarrista Pepe Romero, s'endinsaran en les obres de Turina i Rodrigo, de qui escoltaren el seu cèlebre Concierto de Aranjuez, peça amb la qual Espanya aprofundia a principis del segle XX en la cerca del caràcter nacional. L’Accademia del Piacere proposarà un imaginatiu programa que estableix pons entre el flamenc i la música antiga, amb la veu de la cantaora Rocío Márquez.

El pianista Joaquín Achúcarro oferirà un recital amb obres de Chopin, reivindicador de l'esperit de la seva Polònia natal, i Debusy, de qui es commemora aquest 2018 el centenari de la seva mort, i que va transmetre una sèrie de tòpics com la música medieval, el cabaret o la sonoritat frígia associada al món hispanoàrab.

La programació: música antiga
El Festival serà inaugurat l'1 d'agost per l'Accademia Bizantina, que sota la direcció d'Ottavio Dantone i amb l'admirada mezzosoprano Delphine Galou oferiran un repertori infreqüent d'oratoris i motets del barroc italià profundament influenciats per l'òpera.

Johann Sebastian Bach és el protagonista aquest any de dos concerts, el primer amb el brillant Magnificat que interpretarà el Dunedin Consort dirigit pel gran expert de Bach John Butt, i el segon amb Gli Incogniti i Amandine Beyer, que interpretaran obres de Bach l'autoria de les quals no està provada.

Joan Cererols, de qui aquest any es commemora el 400è aniversari del seu naixement a Martorell, compartirà protagonisme a l'església de Sant Genís amb una de les obres musicals de referència del Renaixement, el magnífic Officium defunctorum (Rèquiem) de Tomás Luis de Victoria, que interpretarà el cor britànic Tenebrae.

Els concerts de música antiga continuen amb la proposta de l'ensemble L'Apothéose i la soprano Olena Sloia, que reconstrueixen les músiques que va poder escoltar Maria Lluïsa Gabriela de Savoia, primera dona de Felip V, des del seu prometatge quan era una nena, fins a la seva mort el 1714, quan tenia 25 anys.

El 38è Festival de Torroella es completa amb un exquisit programa de música de cambra que protagonitzarà The Brahms Project amb la col·laboració de la contrabaixista Uxía Martínez i el monogràfic dedicat a Beethoven amb el qual el 19 d'agost la PKF–Prague Philharmonia clausurarà la programació.

Fringe Festival Torroella de Montgrí-l'Estartit
Un any més, a la programació del Festival de Torroella de Montgrí se li suma el Fringe, plataforma pensada com a suport i difusió per als joves intèrprets emergents que fan els primers passos de les seves carreres professionals; perquè sigui un gran laboratori professional per als intèrprets i també per a tot l'equip que intervé en els concerts. En la seva 5a edició, del 26 al 29 de juliol, s'oferiran més d’una vintena de concerts, d'una hora de durada, sense etiquetes i sense pausa, i amb un repertori escollit pels mateixos intèrprets. La vocació d'excel·lència d'aquest format es reflecteix en l'acurada selecció dels joves artistes, els més destacats de les millors institucions i centres d'educació superior.

 Dossier de premsa del 38è Festival de Música de Torroella de Montgrí

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis