L'Ajuntament incrementarà la neteja manual de les platges per frenar-ne l’erosió i reforçar el seu caràcter natural

07.05.2016

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí reforçarà la neteja manual de les platges del municipi per minimitzar-ne els efectes erosius i reforçar el caràcter natural que té la major del front litoral del municipi destinat als banyistes. Amb aquest objectiu s’ha establert un protocol de neteja, elaborat conjuntament amb el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que s’implementarà per primer cop aquest estiu.

El protocol estableix una zonificació de platges d’acord amb la seva tipologia: urbana (franja compresa entre l’espigó i fins a la urbanització els Griells), semiurbana (franja compresa entre la urbanització dels Griells fins a la gola del Ter), Mas Pinell (franja compresa entre la gola del Ter i el límit sud del terme municipal) i Cala Montgó. A cadascuna d’aquestes zones, que sumen una longitud d’aproximandament 5,5 km i 51 ha de superfície, s’estableix el sistema de neteja, manual o mecànic, i la freqüència en què es realitzarà segons es tracti de temporada alta, mitja i baixa.

El protocol parteix d’uns estudis previs encarregats per l’Ajuntament a una consultoria ambiental i inclou, també, l’assessorament de l’enginyer i meteoròleg de l’Estartit, Josep Pasqual, que ha facilitat algunes idees per tal de poder compaginar la conservació de la costa i evitar-ne la seva regressió, amb l’activitat del turisme i la neteja de les platges.

Cal tenir en compte que la manera com es netegen les platges té una incidència molt important en la seva tipologia i estructura. Per això, cal actuar amb responsabilitat i adoptar mesures per minimitzar-ne els efectes erosius, especialment en uns entorns amb platges tan fràgil i d’alt valor natural com les del nostre litoral.

L’estudi presentat per tal d’explicar les tendències que es produeixen al front litoral constaten que la línia compresa entre  el port de l’Estartit i la costa de roques de Begur està reculant de de manera molt significativa. Les causes principals d’aquest fet són diverses. Hi ha tingut un pes molt important la construcció dels pantans, els sediments dels quals van quedar retinguts i no arriben al mar. A més, el risc de riuades ha disminuït notablement perquè la conca de recepció aigües avall dels pantans és molt més petita. Un altre efecte és l’augment del nivell del mar causat pel canvi climàtic. Altres causes difereixen d’un any per l’altre, així com dins d’un mateix any, com són els temporals de mar, les ventades i les corrents marines.

Una altra consideració és el fet de netejar i remenar la sorra amb maquinària pesant. El fet de remenar la sorra fa que el vent s’endugui la més fina que va quedant en superfície. Així mateix, hi ha moltes restes naturals aportades pel riu i les llevantades, com troncs, canyes o vegetació, que es considera elements propis d’aquesta tipologia de platges, com la de la Pletera o el Mas Pinell. Són restes que contribueixen a fixar la capa de sorra i a millorar l’estructura del front dunar, per la qual cosa, no es poden retirar si es vol mantenir l’equilibri d’aquest ecosistema.

Una mesura per contribuir a frenar el retrocés de la platja és mitjançant el reforç de la neteja manual, tasca que s’ha de fer tenint en compte la demanda del usuaris de disposar de platges netes i el respecte al valor natural d’aquests espais.

El protocol estableix que el període de neteja de la platja serà entre inicis de Setmana Santa a octubre, s’incrementarà la neteja manual i per tant es disminuirà la neteja mecànica, tan les arades com la màquina no podran netejar a una profunditat major de 10 cm, la col·locació de les papereres es realitzarà a inicis de setmana santa i es retiraran a finals d’octubre i es col·locaran a una distància entre 10 i 45 metres de les dunes segons l’orografia de la zona,  no es realitzarà el servei en la zona de batuda d’onatge en les zones semi urbanes i naturals. També s’establirà un protocol diferent a l’establert quan en funció de les condicions meteorològiques d’humitat, pluges, vents, etc.  En el cas dels trams netejats mecànicament cada dia, la màquina no garbellarà la sorra  sempre. Es procurarà que dos o tres dies a la setmana la neteja es faci manual, i que la màquina simplement aplani la sorra.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis