L’Ajuntament restaura les dunes litorals de les platges de la Fonollera i el Mas Pinell

(16.6.10) L’Ajuntament està portant a terme una important intervenció per recuperar el sistema de dunes costaneres de les platges de la Fonollera i el mas Pinell, que va quedar greument afectat pel temporal de llevant de Sant Esteve de 2008. L’objectiu principal és el de restituir les formes perdudes a la Fonollera i frenar l’accelerada degradació que estan patint les dunes del Mas Pinell. Per aconseguir-ho es col·locaran tanques naturals de retenció eòlica de la sorra, s’ordenaran els accessos i s’acordonarà perimetralment el sistema dunar. L’actuació està finançada per la Diputació de Girona i compta amb el vistiplau del Departament de Medi Ambient, atès que és un àmbit inclòs dins del recent aprovat parc natural.

El projecte de restauració parteix d’un estudi de l’evolució del sistema litoral des de l’any 1956, abans del boom turístic. La diagnosi ha servit per constatar l’accelerat procés de degradació en què es troben actualment, fet que ha motivat la intervenció de l’Ajuntament atenent l’interès mediambiental, però també estètic que desenvolupen les dunes en aquestes platges. La diagnosi conclou que és en el període 2008-2009 quan s’observen els majors canvis, atribuïbles, sobretot, a la manca de resposta natural del sistemes envers un fenomen extraordinari.

A partir de l’observació d’imatges de 1956 i 1957 es constata un equilibri geoambiental entre els sistema platja-duna i les zones humides i agràries internes. S’aprecien unes formes estables, sense indicis d’erosió i ben vegetades. L’any 2008 el sistema presenta una acusada fragmentació, però el seu estat de conservació, malgrat la manca de gestió, no és greu. La situació, però, empitjora de forma alarmant com a conseqüència dels efectes dels temporals de Sant Esteve de 2008, especialment a la zona de la Fonollera. La llevantada va debilitar les dunes, de manera que la força de les ventades posteriors ha anat agreujant la degradació del sistema. L’abril de 2010, en un estudi sobre el terreny, es constata que en aquest sector nord han desaparegut de forma irreversible totes les morfologies dunars i la vegetació associada i que la zona s’ha convertit en un camp de deflació que afecta de forma regressiva l’estabilitat de tot el conjunt. D’altra banda, al mas Pinell es va observar l’arribada continuada de material de la Fonollera que no havia quedat retingut, una acceleració dels processos erosius i el retranqueig de la línia original respecte el 2008.

Tot plegat ha estat conseqüència de l’impacte excepcional de la llevantada i per la manca de regulació de l’ús públic. A la zona no existeixen serveis de canalització de l’ús públic. Molts accessos a la platja es realitzen per sobre de les mateixes dunes, utilitzant camins consolidats que afavoreixen fragmentació i reactivació de processos erosius. Les neteges mecàniques i l’ús de les dunes com a lloc d’esbarjo han donat lloc a descalçament, desarrelament de vegetació i processos erosius.

Per restaurar els sistema i portar a terme una gestió orientada a la conservació de les dunes, es portaran a terme diferents actuacions. Entre aquestes, es pot destacar la col·locació de tanques d’interferència eòlica mitjançant la disposició de brancatge natural provinent del trencament de l’arbrat durant la darrera nevada. L’objectiu és recuperar les formes perdudes i disminuir els processos erosius. També es reordenaran els serveis temporals de la platja, s’acordonaran perimetralment les dunes, s’ordenaran els accessos i es reforçarà la senyalització informativa.

La importància del sistema de dunes
L’ecosistema dunar representa un dels darrers testimonis dels ambients litorals sorrencs de caire natural de les nostres costes. Es tracta d’ambients que conformen paisatges altament representatius del nostre litoral primitiu, per tant, de com eren les nostres costes prèviament a que fossin intensament transformades pel desenvolupament urbanístic de les últimes dècades. Són ambients fràgils que avui dia es troben perillosament amenaçats.

Cal tenir en compte la importància que té preservar aquests ambients, no tan sols per conservar la seva bellesa i salvar-los de la desaparició, sinó també per les funcions que desenvolupen en la protecció i conservació de les platges i en l’apantallament i suavització dels vents i aerosols marins. Els cordons dunars litorals protegeixen de l’erosió el front costaner i estabilitzen el seu perfil, atenuant doncs l’acció erosiva dels temporals.

 

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis