L’Arxiu Municipal ha incorporat recentment el Fons Joan Pericot Garcia, cedit per la seva filla Montserrat Pericot Colomer. Joan Pericot Garcia (Girona, 1907-1987) provenia d’una família d’arrels torroellenques documentada des del segle XVII i era germà del prestigiós prehistoriador i arqueòleg Lluís Pericot Garcia.
Amb estudis d’arquitectura, pintura, decoració i dibuix, es va dedicar professionalment a l’arquitectura junt amb el seu cunyat Joan Baca, amb qui va fer nombrosos projectes a Calella de Palafrugell, Torroella, Girona, Terrassa i altres zones de la Costa Brava. Pericot no només va destacar com a arquitecte, sinó també com a artista i escriptor. Va exposar la seva obra en diferents sales i va obtenir diversos reconeixements.
Entre la seva producció literària sobresurten dues auques dedicades al castell del Montgrí (1986) i a l’ermita de Santa Caterina (1955), una memòria d’infància amb nombroses referències als estius viscuts a la nostra vila, una crònica sobre la guerra, així com diversos articles publicats al Llibre de la Festa Major de Torroella.
Del conjunt ingressat també en destaquen 24 fotografies de festa, activitats i paisatges de Torroella i de l’Estartit; els Goigs de Sant Genís (1951) i la Crida als torroellencs absents, un pregó llegit a la sala de plens de la casa de la vila durant la Diada del Torroellenc Absent.
Exposició a la Fundació Mascort
La Fundació Mascort ens ofereix una gran oportunitat per aprofundir en la figura de Joan Pericot Garcia amb una exposició titulada «Joan Pericot Garcia (1907-1987). Una vida entre línies i colors» que es podrà visitar a la casa Galibern fins al 12 d’octubre.
La mostra està dedicada a la seva vida i obra, i posa un èmfasi especial en la seva estreta vinculació amb la Costa Brava, amb referències significatives a Torroella i Calella de Palafrugell. L’exposició recorre la seva trajectòria com a artista, decorador i dissenyador d’interiors, i destaca també la seva tasca com a activista cultural. Un dels punts forts de la mostra és la manera com il·lustra la seva influència en la identitat arquitectònica de la zona, a través d’un estil que integrava harmoniosament els espais amb el paisatge, i que contribuïa a preservar la memòria i l’essència del territori.
Es tracta, doncs, d’una proposta imprescindible per conèixer millor un dels noms clau de la cultura i l’estètica de la nostra costa.
>> Nota de premsa de l'exposició «Joan Pericot Garcia (1907-1987). Una vida entre línies i colors»