Tot i portar beneficis, el camí del progrés també ha portat disfuncions, sovint relacionades amb els materials que ens han permès avançar. Si imaginem el municipi com un organisme, en aquest hi entrarien energia (electricitat, energia tèrmica), aigua (la que ve de la potabilitzadora) i materials (tot el que usem) i en sortirien emissions (provinents sobretot de la generació energètica), aigües brutes (les que van a la depuradora) i residus.
La nostra societat genera molts residus, que entren al municipi. Som tots coneixedors dels nombrosos problemes que aquests poden donar un cop són usats, ja que poden donar problemes en forma de contaminació (orgànica, microplàstics, matèries perilloses, substàncies persistents, etc.). Per tant, és molt necessari gestionar-los correctament.
Tal com s’explica en el monogràfic de la darrera revista El Montgrí , al nostre municipi els residus continuen essent un gran repte, doncs, tot i que cada cop n’entren més, vivim ancorats en un tímid 47% de recollida selectiva.
Ara, però, el Pla de prevenció de residus municipals i la nova adjudicació de contracte de recollida d’escombraries que ha de venir generen una oportunitat, un momentum que cal aprofitar per millorar.
Així doncs, ens cal treballar per generar menys residus, per compostar els orgànics, per aprofitar al màxim cada producte i, en darrera instància, reciclar bé. El repte és majúscul però alhora inevitable. Posem-nos-hi per fer un municipi millor!