Avisos

L'Ajuntament promou la declaració de la Casa Masó de Torroella de Montgrí com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg patrimonial municipal en qualitat de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). El Ple n'ha aprovat l’expedient de declaració, que es troba en exposició pública, per l'elevat valor patrimonial de l'immoble i per conservar elements decoratius i estructurals característics de l'obra del reconegut arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - Girona, 13 de juliol de 1935), un dels més destacats de principi de segle XX i un dels precursors del Noucentisme.  

L'edifici es va construir l'any 1931 i va ser ampliat el 1978. Es va projectar i construir dins el context històric i arquitectònic del Noucentisme, un moviment cultural i artístic que va buscar una regeneració estètica i moral de Catalunya a través de l'ordre, la claredat i la funcionalitat.

Masó va ser un dels principals exponents del Noucentisme i va incorporar aquestes característiques en l’edifici, adaptant-les a una funció tan específica com la d'una presó. Això es reflecteix en la utilització de materials tradicionals i tècniques constructives (com les façanes amb detalls en pedra vista, els arcs de mig punt i les cobertes inclinades amb teula àrab), així com en la composició equilibrada i la simplicitat formal de l'estructura. Aquests elements no només destaquen per la seva bellesa estètica, sinó també per la seva funcionalitat. La integració d’aquests elements en un edifici de funció penitenciària mostra la capacitat de Masó per adaptar el seu estil personal a diferents tipus d’edificis públics.

La regidora de Patrimoni, Anna Company, explica que la declaració de BCIL es promou per l'alt valor cultural i social de l’edifici, ja que la seva tipologia és molt singular i no es coneixen altres exemples de presons i albergs de pobres construïts a l’època. Això el converteix en una peça clau per explicar l’impacte de l’arquitectura noucentista en la construcció d’equipaments civils i en les polítiques d’habitatge social de l’època. Aquesta dualitat d’ús reforça el seu valor com a testimoni de les pràctiques socials i culturals de l'època.

La regidora també recorda que és l'únic exemple conegut d'un edifici de nova planta dissenyat per Rafael Masó a Torroella de Montgrí, i un dels pocs exemples de presons noucentistes que s’han conservat fins a l’actualitat. Aquesta singularitat fa de l'edifici un exemple per a l'estudi de l'arquitectura penitenciària d'aquest període a Catalunya.

Projecte de rehabilitació

L'edifici es troba en desús des dels anys 90 i l'Ajuntament ha planificat i iniciat la seva rehabilitació per garantir-ne la conservació, frenar-ne la degradació i donar-li un nou ús públic. en una primera intervenció, realitzada a finals de l'any passat, s'ha reforçat  la fonamentació de la façana principal i s'ha consolidat el terreny inferior que, degut a l’entrada d’aigua, havia perdut la seva capacitat resistent.

Company ha explicat que la restauració integral és un procés que es planteja en tres anys d’execució per tal d’aturar la degradació de l’edifici, reforçar-lo i rehabilitar-lo per a un nou ús. Per portar a terme l'actuació es continuaran buscant subvencions a la Generalitat i la Diputació. Un cop restaurat, es planteja que hi hagi un petit espai de divulgació de la figura de l’arquitecte noucentista Rafael Masó al Baix Ter i destinar els espais a entitats.

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis