Avisos

El 44è Festival de Torroella de Montgrí reivindica la música per reforçar les habilitats emocionals

22.05.2024

La 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà entre el 2 i 22 d'agost, programarà enguany un total de 18 concerts amb una important presència de música barroca —el 60%— i cant —un 30%—. Es clausurarà a l’església de Sant Genís amb l’estrena absoluta de la Missa Custoditus ab ira mundi de Ramon Humet, una obra encarregada pel Festival que representa un gir cap al segle XXI d’una de les formes musicals més antigues que s’han interpretat en les esglésies des de fa 1300 anys. El lema que acompanya el Festival de Torroella des de 2022, A recer de la fúria del món, és la font d’inspiració que anima aquesta nova partitura, que adopta l’estructura tradicional de la missa catòlica en cinc moviments, així com el seu text llatí. L’obra, que serà estrenada per l’ensemble O Vos Omnes, està escrita per a sis veus i s’emmiralla en les misses polifòniques renaixentistes.

Aquest 2024, el Festival reivindica la música com a mitjà per reforçar les nostres habilitats emocionals i ajudar així a prevenir que acabem sent insensibles a les tragèdies humanes que ens assolen.

La nova edició del Festival s’ha presentat aquest matí en roda de premsa al Palau Marc, seu del Departament de Cultura. La presentació ha anat a càrrec d'Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella; Montse Faura, directora de Festival; Xavier Cester, director de l'àrea de música de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) i Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí.

 Programació

La música antiga ha estat una de senyes d’identitat del Festival de Torroella de Montgrí des dels seus inicis. Aquest any, els tres compositors més interpretats en la història del Festival estan presents en la programació: Johann Sebastian Bach amb tres concerts, i Mozart i Vivaldi amb un concert monogràfic cada un.  Bach, amb 178 obres interpretades fins ara, serà el protagonista del monogràfic de cantates que oferirà el Bach Collegium Japan (13 d’agost) en el seu debut al Festival i de dos concerts de la sèrie Singulars Torroella, una versió per bandoneó de les seves obres que protagonitzarà Claudio Constantini (7 d’agost), i l’altre amb Bach en clau de jazz que oferirà el pianista Moisés P. Sánchez presentant-se en format de trio (14 d’agost) amb el programa Bach (Re) Inventions. A més, Bach estarà present també a través del seu fill Carl Philipp Emanuel, protagonista del programa Beyond the limits que oferirà la violinista Amandine Beyer al capdavant del seu grup Gli Incognti.

Mozart, el segon compositor més interpretat al Festival amb 174 obres, estarà present aquesta 44a edició en el concert que oferirà la Freiburg Barockorchester (21 d’agost) en la seva tornada al Festival de Torroella, que inclou simfonies i concerts per a pianoforte del compositor salzburguès. Vivaldi, el tercer compositor més interpretat a Torroella amb 134 obres, protagonitzarà el concert de debut al Festival de Le Consort amb el jove violinista Théotime Langlois de Swarte (18 d’agost) al capdavant amb un programa que recorre la vida del compositor venecià que inclou els seus cèlebres concerts per a violí Quartre estacions. I la clavicembalista Eva del Campo oferirà un recorregut per la música escrita per a clavicèmbal al llarg dels més de 300 anys de predomini d’aquest instrument, des del Renaixement fins al Barroc.

Música vocal

El cant també té una presència important en el Festival de Torroella de Montgrí i en aquesta edició s’han programat cinc concerts entre els quals destaca l’estrena absoluta en la clausura (22 d’agost) de la Missa Custoditus ab ira mundi de Ramon Humet, una obra encàrrec del Festival.

També destaquen de la programació l’oratori de Händel Il Trionfo del Tempo e del Disinganno (3 d’agost), que sota la direcció musical de Dani Espasa al capdavant del conjunt Vespres d’Arnadí tindrà com a solistes les sopranos  Sunhae Im i Núria Rial el contratenor Xavier Sabata i el tenor  Juan Sancho. La tornada al Festival de William Christie, aquesta vegada amb el seu conjunt Les Arts Florissants i els joves cantants seleccions del seu Jardin des Voix per presentar una versió semiescenificada de l’òpera The Fairy Queen de Purcell (10 d’agost).

El conjunt vocal Graindelavoix, un referent en la interpretació de la polifonia vocal antiga, debuten al Festival de Torroella amb un concert a l’església de Sant Genís (16 d’agost) en el qual presentaran una selecció de les obres de la polifonia anglesa, francoflamenca i espanyola basades en els laments del rei David pel seu fill Absalom i el seu amic Jonathan. La part de concerts de música vocal es completa amb una selecció de cantates de Bach que interpretarà el Bach Collegium Japan (13 d’agost) en la seva presentació per primera vegada a Torroella.

Inauguració amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

La programació de la 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí s’inaugurà el 2 d’agost amb un concert amb obres de Mozart i Beethoven a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que torna al Festival després de més de 30 anys, quan a començaments de la dècada de 1990, aleshores amb el nom d’Orquestra Ciutat de Barcelona, va debutar a Torroella, abans d’adoptar l’actual nom.

També cal destacar de la programació del 44è Festival de Torroella de Montgrí els dos concerts amb els quals el Quartet Gerhard (9 d’agost) completarà la interpretació de la integral dels quartets de corda de Xostakóvitk, iniciada el 2022 en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. La tornada, un any més, a Torrella del pianista Joaquín Achúcarro, que en aquesta ocasió es presenta en concert acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Vallès (11 d’agost) i el debut al Festival del pianista Denis Kozhukhin amb un refinat recital amb obres de Liszt i Ligeti (17 d’agost).

La programació es completa amb un concert gratuït a la Plaça de la Vila amb el duo BartolomeyBittmann (15 d’agost) i el tradicional concert de la Festa del Soci, que aquest any se celebrarà el 19 de juliol amb el Trio Fortuny.

In-Edit Empordà

El Festival de Torroella de Montgrí estrena aquest any una sèrie dedicada al documental musical que obre a l’Empordà una nova seu del Festival In-Edit. La primera edició de l’In-Edit Empordà, amb seu al Festival de Torroella, consta de 4 documentals que es presentaran tots els dilluns del 5 al 26 d’agost al Cinema Montgrí. Els quatre documentals seleccionats en aquesta primera edició són: The Conductor (2021), sobre la directora d’orquestra Marin Alsop; Revolutionary Quartet, l’enigma Gerhard (2023) sobre el compositor de Valls Robert Gerhard; Pianoforte (2022), sobre el Concurs de Piano Frédéric Chopin de Varsòvia; i Licht: Stockhausen’s Legacy (2022) sobre el colossal cicle operístic Licht (29 hores repartides en 7 dies) del compositor alemany.

Les entrades de la 44a edició del Festival de Torroella es posaran a la venda al públic en general a partir del diumenge 26 de maig. Els dies 24 i 25 de maig es farà una venda preferent d’entrades i abonaments als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí.

El Festival manté aquesta edició la Butaca Jove, una modalitat d’entrada al preu de 5 euros per als menors de 30 anys que es pot adquirir a taquilla mitja hora abans dels concerts.

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua avançant en el camí cap a la transició energètica i en el desplegament del pla de renovació de... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort de l'empresari  Martí Alaball i Paguina, Medalla del Montgrí 1987, i vol... (Llegir més)

04.06.2024

(07.06.24) Actualització: El proper dilluns 11 de juny de 2024 es realitzaran els treballs de pintura del ferm de l'aparcament del Centre d'Atenció... (Llegir més)

03.06.2024

Benvolgudes famílies, Ja podeu consultar les llistes definitives dels infants que han estat admesos a les escoles bressol municipals, de... (Llegir més)

29.05.2024

Montgrí Aigua ha realitzat tasques d’impermeabilització del dipòsit d’aigua potable de Torroella per garantir-ne la seva estanqueïtat. Els... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis