Avisos

Presentació del projecte HidroNet Baix Ter en la commemoració del 25è aniversari del Consorci del Ter

03.10.2023

Els dies 27 i 28 de setembre es van celebrar els vint-i-cinc anys del Consorci del Ter a les seus de Salt i Manlleu, respectivament. Aquesta entitat pública es va fundar a finals de 1998 com a resultat del Projecte Alba-Ter/Ave, cofinançat per la Unió Europea a través del FEDER (Programa Terra), i actualment en formen part 71 ajuntaments i 5 consells comarcals de la conca del Ter, el 100 % de la població riberenca dels rius Ter i Freser, amb un total de 280.111 habitants. El Consorci del Ter promou el desenvolupament sostenible integral de la conca del riu Ter, així com la seva identitat territorial, cultural, social, econòmica i ambiental.

Amb el títol «El Ter: gestió d'un riu i reptes de futur», dins els actes previstos es van dur a terme unes jornades durant les quals es va donar a conèixer la gestió de la conca al llarg d'aquest quart de segle, així com els desafiaments de futur, des del punt de vista de la biodiversitat, dels espais naturals riberencs, les inundacions, la gestió municipal de les sequeres, la protecció del patrimoni cultural fluvial i la regulació de les activitats recreatives i turístiques vinculades a l'aigua dolça. Les jornades van aplegar un ventall ampli d'actors implicats amb el riu Ter, des de representants polítics fins a naturalistes, des d'investigadors universitaris fins a tècnics del món local.

Durant les jornades es va presentar el projecte HidroNet Baix Ter, del qual formen part els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, la Universitat de Girona, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i el mateix Consorci del Ter, amb la coordinació de la Diputació de Girona. La iniciativa compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Transició Ecològica, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.

HidroNet Baix Ter vol prevenir les inundacions mitjançant basses de laminació, una solució basada en la natura i oposada a les anomenades infraestructures grises. Les actuacions es començaran a materialitzar als tres municipis participants del projecte, tot i que en el futur, com que es tracta d'una problemàtica compartida a tota la plana del Baix Ter, es tindran en compte la resta de poblacions, a les quals es proposaran infraestructures verdes adaptades a cada cas concret. Amb l'ús d'aquestes infraestructures, que alenteixen i retenen el flux de les aigües pluvials i milloren les capacitats de reabsorció del sòl, s'aconsegueixen beneficis socials (com ara l'enfortiment de l'economia local) i ambientals (com ara el pas de sediments i d'espècies, que ens proporcionen serveis ecosistèmics).

La presentació, conduïda per dos dels tècnics del projecte, Gerard Pidemunt i Zoë Busser, també va posar en valor tota la infraestructura de reg existent al Baix Ter com a element funcional que encara té un paper en la reducció de les conseqüències negatives de les inundacions a la zona, inundacions que neguen camps i carreteres i afecten tota la població, i que la iniciativa HidroNet Baix Ter vol mitigar. La sessió va finalitzar amb un debat amb el públic assistent.

Les ponències i conferències es troben disponibles a la pàgina web del Consorci del Ter (www.consorcidelter.cat), i en aquest enllaç: https://www.consorcidelter.cat/actualitat/jornades-el-ter-gestio-d-un-riu-i-reptes-de-futur.

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua avançant en el camí cap a la transició energètica i en el desplegament del pla de renovació de... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort de l'empresari  Martí Alaball i Paguina, Medalla del Montgrí 1987, i vol... (Llegir més)

04.06.2024

(07.06.24) Actualització: El proper dilluns 11 de juny de 2024 es realitzaran els treballs de pintura del ferm de l'aparcament del Centre d'Atenció... (Llegir més)

03.06.2024

Benvolgudes famílies, Ja podeu consultar les llistes definitives dels infants que han estat admesos a les escoles bressol municipals, de... (Llegir més)

29.05.2024

Montgrí Aigua ha realitzat tasques d’impermeabilització del dipòsit d’aigua potable de Torroella per garantir-ne la seva estanqueïtat. Els... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis