Avisos

Més de trenta alcaldes i càrrecs electes del Baix Ter assisteixen a la reunió del Consell Assessor del projecte «HidroNet Baix Ter»

11.11.2023

Aquest 10 de novembre de 2023, al Centre Cívic d'Ullà, s'ha dut a terme una reunió del Consell Assessor del projecte «HidroNet Baix Ter» a la qual han assistit més d'una trentena d'alcaldes i càrrecs electes del Baix Ter.

El projecte «HidroNet Baix Ter» és una estratègia de prevenció de les inundacions i de foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació en la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter. Té l'objectiu de replantejar el model actual de drenatge d'inundacions, basat en una evacuació ràpida d'aigua a través de canals pavimentats, i substituir-lo per un nou model basat en la creació i la interconnexió de zones de laminació per alentir progressivament el flux d'aigua i aprofitar-lo per recuperar aiguamolls i zones inundables antigues, actualment dessecades. 

Hi participen els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter i la Universitat de Girona, i el coordina la Diputació de Girona. El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

El Consell Assessor es reuneix anualment i està format per tots els socis del projecte i altres entitats d'interès del territori, concretament tots els ajuntaments del Baix Ter, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La seva funció és traslladar els avenços destacats del projecte «HidroNet Baix Ter» assolits durant el seu primer any de vida, i recollir i incorporar altres punts de vista i les necessitats de la zona per tal que formin part d'un futur pla integral de gestió del risc d'inundació al Baix Ter.

La sessió ha estat inaugurada per l'alcalde d'Ullà, Josep López, i la diputada delegada del servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero. 

Durant la primera part, s'ha explicat el funcionament de les solucions basades en la natura (SbN), com són les superfícies de laminació multifuncionals en la gestió del risc d'inundacions petites però sovintejades, que, a banda de protegir la població, afavoreixen la biodiversitat amfíbia i la provisió de serveis ecosistèmics. Seguidament, s'ha parlat de la situació concreta a Gualta (rec del Molí), Torroella de Montgrí (conca del Ter Vell - l'Estartit) i Ullà (rec Madral), així com de les solucions a mida que s'hi estan plantejant. La segona part de la reunió ha ampliat el focus a tota la plana del Baix Ter. 

El responsable de la demarcació territorial de Girona de l'ACA, Àlex Rocas, ha explicat com funcionen les inundacions fluvials a les dues conques principals, el Ter i el Daró, i com les previsions teòriques realitzades s'han vist confirmades pels temporals Gloria i el de la diada de Sant Jordi. 

Del projecte «HidroNet Baix Ter», enfocat només a torrents locals i rieres menudes, se'n redactarà un pla integral de gestió del risc d'inundació al Baix Ter que recopilarà totes aquestes problemàtiques, així com propostes de solució basades en la natura (SbN) de tots els municipis de la plana, per poder començar a materialitzar un nou model de drenatge de les inundacions petites.

Aquesta reunió de coordinació d'esforços per abordar els reptes esmentats ha finalitzat amb una trobada informal dels assistents per acabar de debatre temes d'interès comú entre els participants.

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua avançant en el camí cap a la transició energètica i en el desplegament del pla de renovació de... (Llegir més)

05.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort de l'empresari  Martí Alaball i Paguina, Medalla del Montgrí 1987, i vol... (Llegir més)

04.06.2024

(07.06.24) Actualització: El proper dilluns 11 de juny de 2024 es realitzaran els treballs de pintura del ferm de l'aparcament del Centre d'Atenció... (Llegir més)

03.06.2024

Benvolgudes famílies, Ja podeu consultar les llistes definitives dels infants que han estat admesos a les escoles bressol municipals, de... (Llegir més)

29.05.2024

Montgrí Aigua ha realitzat tasques d’impermeabilització del dipòsit d’aigua potable de Torroella per garantir-ne la seva estanqueïtat. Els... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis