L’auditoria revela greus irregularitats en l’administració de l’EMD de l’Estartit durant els últims dos anys de l’etapa de Francesc Ferrer

La comissió bilateral Ajuntament - EMD acorda amb unanimitat de tots els partits portar a Fiscalia i al Tribunal de Comptes l’auditoria

Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023
Signatura acord conveni EMD - Ajuntament de Torroella de Montgrí, desembre de 2023

08.03.2024

. S’han detectat factures inexistents i la invenció de suposats deutes de l’Ajuntament que no tenien cap suport legal

. Els anys 2022 i 2023 es va incrementar el sou del president sense autorització de la Junta de Veïns de l’EMD

L’auditoria externa encarregada a Alca Serviaudit per l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit ha detectat greus irregularitats en la gestió administrativa i financera de l’EMD durant els darrers anys en que aquest ens estava presidit per Francesc Ferrer. Per començar, ni el 2021 ni el 2022 es van complir les obligacions de transmissió d’informació al Ministeri d’Hisenda. No es va comunicar ni el cost efectiu dels serveis; ni les línies fonamentals del pressupost; ni els períodes mitjans de pagament de les factures.

La comissió Bilateral Ajuntament - EMD amb representació de tots els partits polítics d’ambdues administracions va decidir dijous passat, per unanimitat de tots els seus membres, enviar les conclusions d’aquesta auditoria externa independent a Fiscalia, al Tribunal de Comptes, a la Sindicatura de Comptes i també al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública per si es considera que s’han produït greus actuacions del antic secretari-interventor de l’EMD durant aquest dos anys.

L’auditoria també ha detectat que durant l’exercici del 2021 es van comptabilitzar reconeixements d’obligacions, de quatre factures que van quedar pendents de pagar per un import de 323.237,16 euros, les quals han resultat inexistents tal com han demostrat els mateixos proveïdors. Així mateix durant els anys 2021 i 2022 l’EMD va comptabilitzar diversos reconeixements de drets per suposats deutes de l’Ajuntament de Torroella per un import de 534.724,65 que no tenien cap suport de resolució administrativa.

També s’ha posat en evidència que durant els anys 2022 i 2023 hi va haver un increment en la nòmina de la presidència de l’EMD sense que aquest augment fos aprovat en Junta de Veïns. A més, es va fixar una quantitat de 100 euros mensuals en dietes fixes sense aportar cap documentació, fet que es contradiu amb el mateix concepte. Aquesta auditoria conclou doncs que aquest fet sembla un increment salarial encobert.

Totes aquestes pràctiques han provocat una alteració del resultat dels principals indicadors de solvència financera de l’EMD. Entre ells, en l’exercici del 2022, el resultat pressupostari que havia resultat positiu teòricament de 86.849,84 euros a la pràctica té un resultat negatiu de 237.704,66 euros. A l’exercici del 2023 van quedar 259.517 euros de factures pendents de pagament perquè no hi havia consignació pressupostària

El mateix passa amb les dades d’estabilitat pressupostària que suposadament donaven un resultat positiu de 21.929,84 euros quan en realitat la xifra era negativa i suposava un resultat de -302.624,66 euros.

Per aquest motiu, l’EMD de l’Estartit es veu abocada a un Pla de sanejament estricte aquesta legislatura que permeti, tant aviat com sigui possible, retornar a la normalitat.

Per la seva part, el president de l’EMD, Genís Dalmau, ha mostrat “la seva preocupació per aquest fets” i per “les greus conclusions que demostra l’auditoria.” Unes conclusions, ha afegit, que “demostren que es va arribar a posar en risc la pròpia existència de l’EMD”

Dalmau ha explicat que el mateix equip d’auditors ha manifestat que “mai s’havien trobat amb unes pràctiques com aquestes en cap administració pública en els seus anys d’experiència en el sector auditor” i ha xifrat en 480.000 euros el volum de factures sense pagar que va deixar l’anterior equip de govern de l’EMD durant la legislatura passada.

El president de l’EMD creu que “la feina feta durant aquests mesos ha permès posar llum a una gestió política i tècnica nefasta, bàsicament en aquests dos últims anys de la legislatura anterior” i ha avançat que el seu equip de govern  “iniciat mesures en aquest exercici pressupostari del 2024 per reduir la despesa”. Mesures com la reducció del sou de vocals i President i retallada de partides en activitats culturals i de manteniment. A més, Dalmau ha advertit que l’EMD haurà de fer un préstec de legislatura i ha demanat col·laboració a la Diputació i especialment a l’Ajuntament. El President de l’EMD, ha recordat que en campanya electoral els diferents partits amb presència a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es van comprometre a ajudar l’EMD.

L’alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit, Jordi Colomí, ha declarat que “finalment es van posant les coses en el seu lloc i que, després d’aquesta auditoria externa i de l’informe encarregat per la Diputació de Girona a la Universitat Rovira i Virgili, demostren, sense cap mena de dubte, que la gestió de l’Ajuntament ha estat impecable, que ha mantingut tots els seus compromisos amb l’objectiu d’aconseguir un bon funcionament de l’EMD i que s’ha superat una etapa fosca de la que hem d’intentar passar pàgina el més aviat possible”. A més, Colomí ha manifestat la seva “satisfacció perquè els acords de la Comissió Bilateral han estat fets per unanimitat de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament i a l’EMD de l’Estartit”.

EMD
18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis