Avisos

S’inicien les visites als comerços de Torroella i de l'Estartit per reduir l’ús de les bosses de plàstic

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa sobre l'ús de bosses de plàstic i pautes per adequar-s'hi. Aquesta acció s'emmarca dins de la campanya «A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs» que va engegar l'Ajuntament per reduir el plàstic d’un sol ús al municipi i fomentar la venda a granel. Durant la visita se'ls lliuren bosses de cotó de la campanya per repartir entre la clientela, juntament amb un fulletó informatiu i una carta de l'Ajuntament on se'ls demana la seva col·laboració.

La iniciativa s’inclou dins del Pla Local de Prevenció de Residus i Polítiques Locals de Residu Zero i compta amb una subvenció de 18.910,07 euros de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En el marc d’aquesta campanya s'estan portant a terme diferents accions de sensibilització adreçades a establiments, ciutadania i escoles. Ja s'han dut a terme quatre xerrades de sensibilització a la ciutadania, una al comerç i una a l'Institut Montgrí, on s'hi van repartir uns 200 Boc´an Roll per evitar l'ús de plàstic com a embolcall dels entrepans. També s'han posat punts informatius als mercats setmanals i s'han repartit més de 300 tapers per a fomentar el seu ús a la compra a granel. Pel que fa a les visites a comerços, se'n visitaran més de 80. Les visites van a càrrec d'un equip especialitzat de l'empresa Gaia-Serveis Ambientals.

Reduir la petjada ecològica
Si bé és cert que els darrers anys s'ha anat reduint l'ús de bosses comercials de plàstic no compostable a Catalunya, encara queda molt camí per recórrer i reduir la petjada ecològica que genera aquest residu.
L'ús excessiu de les bosses està perjudicant greument el nostre entorn i és especialment impactant en la contaminació de mars i oceans.

La compra és un dels moments clau per poder evitar molts residus, i especialment els envasos i embolcalls. Triar productes a granel i utilitzar carmanyoles o bosses reutilitzables és una bona manera de fer-ho.

Legislació restrictiva
Des de l’1 de gener de 2021 resta prohibit el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s’ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili. Només es permet de lliurar, previ pagament, bosses compostables.

Abans del 31 de desembre de 2024, segons la Directiva Europea 94/62/CE d’envasos i residus d'envasos s'hauran d'establir règims sobre responsabilitats ampliades dels productors d´envasos comercials i industrials, que donarà pas a noves obligacions sobre el precepte de qui contamina paga, de forma que els productors hauran de garantir  la correcta recollida i tractament de residus d’envasos i complir amb les taxes de reciclatge exigides.

A partir de l'1 de març es faran inspeccions als establiments per fer seguiment del compliment de la normativa vigent.

Amb el suport de:

 

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis