S’inicien les visites als comerços de Torroella i de l'Estartit per reduir l’ús de les bosses de plàstic

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa sobre l'ús de bosses de plàstic i pautes per adequar-s'hi. Aquesta acció s'emmarca dins de la campanya «A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs» que va engegar l'Ajuntament per reduir el plàstic d’un sol ús al municipi i fomentar la venda a granel. Durant la visita se'ls lliuren bosses de cotó de la campanya per repartir entre la clientela, juntament amb un fulletó informatiu i una carta de l'Ajuntament on se'ls demana la seva col·laboració.

La iniciativa s’inclou dins del Pla Local de Prevenció de Residus i Polítiques Locals de Residu Zero i compta amb una subvenció de 18.910,07 euros de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En el marc d’aquesta campanya s'estan portant a terme diferents accions de sensibilització adreçades a establiments, ciutadania i escoles. Ja s'han dut a terme quatre xerrades de sensibilització a la ciutadania, una al comerç i una a l'Institut Montgrí, on s'hi van repartir uns 200 Boc´an Roll per evitar l'ús de plàstic com a embolcall dels entrepans. També s'han posat punts informatius als mercats setmanals i s'han repartit més de 300 tapers per a fomentar el seu ús a la compra a granel. Pel que fa a les visites a comerços, se'n visitaran més de 80. Les visites van a càrrec d'un equip especialitzat de l'empresa Gaia-Serveis Ambientals.

Reduir la petjada ecològica
Si bé és cert que els darrers anys s'ha anat reduint l'ús de bosses comercials de plàstic no compostable a Catalunya, encara queda molt camí per recórrer i reduir la petjada ecològica que genera aquest residu.
L'ús excessiu de les bosses està perjudicant greument el nostre entorn i és especialment impactant en la contaminació de mars i oceans.

La compra és un dels moments clau per poder evitar molts residus, i especialment els envasos i embolcalls. Triar productes a granel i utilitzar carmanyoles o bosses reutilitzables és una bona manera de fer-ho.

Legislació restrictiva
Des de l’1 de gener de 2021 resta prohibit el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s’ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili. Només es permet de lliurar, previ pagament, bosses compostables.

Abans del 31 de desembre de 2024, segons la Directiva Europea 94/62/CE d’envasos i residus d'envasos s'hauran d'establir règims sobre responsabilitats ampliades dels productors d´envasos comercials i industrials, que donarà pas a noves obligacions sobre el precepte de qui contamina paga, de forma que els productors hauran de garantir  la correcta recollida i tractament de residus d’envasos i complir amb les taxes de reciclatge exigides.

A partir de l'1 de març es faran inspeccions als establiments per fer seguiment del compliment de la normativa vigent.

Amb el suport de:

 

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis