Avisos

La tasca de l'observador meteorològic Josep Pascual seleccionada com una de les 100 millors històries de Green Destinations

Josep Pascual mesura la temperatura del mar
Josep Pascual mesura la temperatura del mar
Josep Pascual mesura la temperatura del mar
Josep Pascual mesura la temperatura del mar
Josep Pascual mesura la temperatura del mar
Josep Pascual mesura la temperatura del mar

10.10.2023

La tasca de l'observador meteorològic de l'Estartit, Josep Pascual, ha estat seleccionada per Green Destinations com una de les 100 millors històries del 2023. L'entitat recull cada any històries de turisme sostenible i de bones pràctiques de destinacions d'arreu del món.

Enguany, Torroella de Montgrí - l'Estartit - Illes Medes va presentar la tasca de Josep Pascual sota el títol 'Josep Pascual Massaguer, un personatge clau per entendre la crisi climàtica'. La tasca de l'observador meteorològic estardidenc ha valgut l'atenció de Green Destinations com un exemple inspirador tant pel sector turístic com pels i les turistes.

Una vida dedicada al mar

Fill de pescadors, Pascual porta més de 50 anys registrant dades de la temperatura del mar teixint una base de dades d'un valor incalculable per a la comunitat científica internacional i que ha estat reconeguda per la NASA.

Aquests registres, que Pascual ha anat fent de forma voluntària, posen en evidència els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània amb un augment de la temperatura de l'aigua i també del nivell del mar.

La feina de l’observador meteorològic ha estat cabdal per fer entendre a la població els efectes del canvi climàtic i ha contribuït a impulsar polítiques com la regeneració de les dunes litorals o la desurbanització d’espais a primera línia de mar.

Més enllà de la seva tasca registradora de dades, Pascual ha tingut una relació molt estreta amb l’Oficina de Turisme ajudant a divulgar el medi ambient i col·laborant amb diversos mitjans de comunicació enviant-los imatges que han permès posicionar Torroella de Montgrí i l’Estartit en el mapa turístic com una destinació preocupada pel medi ambient. De fet, Pascual, és un bon exemple d’aquella frase que diu ‘Pensa globalment, actua localment’

Bones pràctiques avaluades internacionalment

Les pràctiques i històries inspiradores en matèria de sostenibilitat són avaluades per un comitè format per un centenar de persones expertes de diferents àmbits a partir de criteris i indicadors relacionats amb la conservació de la natura i el patrimoni, la gestió dels residus, l'ús de l'energia o l'anàlisi climàtica.

La regidora de Turisme, Dúnia Oliveras, ha destacat que la tasca que està fent en Josep Pascual des de fa tants anys, és “d’un valor incalculable”. I ha afegit que “ell, de manera totalment altruista, ens està regalant moltíssimes hores de la seva vida dedicades a la recopilació i compartició de dades imprescindibles per a la detecció i comprensió d'aquest canvi climàtic que tant ens preocupa”. Oliveras ha afirmat que “des de l'Àrea de Turisme, ens omple de satisfacció aquest reconeixement a la seva persona”.

Torroella de Montgrí i l’Estartit ja havia estat reconeguda

Aquest no és el primer any que Torroella de Montgrí i l’Estartit són reconegudes per les seves bones pràctiques i històries en matèria de sostenibilitat. Sense anar més lluny l’any passat va rebre una menció similar pel programa ‘El Parc Natural a l’Escola’. Un projecte educatiu impulsat pel Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter on hi van intervenir uns 3.000 alumnes de 9 centres educatius diferents de l’àmbit del Parc Natural.

L’objectiu era aconseguir que els nens i nenes adquirissin les eines necessàries per comprendre l’entorn més proper del Parc i esdevinguessin persones capaces d’intervenir-hi activament i críticament per conservar-lo i millorar-lo.

Qué és Green Destinations?

Green Destinations és una organització amb seu als Països Baixos que treballa en l'avaluació, el desenvolupament de capacitats i la certificació de destinacions i empreses compromeses amb el turisme sostenible. Està formada per persones expertes en turisme sostenible, empreses de consultoria i organitzacions sense ànim de lucre. Té presència en 450 destinacions d'una seixantena de països d'arreu del món.

Totes les pràctiques reconegudes es poden trobar al web de Green Destinations

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis