Torroella de Montgrí acull una jornada sobre les tècniques tradicionals en la construcció de l'arquitectura contemporània

Cartell Jornada Greta
Cartell Jornada Greta

05.10.2023

El Museu de la Mediterrània acull avui la tercera edició de la jornada «Les tècniques tradicionals en la construcció de l’arquitectura contemporània» que organitzen el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) i la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

L'Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha donat la benvinguda als 140 assistents, professionals del sector de l'arquitectura que s'han desplaçat al municipi per formar-se i debatre sobre les tècniques tradicionals en l'arquitectura actual. En aquest sentit, Colomí ha manifestat que «acollir aquest tipus d'esdeveniments professionals és una oportunitat que ens permet dinamitzar l'economia local durant la tardor i també col·laborar i crear sinèrgies amb els col·legis professionals; sobretot en iniciatives com aquesta jornada que encaixa a la perfecció amb l'aposta del municipi cap a la sostenibilitat»

Dirigida per l’arquitecte Oriol Roselló, la temàtica se centrarà en la figura de l’artesà en l’arquitectura actual i es comptarà amb diverses ponències de professionals del sector. Tot i que l’encaix dels artesans en les obres actuals és complexa, existeix una demanda creixent. Per aquest motiu, enguany la jornada està dedicada a la figura de l’artesà com a peça clau en l’actualització de coneixements ancestrals en l’arquitectura.

En l’actual escenari de crisi climàtica, els criteris de sostenibilitat formen part crucial de la disciplina de l’arquitectura. De les moltes estratègies, la de recuperar virtuts del coneixement tradicional s’ha posicionat com una bona alternativa a la persistent sofisticació tecnològica. De fet, els materials preindustrials s’han rebatejat com a materials descarbonitzats, ja que representen el màxim paradigma de les baixes emissions.

Durant la jornada es comptarà amb les ponències de professionals com Alejandro García Hermida, doctor arquitecte i màster en Conservació i Restauració del Patrimoni Arquitectònic per la UPM; amb el mestre ‘chocero’ Antonio Gandano; amb Jonathan Cory-Wright, fundador de CanyaViva; amb Pere Costa, fundador de Costa Construccions SLU; amb els mestres d’obra especialitzats en volta catalana Jordi Domènech i Salvador Gomis; amb Max Rutgers, mestre estructurista especialitzat en fusta i fundador de MaxMadera; amb els arquitectes membres de l’Associació Fuset pel Patrimoni Rural, Alberto Sánchez i Guillermo Bosque; amb Cristina Thió, fundadora de Chroma restauració del patrimoni arquitectònic; amb Núria Casadevall, especialista en revestiments i acabats d’estuc, esgrafiats i planxat al foc; amb les doctores arquitectes Mariana Palumbo i Marta Domènech; amb els arquitectes Xevi Bayona i Octavi Mestre; i amb la gerent de la Unió d’Empresaris de la Construcció, M. Àngels Armengol.  

Més informació: https://www.arquitectes.cat/ca/programa-IIIjornadagreta

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis