Avisos

Torroella de Montgrí i l'Estartit entren en fase d'alerta per sequera

Les restriccions d’aquest estat afecten el volum màxim d'aigua per habitant i dia, les piscines, el reg, la neteja de carrers, les fonts ornamentals o les granges

27.09.2023

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat la declaració de l’estat d’alerta per sequera hidrològica de la unitat d’explotació 05 Aqüífer del Baix Ter, d'on s'abasteix el municipi de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Des del mes de març, quan la Generalitat va decretar les primeres declaracions d'alerta per sequera, el nostre municipi es mantenia en situació de normalitat perquè la manca d'aigua a les capçaleres i als pantans no afectava la situació hidrològica de l'aqüífer del Baix Ter, que tot i la manca de pluges ha anat mantinguent un bon nivell. No obstant això, la situació s'ha agreujat les darreres setmanes i ara s'ha decretat l'entrada en fase d'alerta. Per sobre hi ha l'estat d'excepcionalitat i el d'emergència, en la qual, malauradament, es troben molts municipis.

Restriccions en la fase d'alerta

Les restriccions en l'estat d'alerta afecten diversos aspectes, com el volum màxim d'aigua per habitant i dia, les piscines, el reg, la neteja de carrers, les fonts ornamentals o les granges.

- El volum màxim d’aigua per habitant i dia. Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 250 litres per habitant i dia (incloent activitats econòmiques i comercials).

Piscines L’ús d’aigua per ompliment queda limitat a:

 • El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues d’aigua per evaporació i per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
 • El primer ompliment de piscines de nova construcció.
 • En centres educatius, l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.

Reg públic i privat:

 • El reg de jardins i zones verdes ha de fer-se només en l’horari de menor insolació (de 20h a 8h).
 • La dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. Cal evitar el reg durant moments de pluja. En qualsevol cas, no pot superar-se un volum de 450 m3/hectàrea/mes.
 • El reg dels jardins particulars es pot fer, com a màxim, dos dies cada setmana. Les entitats locals han de determinar la pauta d’alternança. Per defecte, els habitatges amb numeració parella o sense numeració poden regar els dimecres i els dissabtes, i els que tinguin numeració senar els dijous i els diumenges.

Neteja de carrers i mobiliari urbà:

 • Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d’aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar, amb galleda i esponja o amb sistemes de neteja d’alta pressió.
 • Els serveis municipals han de realitzar la neteja amb la mínima despesa d’aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l’ús d’aigua regenerada o aigua no procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable.

Fonts ornamentals:

 • Resta prohibit l'ompliment total o parcial de les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte els llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible pel seu manteniment; també es pot valorar el trasllat de la vida aquàtica afectada a d’altres entorns que n'assegurin la màxima supervivència amb el mínim consum d'aigua.

Granges:

 • L'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.

Eliminació de pols en l’aire:

 • Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

Mesures preventives

Malgrat que des del mes de març el municipi es trobava en situació de normalitat, l'Ajuntament va aplicar mesures preventives  per contribuir a minimitzar la problemàtica de la manca d’aigua a nivell nacional i concretament a l’aqüífer del Baix Ter.

En aquest sentit, es van prendre les seqüents decisions:

-    No regar amb aspersió els jardins i zones verdes del municipi. Només es farà reg mínim per mantenir instal·lacions.
-    No netejar la via pública amb aigua, de forma general.

Campanya de sensibilització

D'altra banda, en el terreny de la sensibilització ciutadana, l'Ajuntament i Montgrí Aigua, el servei municipal d'abastament d'aigua potable, van iniciar aquest estiu na campanya per fomentar l'estalvi i el consum responsable entre veïns, visitants i activitats. Amb el lema "Gota a gota, s'esgota. Estalviem-la. Fem-ho hàbit" es vol apel·lar a la responsabilitat personal per tal de protegir un recurs cada cop més escàs i fràgil. La campanya també inclou un seguit de consells sobre petits canvis en les rutines diàries que poden comportar importants estalvis. Aquestes recomanacions s’acompanyen de dades concretes dels consums associats a diferents activitats quotidianes.

Més informació:

Sobre l’estat d'alerta per sequera: https://sequera.gencat.cat

Recomanacions d’estalvi d’aigua: https://sequera.gencat.cat/ca/accions/estalvi-daigua/

El visor de la sequera https://aplicacions.aca.gencat.cat/visseq/

Resolució DOGC

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis