Avisos

L’Arxiu Municipal digitalitza el Llibre de Privilegis de Torroella de Montgrí i 115 pergamins

15.09.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha finalitzat aquest estiu les tasques de digitalització d’alguns dels documents més singulars que s’hi conserven. La digitalització, realitzada per una empresa especialitzada el passat mes de juliol, ha permès disposar d’una còpia digitalitzada del Llibre de Privilegis, el document més important del fons de l'arxiu, i de la col·lecció de pergamins.

La regidora de l'Arxiu Municipal, Anna Company, argumenta que des de l'Ajuntament es vol reforçar el procés de modernització del servei d'Arxiu Municipal i es donarà un nou impuls a la tasca de digitalització iniciada el 2018 amb la digitalització dels llibres d'actes del Ple des del 1648 fins a l'actualitat. El procés de digitalització permet una millor conservació dels documents originals i una major facilitat de consulta a tota la ciutadania.

El Llibre de Privilegis

El Llibre de Privilegis és un còdex de 1603 encarregat per la Universitat de Torroella de Montgrí –l’antecessora de l’actual Ajuntament– a un escrivent i a un notari que, curiosament tenien el mateix nom -Antoni Ballia- amb l’objectiu de copiar i recollir en un únic llibre tots els privilegis i escriptures públiques que, a principis del segle XVI, es guardaven a l’arxiu de la Universitat, algunes de les quals s’estaven fent malbé o ja s’havien perdut. 

La intenció de l’encàrrec era tenir a mà els documents per poder defensar els drets i els privilegis atorgats, des de la baixa edat mitjana, a la vila i al terme de Torroella de Montgrí, i disposar d’una còpia d’aquests documents en cas de pèrdua. En el còdex, que està il·lustrat en les capelltres, s’hi transcriuen més de cinquanta privilegis concedits per senyors feudals, reis, virreis o batlles a la vila de Torroella.

Entre d’altres, hi està transcrit el primer privilegi documentat, avui perdut, atorgat pel senyor de la vila, Bernat de Santa Eugènia el 1237, el privilegi del rei Pere el Cerimoniós de 1373 que concedia a la universitat de Torroella el dret de celebrar una fira de vuit dies de durada durant el dia de Sant Bartomeu, el privilegi del mateix rei  de poder cobrar un impost  per tota persona o bèstia que travessés el pont damunt el Ter per poder reedificar-lo, o  el privilegi del rei Joan el Caçador de 1393 que traspassava la fira anual al dia de  Sant Andreu, al mes de novembre, amb quinze dies de durada.

Pergamins

D’altra part, els 115 pergamins digitalitzats formen part de la col·lecció de pergamins de l’Arxiu Municipal. Es tracta d’un col·lecció de pergamins de procedència diversa datada entre 1265 i 1683. Es conserven alguns pergamins produïts per la senyoria i baronia de Torroella, datats al segle XIII, si bé el gran nombre de pergamins corresponen a privilegis reials atorgats a la vila. Destaquen els privilegis, però també s’identifiquen documents habituals en el fons notarials i patrimonials, com  vendes o testaments.

Alguns dels pergamins d’aquesta col·lecció, com el de Joan el Caçador que permetia celebrar a la vila una fira anual per Sant Andreu, també estan transcrits en el Llibre de Privilegis, però d’altres no. És el cas, per exemple, dels tres privilegis atorgats pels senyors de Torroella al segle XIII, la donació de Jaume II a la reina Elisenda dels rèdits castell i de la vila de Torroella (1323) el privilegi de de disposar d’un segon forn per coure pa (1332) o la sentència de 1414 que obligava als habitants de Gualta a contribuir a l’obra de les muralles de Torroella.

Aquesta intervenció ha estat possible gràcies al suport econòmic de la subvenció per a projectes de gestió de documents i arxius dels ajuntaments de les comarques gironines de la Diputació de Girona.

Com accedir a la documentació?

La documentació digitalitzada ja està disponible per a la seva consulta a través del cercador dels Arxius en Línia de la Generalitat:

 https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/cerca

Aneu a cerca Avançada
Com a centre escolliu “Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí”
A nom del fons poseu: Col·lecció de pergamins de l'Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí
Després cliqueu a “Cercar”

Per consultar el Llibre de Privilegis
Com a centre escolliu “Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí”
A “Cerca” poseu “Llibre de Privilegis

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

18.06.2024

Les persones víctimes i represaliades de la Guerra Civil Espanyola i del règim franquista tindran un espai de memòria i reconeixement a Torroella... (Llegir més)

17.06.2024

Torroella de Montgrí i l'Estartit participen aquest estiu en la campanya concurs per poder revalidar la Bandera Verda d'Ecovidrio aconseguida els... (Llegir més)

17.06.2024

Benvolguts veïns, Us informem que el proper divendres 21 de juny de 2024 al matí es realitzarà un exercici professional per part de diversos... (Llegir més)

17.06.2024

L'emblemàtica Casa Masó, antiga presó de Torroella de Montgrí, seu de la Policia Local i de Creu Roja, s'incorporarà en breu al catàleg... (Llegir més)

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis