L’Arxiu Municipal digitalitza el Llibre de Privilegis de Torroella de Montgrí i 115 pergamins

15.09.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha finalitzat aquest estiu les tasques de digitalització d’alguns dels documents més singulars que s’hi conserven. La digitalització, realitzada per una empresa especialitzada el passat mes de juliol, ha permès disposar d’una còpia digitalitzada del Llibre de Privilegis, el document més important del fons de l'arxiu, i de la col·lecció de pergamins.

La regidora de l'Arxiu Municipal, Anna Company, argumenta que des de l'Ajuntament es vol reforçar el procés de modernització del servei d'Arxiu Municipal i es donarà un nou impuls a la tasca de digitalització iniciada el 2018 amb la digitalització dels llibres d'actes del Ple des del 1648 fins a l'actualitat. El procés de digitalització permet una millor conservació dels documents originals i una major facilitat de consulta a tota la ciutadania.

El Llibre de Privilegis

El Llibre de Privilegis és un còdex de 1603 encarregat per la Universitat de Torroella de Montgrí –l’antecessora de l’actual Ajuntament– a un escrivent i a un notari que, curiosament tenien el mateix nom -Antoni Ballia- amb l’objectiu de copiar i recollir en un únic llibre tots els privilegis i escriptures públiques que, a principis del segle XVI, es guardaven a l’arxiu de la Universitat, algunes de les quals s’estaven fent malbé o ja s’havien perdut. 

La intenció de l’encàrrec era tenir a mà els documents per poder defensar els drets i els privilegis atorgats, des de la baixa edat mitjana, a la vila i al terme de Torroella de Montgrí, i disposar d’una còpia d’aquests documents en cas de pèrdua. En el còdex, que està il·lustrat en les capelltres, s’hi transcriuen més de cinquanta privilegis concedits per senyors feudals, reis, virreis o batlles a la vila de Torroella.

Entre d’altres, hi està transcrit el primer privilegi documentat, avui perdut, atorgat pel senyor de la vila, Bernat de Santa Eugènia el 1237, el privilegi del rei Pere el Cerimoniós de 1373 que concedia a la universitat de Torroella el dret de celebrar una fira de vuit dies de durada durant el dia de Sant Bartomeu, el privilegi del mateix rei  de poder cobrar un impost  per tota persona o bèstia que travessés el pont damunt el Ter per poder reedificar-lo, o  el privilegi del rei Joan el Caçador de 1393 que traspassava la fira anual al dia de  Sant Andreu, al mes de novembre, amb quinze dies de durada.

Pergamins

D’altra part, els 115 pergamins digitalitzats formen part de la col·lecció de pergamins de l’Arxiu Municipal. Es tracta d’un col·lecció de pergamins de procedència diversa datada entre 1265 i 1683. Es conserven alguns pergamins produïts per la senyoria i baronia de Torroella, datats al segle XIII, si bé el gran nombre de pergamins corresponen a privilegis reials atorgats a la vila. Destaquen els privilegis, però també s’identifiquen documents habituals en el fons notarials i patrimonials, com  vendes o testaments.

Alguns dels pergamins d’aquesta col·lecció, com el de Joan el Caçador que permetia celebrar a la vila una fira anual per Sant Andreu, també estan transcrits en el Llibre de Privilegis, però d’altres no. És el cas, per exemple, dels tres privilegis atorgats pels senyors de Torroella al segle XIII, la donació de Jaume II a la reina Elisenda dels rèdits castell i de la vila de Torroella (1323) el privilegi de de disposar d’un segon forn per coure pa (1332) o la sentència de 1414 que obligava als habitants de Gualta a contribuir a l’obra de les muralles de Torroella.

Aquesta intervenció ha estat possible gràcies al suport econòmic de la subvenció per a projectes de gestió de documents i arxius dels ajuntaments de les comarques gironines de la Diputació de Girona.

Com accedir a la documentació?

La documentació digitalitzada ja està disponible per a la seva consulta a través del cercador dels Arxius en Línia de la Generalitat:

 https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/cerca

Aneu a cerca Avançada
Com a centre escolliu “Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí”
A nom del fons poseu: Col·lecció de pergamins de l'Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí
Després cliqueu a “Cercar”

Per consultar el Llibre de Privilegis
Com a centre escolliu “Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí”
A “Cerca” poseu “Llibre de Privilegis

29.04.2024

L'Espai Ter ha acollit aquest matí el fòrum d'intercanvi d'experiències de les escoles verdes de la Comissió Baix Empordà Primària-Zona Nord.... (Llegir més)

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis