Avisos

L’Arxiu Municipal digitalitza el Llibre de Privilegis de Torroella de Montgrí i 115 pergamins

15.09.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha finalitzat aquest estiu les tasques de digitalització d’alguns dels documents més singulars que s’hi conserven. La digitalització, realitzada per una empresa especialitzada el passat mes de juliol, ha permès disposar d’una còpia digitalitzada del Llibre de Privilegis, el document més important del fons de l'arxiu, i de la col·lecció de pergamins.

La regidora de l'Arxiu Municipal, Anna Company, argumenta que des de l'Ajuntament es vol reforçar el procés de modernització del servei d'Arxiu Municipal i es donarà un nou impuls a la tasca de digitalització iniciada el 2018 amb la digitalització dels llibres d'actes del Ple des del 1648 fins a l'actualitat. El procés de digitalització permet una millor conservació dels documents originals i una major facilitat de consulta a tota la ciutadania.

El Llibre de Privilegis

El Llibre de Privilegis és un còdex de 1603 encarregat per la Universitat de Torroella de Montgrí –l’antecessora de l’actual Ajuntament– a un escrivent i a un notari que, curiosament tenien el mateix nom -Antoni Ballia- amb l’objectiu de copiar i recollir en un únic llibre tots els privilegis i escriptures públiques que, a principis del segle XVI, es guardaven a l’arxiu de la Universitat, algunes de les quals s’estaven fent malbé o ja s’havien perdut. 

La intenció de l’encàrrec era tenir a mà els documents per poder defensar els drets i els privilegis atorgats, des de la baixa edat mitjana, a la vila i al terme de Torroella de Montgrí, i disposar d’una còpia d’aquests documents en cas de pèrdua. En el còdex, que està il·lustrat en les capelltres, s’hi transcriuen més de cinquanta privilegis concedits per senyors feudals, reis, virreis o batlles a la vila de Torroella.

Entre d’altres, hi està transcrit el primer privilegi documentat, avui perdut, atorgat pel senyor de la vila, Bernat de Santa Eugènia el 1237, el privilegi del rei Pere el Cerimoniós de 1373 que concedia a la universitat de Torroella el dret de celebrar una fira de vuit dies de durada durant el dia de Sant Bartomeu, el privilegi del mateix rei  de poder cobrar un impost  per tota persona o bèstia que travessés el pont damunt el Ter per poder reedificar-lo, o  el privilegi del rei Joan el Caçador de 1393 que traspassava la fira anual al dia de  Sant Andreu, al mes de novembre, amb quinze dies de durada.

Pergamins

D’altra part, els 115 pergamins digitalitzats formen part de la col·lecció de pergamins de l’Arxiu Municipal. Es tracta d’un col·lecció de pergamins de procedència diversa datada entre 1265 i 1683. Es conserven alguns pergamins produïts per la senyoria i baronia de Torroella, datats al segle XIII, si bé el gran nombre de pergamins corresponen a privilegis reials atorgats a la vila. Destaquen els privilegis, però també s’identifiquen documents habituals en el fons notarials i patrimonials, com  vendes o testaments.

Alguns dels pergamins d’aquesta col·lecció, com el de Joan el Caçador que permetia celebrar a la vila una fira anual per Sant Andreu, també estan transcrits en el Llibre de Privilegis, però d’altres no. És el cas, per exemple, dels tres privilegis atorgats pels senyors de Torroella al segle XIII, la donació de Jaume II a la reina Elisenda dels rèdits castell i de la vila de Torroella (1323) el privilegi de de disposar d’un segon forn per coure pa (1332) o la sentència de 1414 que obligava als habitants de Gualta a contribuir a l’obra de les muralles de Torroella.

Aquesta intervenció ha estat possible gràcies al suport econòmic de la subvenció per a projectes de gestió de documents i arxius dels ajuntaments de les comarques gironines de la Diputació de Girona.

Com accedir a la documentació?

La documentació digitalitzada ja està disponible per a la seva consulta a través del cercador dels Arxius en Línia de la Generalitat:

 https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/cerca

Aneu a cerca Avançada
Com a centre escolliu “Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí”
A nom del fons poseu: Col·lecció de pergamins de l'Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí
Després cliqueu a “Cercar”

Per consultar el Llibre de Privilegis
Com a centre escolliu “Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí”
A “Cerca” poseu “Llibre de Privilegis

30.11.2023

Ahir es va constituir formalment el Consell Municipal d'Infants de Torroella de Montgrí l'Estartit, un nou òrgan de participació municipal... (Llegir més)

28.11.2023

Els usuaris del camp d'esports municipal de Torroella de Montgrí ja han pogut estrenar el nou enllumenat de l'equipament que ha estat renovat per un... (Llegir més)

27.11.2023

L’Auditori Teatre Espai Ter ha aprofitat la Fira de Sant Andreu per fer pública la programació de gener a juny de 2024 i per presentar la nova... (Llegir més)

23.11.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat el pressupost municipal per al 2024, que serà de 25,4 milions d'euros, un 16 % (3,5 milions)... (Llegir més)

20.11.2023

Aquest matí s'ha donat el tret de sortida dels actes al carrer programats en el marc de la campanya "A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs", amb... (Llegir més)

15.11.2023

Anna Cufinà va rebre ahir dimarts 14 de novembre de 2023 el Diploma de Mestre Artesana, com a reconeixament a la seva  trajectòria professional.... (Llegir més)

15.11.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha instal·lat a la teulada de la casa de la vila una càmera web meteorològica que ofereix imatges en directe... (Llegir més)

10.11.2023

Des l'Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb el suport de l’àrea d’Atenció a Famílies del Consell Comarcal... (Llegir més)

31.10.2023

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha portat a terme una campanya intensiva per eliminar flora exòtica invasora d'espais verds del municipi.... (Llegir més)

27.10.2023

L'Ajuntament engega la setmana vinent una campanya intensiva de sensibilització per fomentar la reducció del plàstic d'un sòl ús a Torroella de... (Llegir més)

19.10.2023

L'Oficina d'Informació i d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí acull, des d'aquesta setmana, un nou punt de Cau de Llibres... (Llegir més)

17.10.2023

Aquest matí s'ha realitzat la presentació institucional de la quarta edició del projecte educatiu i cultural Connectats pel Teatre que promouen... (Llegir més)

16.10.2023

Aquest matí ha tingut lloc una visita institucional i reunió de la Presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull, amb l'Alcalde... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis