L'Ajuntament de Torroella de Montgrí mostra el seu condol i solidaritat amb el poble marroquí, desprès del greu terratrèmol de magnitud 6.8 que va sacsejar Marroc divendres a la nit i que ja ha deixat 2.012 morts i 2.059 ferits.
En senyal de suport es realitzarà un minut de silenci, demà Diada Nacional de Catalunya, a les 12 h del migdia, a la Plaça 11 de setembre.
Contactes d'emergències:
El Govern de Catalunya està fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol que aquesta nit ha afectat el Marroc i que ha colpejat especialment la província d'Al-Haouz, a 60 quilòmetres al sud de la ciutat de Marràqueix.
El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea està seguint l’evolució de les conseqüències del sisme, i està en contacte permanent amb consolats, autoritats locals i entitats de la cooperació catalana que treballen sobre el terreny per conèixer de primera mà les afectacions. També està en coordinació amb altres departaments del Govern.
El Govern recomana seguir les indicacions de les autoritats i els equips d'emergència del Marroc i posa a disposició, a través de la Delegació al Nord d'Àfrica, un punt de contacte per emergències per a persones que s’hagin vist afectades pel terratrèmol: un telèfon amb WhatsApp (0034 674 744 901), un telèfon amb prefix marroquí (00212 648 682 896) i un telèfon català (938 597 393). Es demana que aquestes línies només s’utilitzin per emergències. També s’habilita la bústia de correu electrònic catalunyaexterior@gencat.cat.
El delegat del Govern al Nord d'Àfrica, Ahmed Benallal, i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament estan sobre el terreny, a disposició dels afectats, i de l'ajuda que precisin les autoritats del Marroc els propers dies.
Terratrèmol al Marroc: com puc ajudar?
Davant la voluntat de la ciutadania catalana d’oferir suport a la població afectada pel terratrèmol al Marroc, el Govern de Catalunya, en la línia que estableixen la majoria d’organitzacions internacionals, destaca que la manera més efectiva de canalitzar l’ajuda és fer aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny.
Es desaconsellen les col·lectes i els enviaments d’aliments, de materials genèrics i de medicaments, ja que corren el risc de no respondre a les necessitats sobre el terreny i de provocar problemes logístics, econòmics i ambientals.
Per això, canalitzar la solidaritat a través de les organitzacions humanitàries amb presència a la zona és el mètode més eficient per tenir un impacte positiu sobre el terreny i assegurar que l’ajuda arriba a qui més ho necessita. A més, les organitzacions poden adquirir els productes necessaris localment i així enfortir també l’economia local dels indrets afectats.
En aquest sentit, al web de la Generalitat de Catalunya s'aniran actualitzant el recull de les ONG amb capacitat per respondre a la crisi humanitària.