Avisos

El Ple aprova la concessió de les Medalles del Montgrí 2023

Els guardonats seran Vicenç Pagès, a títol pòstum; Narcís Arbusé i el Club d'Escacs Montgrí

04.08.2023

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà, a títol pòstum; el Club d'Escacs Montgrí i el divulgador i defensor dels valors patrimonials i naturals del Montgrí, Narcís Arbusé Bellapart rebran enguany la Medalla del Montgrí. Aquest és el màxim distintiu cívic que concedeix l’Ajuntament en reconeixement a les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal.

La concessió es va aprovar ahir per Ple i l’acte institucional de lliurament se celebrarà, com és tradició, el 24 d'agost, la vigília de Sant Genís, en el marc dels actes de la festa major de Torroella de Montgrí, durant un acte institucional que es farà a l’Auditori Teatre Espai Ter, a les 19.30 h.

Vicenç Pagès Jordà
Nascut a Figueres, però passant la major part de la seva vida a Torroella de Montgrí, Vicenç Pagès Jordà, escriptor, professor i crític literari, ha estat un dels prosistes més brillants, destacats i premiats de la cultura catalana. Va iniciar la seva trajectòria i primer premi literari el 1990, amb el recull de contes Cercles d’infinites combinacions i, des d’aleshores, va treballar incansablement per dedicar-se a la literatura, que més endavant va combinar amb la docència i la crítica literàries. Va consolidar la seva potència d’escriptor molt aviat, amb la publicació el 1995 de la seva primera gran obra i novel·la El món d’Horaci, a la que succeirien moltes més novel·les, assajos i reculls, que li valdrien el reconeixement suprem per part del públic i la crítica. La seva obra, caracteritzada per un estil i univers propi, es distingeix per una narrativa fragmentària, l’experimentació textual i una bona dosi d’ironia i d’humor. Mort prematurament el 2022 i plorat unànimement ocupa un lloc fonamental en la prosa catalana del darrer mig segle.

Narcís Arbusé Bellapart
Torroellenc de naixement i de tota la vida, Narcís Arbusé, docent de ciències socials de professió, ha demostrat una completa vocació i dedicació a l’estudi, divulgació i defensa del Montgrí, no només com a entorn natural, sinó també com a espai humà. Amb la seva afició ha contribuït en gran mesura a  descobrir i consolidar el massís del Montgrí com a territori, identificant i recuperant un paisatge que potser havia quedat amagat o que molta gent havia oblidat. Amb la seva tasca ha tornat a posar en valor varis elements patrimonials del Montgrí com la pedra seca, ha recuperat nomenclatura antiga, ha descobert aspectes desconeguts, ha explicat el mode de vida local en relació amb el massís i ha fet de guia per a moltíssimes persones, tot fent de nexe entre diferents generacions i inclús amb investigadors del Parc Natural. Ha escrit, publicat i produït diversos llibres, articles i documentals entorn la temàtica, i ha col·laborat amb l’Ajuntament i la ciutadania participant en nombroses activitats de recerca i descoberta del Montgrí.     
     
Club d’Escacs Montgrí
Entitat esportiva municipal sense ànim de lucre dedicada exclusivament a la pràctica, ensenyament i competició d’escacs. Membre del Consell Català de l’Esport i de la Federació Catalana d’Escacs va començar la seva activitat el 1972, després del conegut “matx del segle” i la gran afició de jugar a escacs que existia a Torroella i que es concentrava principalment al bar de la  plaça de la Vila o el que aleshores es coneixia com “Can Sidro”. Des d’aleshores, han difós aquesta pràctica a tothom qui estigués aficionat, tot participant en diferents campionats i actes festius del poble, i ensenyant als més joves a aprendre les virtuts i passions d’aquest esport-ciència. Sempre actiu i inclús sortejant moments de dificultat i molts canvis, el Club d’Escacs Montgrí - d’abast local, regional, autonòmic i en diverses ocasions també internacional - col·labora regularment en activitats i festivitats locals. El passat 2022 va complir cinquanta anys d’incansable i constant trajectòria.

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis