Avisos

El Ple aprova la concessió de les Medalles del Montgrí 2023

Els guardonats seran Vicenç Pagès, a títol pòstum; Narcís Arbusé i el Club d'Escacs Montgrí

04.08.2023

L'escriptor Vicenç Pagès Jordà, a títol pòstum; el Club d'Escacs Montgrí i el divulgador i defensor dels valors patrimonials i naturals del Montgrí, Narcís Arbusé Bellapart rebran enguany la Medalla del Montgrí. Aquest és el màxim distintiu cívic que concedeix l’Ajuntament en reconeixement a les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal.

La concessió es va aprovar ahir per Ple i l’acte institucional de lliurament se celebrarà, com és tradició, el 24 d'agost, la vigília de Sant Genís, en el marc dels actes de la festa major de Torroella de Montgrí, durant un acte institucional que es farà a l’Auditori Teatre Espai Ter, a les 19.30 h.

Vicenç Pagès Jordà
Nascut a Figueres, però passant la major part de la seva vida a Torroella de Montgrí, Vicenç Pagès Jordà, escriptor, professor i crític literari, ha estat un dels prosistes més brillants, destacats i premiats de la cultura catalana. Va iniciar la seva trajectòria i primer premi literari el 1990, amb el recull de contes Cercles d’infinites combinacions i, des d’aleshores, va treballar incansablement per dedicar-se a la literatura, que més endavant va combinar amb la docència i la crítica literàries. Va consolidar la seva potència d’escriptor molt aviat, amb la publicació el 1995 de la seva primera gran obra i novel·la El món d’Horaci, a la que succeirien moltes més novel·les, assajos i reculls, que li valdrien el reconeixement suprem per part del públic i la crítica. La seva obra, caracteritzada per un estil i univers propi, es distingeix per una narrativa fragmentària, l’experimentació textual i una bona dosi d’ironia i d’humor. Mort prematurament el 2022 i plorat unànimement ocupa un lloc fonamental en la prosa catalana del darrer mig segle.

Narcís Arbusé Bellapart
Torroellenc de naixement i de tota la vida, Narcís Arbusé, docent de ciències socials de professió, ha demostrat una completa vocació i dedicació a l’estudi, divulgació i defensa del Montgrí, no només com a entorn natural, sinó també com a espai humà. Amb la seva afició ha contribuït en gran mesura a  descobrir i consolidar el massís del Montgrí com a territori, identificant i recuperant un paisatge que potser havia quedat amagat o que molta gent havia oblidat. Amb la seva tasca ha tornat a posar en valor varis elements patrimonials del Montgrí com la pedra seca, ha recuperat nomenclatura antiga, ha descobert aspectes desconeguts, ha explicat el mode de vida local en relació amb el massís i ha fet de guia per a moltíssimes persones, tot fent de nexe entre diferents generacions i inclús amb investigadors del Parc Natural. Ha escrit, publicat i produït diversos llibres, articles i documentals entorn la temàtica, i ha col·laborat amb l’Ajuntament i la ciutadania participant en nombroses activitats de recerca i descoberta del Montgrí.     
     
Club d’Escacs Montgrí
Entitat esportiva municipal sense ànim de lucre dedicada exclusivament a la pràctica, ensenyament i competició d’escacs. Membre del Consell Català de l’Esport i de la Federació Catalana d’Escacs va començar la seva activitat el 1972, després del conegut “matx del segle” i la gran afició de jugar a escacs que existia a Torroella i que es concentrava principalment al bar de la  plaça de la Vila o el que aleshores es coneixia com “Can Sidro”. Des d’aleshores, han difós aquesta pràctica a tothom qui estigués aficionat, tot participant en diferents campionats i actes festius del poble, i ensenyant als més joves a aprendre les virtuts i passions d’aquest esport-ciència. Sempre actiu i inclús sortejant moments de dificultat i molts canvis, el Club d’Escacs Montgrí - d’abast local, regional, autonòmic i en diverses ocasions també internacional - col·labora regularment en activitats i festivitats locals. El passat 2022 va complir cinquanta anys d’incansable i constant trajectòria.

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis