Avisos

El Festival de Torroella de Montgrí obre aquest dissabte la seva 43a edició

Se celebrarà del 29 de juliol a 18 d'agost amb 17 concerts 'per gaudir amb tranquil·litat a recer de la fúria del món

25.07.2023

El Festival de Torroella de Montgrí inaugura dissabte 29 de juliol la seva 43a edició amb una producció pròpia de l’oratori barroc Guiseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas (1713-1751), una recuperació de patrimoni musical en un concert en memòria d’Ernest Lluch.

El Festival, que s’allargarà fins al 18 d’agost, presenta un total 17 concerts i proposa un recorregut musical de cinc segles, des del Renaixement fins al segle XXI amb presència important de la música vocal i barroca. La 43a del Festival de Torroella de Montgrí reivindica el poder enriquidor i transformador de l’educació i la cultura i convida el públic a reduir el ritme frenètic de les nostres vides per gaudir plenament de  la programació a recer de la fúria del món. 

Primera setmana del Festival de Torroella de Montgrí 2023 

L’ensemble d’instruments antics Vespres d’Arnadí i un conjunt de joves cantants protagonitzaran sota la direcció de Dani Espasa la recuperació de l’oratori Giuseppe riconosciuto de Domènec Terradellas amb el qual s’inaugura el  43è Festival de Torroella de Montgrí dissabte 29 de juliol. Aquest oratori va ser la primera obra que Terradellas va estrena el 1736 com a final dels seus estudis musicals en el Conservatori dei Poveri di Gesù Cristo, actual Conservatori de San Pietro a Majella, a Nàpols, on s’hi havia traslladat des de Barcelona quan tenia 19 anys. L’obra no consta que s’interpretés fora de Nàpols. De fet, tot i que Domènec Terradellas va ser un compositor d’òpera d’èxit a Europa en temps de Händel, cap de les seves obres va ser interpretada a Espanya en vida del compositor. L’oratori Giuseppe riconosciuto va ser rescatat per l’enyorat musicòleg Josep Dolcet (1961-2020),  que va editar la partitura i va col·laborar en la interpretació de l’oratori el 1995 per part de l’Orquestra de Cadaqués a la Setmana de Música Religiosa de Conca i el mateix any es va interpretar en el Festival de Cadaqués. El Festival de Torroella de Montgrí presenta ara l’obra amb una orquestra d’instruments antics i amb criteris historicistes.  

El Festival de Torroella de Montgrí ja va rescatar en l’edició de 2001 el Te Deum Solemne de Domènec Terradellas de la mà de Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya en el que va ser el primer concert dedicat a la memòria d’Ernest Lluch, economista, polític i col·laborador del Festival, assassinat per ETA l’any 2000.  

Una altra producció pròpia del Festival de Torroella 2023 és el concert que el diumenge 6 d’agost protagonitzaran la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet i el conjunt L’Arpeggiata, especialitzat en música antiga i tradicional fundat i dirigit per la llaütista Christina Pluhar l’any 2000. Pluhar, que ha col·laborat amb grans cantants amb qui ha enregistrat discos i ha ofert concerts excepcionals, tenia molt interès a treballar amb Maria del Mar Bonet i el Festival de Torroella de Montgrí ho ha fet possible en aquesta producció que després de la seva estrena es presentarà el 8 d’agost en el Festival de Pollença i el 10 d’agost en el  Festival Sagunt a Escena.   

Aquesta primera setmana de Festival de Torroella de Montgrí acollirà també el tercer concert, dijous 3 d’agost, de la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx, que el Festival de Torroella va iniciar l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. La setmana que ve, dijous 10 d’agost, se celebrarà el quart concert. L’integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx amb el Quartet Gerhard es completarà amb dos concerts més en l’edició de 2024. 

La música barroca tindrà aquesta primera setmana del Festival de Torroella dos concerts destacats amb obres de Bach i Händel, dos dels quatre compositors més interpretats en el Festival de Torroella al llarg de la seva història.  L’Orchestra of the Age of Englihtenment amb el tenor Mark Padmore, interpretaran un programa dedicat Bach titulat Laments i danses el diumenge 30 de juliol. Per la seva banda, en el seu retorn a Torroella, la violinista francesa Amandine Beyer al capdavant del seu grup Gli Incogniti presentaran dissabte 5 d’agost un programa amb obres de Corelli i Händel que amb el títol The bread of life. Concerti Grossi de Corelli & Händel proposa un joc de miralls a través de les partitures dels dos compositors. 

La programació de la primera setmana es completa amb el recital de piano que protagonitzarà dimecres 2 d’agost Yulianna Avdeeva, guanyadora del prestigiós Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin el 2010 i intèrpret de referència d’aquest compositor. A més de Chopin i Liszt, Avdeeva interpretarà també Beethoven. I el concert Singular Torroella d’aquesta edició, que acollirà el pati del Palau Solterra-Fundació Vila Casas, se celebrarà divendres 4 d’agost i estarà protagonitzat per els Sacqueboutiers, un quartet d’acordió, sacabutx, guitarra i percussió que presentarà el programa Vita Bella, que combina cant gregorià, fandango i tarantel·la en un viatge el per la música popular, des d’Espanya als Balcans i des  de la Mediterrània al Japó. 

El Festival de Torroella de Montgrí segueix la filosofia de donar suport als joves valors de música que comencen a destacar internacionalment, combinant en la seva programació els seus concerts amb els d’artistes de reconeguda trajectòria. Així, també aposta per arribar al públic jove i manté una edició més la Butaca Jove, una modalitat d’entrada al preu de 5€ per a menors de 30 anys que es pot adquirir a taquilla mitja hora abans de cada concert.  

24.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat l'adhesió al Pla de serveis, d’assistència i cooperació als municipis del Baix Empordà, a... (Llegir més)

23.07.2024

L'Ajuntament ha iniciat els treballs per arranjar la placeta de la Revista Emporion i ubicar-hi un nou parc municipal de salut de Torroella de... (Llegir més)

19.07.2024

Aquesta setmana ha entrat en servei la comunitat energètica local (CEL) de Torroella de Montgrí, alimentada per una instal·lació fotovoltaica... (Llegir més)

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis