Avisos

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ingressa una còpia digitalitzada del fons fotogràfic Lluís Pericot

El Far de les Illes Medes. Any 1925.
El Far de les Illes Medes. Any 1925.
Foto de família de l'acte de cessió de la còpia digitalitzada als arxius municipals de Torroella de Montgrí i de Begur.
Foto de família de l'acte de cessió de la còpia digitalitzada als arxius municipals de Torroella de Montgrí i de Begur.
Ermita de Santa Caterina. Any 1925.
Ermita de Santa Caterina. Any 1925.
Ermita de Santa Maria dels Masos
Ermita de Santa Maria dels Masos

14.06.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha incorporat una còpia digitalitzada del fons de plaques de vidre del reconegut prehistoriador i arqueòleg Lluís Pericot (Girona, 1899- Barcelona, 1978), estretament vinculat al municipi, tant familiarment, com professionalment. Aquest fons es troba dipositat des del 3 de febrer de 2022 a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (conjuntament amb el del músic i astrònom Salvador Raurich), després de la signatura de cessió realitzada el 13 de gener de 2022 pels hereus, els germans Josep Maria, Lluís, Teresa i Montserrat Fullola Pericot (besnéts i nets respectivament). En aquest conveni de donació, la part donant va voler, de forma expressa, que els arxius municipals de Begur i de Torroella de Montgrí disposin d’una còpia digitalitzada del fons.

Lluís Pericot i Garcia va ser un prestigiós arqueòleg i prehistoriador català, vicepresident del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història. La seva família és originària de Torroella de Montgrí, tot i que ell va néixer a Girona. En diversos moments de la seva trajectòria professional com a arqueòleg i prehistoriador va excavar a les coves del Montgrí, de Serinyà, a Ullastret i al poblat ibèric de Castell a Palamós. Va ser fundador i impulsor de l'Institut d'Estudis Gironins, comissari provincial d'excavacions arqueològiques de Girona i delegat de zona per Catalunya i Balears del Servicio Nacional de Excavaciones Arqueológicas.

El fons Lluís Pericot consta de 1.021 negatius b/n (960 plaques de vidre, 180 plaques estereoscòpiques i 61 en suport plàstic) datades entre 1922 i 1963. Una bona part de les imatges són de l’Estartit i ens ajuden a fer-nos una idea de com era el poble, la platja i el nostre entorn, abans del desenvolupament urbanístic i el boom turístic.

Després d’haver portat a terme les tasques de classificació, ordenació, descripció i digitalització a l’ACBE, el fons es va presentar públicament aquest passat dissabte al Cinema Casino Espai Cultural de Begur, en el marc del festival “A Begur Cultura. temàtica: astronomia, homenatge a Salvador Raurich”. Aquesta activitat ha estat organitzada pels tres arxius implicats: l’ACBE, l’Arxiu Municipal de Begur i l’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí amb la col·laboració entusiasta de la família Fullola Pericot. A l’acte hi van assistir la regidora de Cultura en funcions, Roser Font, i l’arxiver municipal, Jordi Turró.

Totes les imatges estan disponibles per a la seva consulta a l’aplicatiu Arxius en Línia (vegeu Lluís Pericot).

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis