L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ingressa una còpia digitalitzada del fons fotogràfic Lluís Pericot

El Far de les Illes Medes. Any 1925.
El Far de les Illes Medes. Any 1925.
Foto de família de l'acte de cessió de la còpia digitalitzada als arxius municipals de Torroella de Montgrí i de Begur.
Foto de família de l'acte de cessió de la còpia digitalitzada als arxius municipals de Torroella de Montgrí i de Begur.
Ermita de Santa Caterina. Any 1925.
Ermita de Santa Caterina. Any 1925.
Ermita de Santa Maria dels Masos
Ermita de Santa Maria dels Masos

14.06.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha incorporat una còpia digitalitzada del fons de plaques de vidre del reconegut prehistoriador i arqueòleg Lluís Pericot (Girona, 1899- Barcelona, 1978), estretament vinculat al municipi, tant familiarment, com professionalment. Aquest fons es troba dipositat des del 3 de febrer de 2022 a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (conjuntament amb el del músic i astrònom Salvador Raurich), després de la signatura de cessió realitzada el 13 de gener de 2022 pels hereus, els germans Josep Maria, Lluís, Teresa i Montserrat Fullola Pericot (besnéts i nets respectivament). En aquest conveni de donació, la part donant va voler, de forma expressa, que els arxius municipals de Begur i de Torroella de Montgrí disposin d’una còpia digitalitzada del fons.

Lluís Pericot i Garcia va ser un prestigiós arqueòleg i prehistoriador català, vicepresident del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història. La seva família és originària de Torroella de Montgrí, tot i que ell va néixer a Girona. En diversos moments de la seva trajectòria professional com a arqueòleg i prehistoriador va excavar a les coves del Montgrí, de Serinyà, a Ullastret i al poblat ibèric de Castell a Palamós. Va ser fundador i impulsor de l'Institut d'Estudis Gironins, comissari provincial d'excavacions arqueològiques de Girona i delegat de zona per Catalunya i Balears del Servicio Nacional de Excavaciones Arqueológicas.

El fons Lluís Pericot consta de 1.021 negatius b/n (960 plaques de vidre, 180 plaques estereoscòpiques i 61 en suport plàstic) datades entre 1922 i 1963. Una bona part de les imatges són de l’Estartit i ens ajuden a fer-nos una idea de com era el poble, la platja i el nostre entorn, abans del desenvolupament urbanístic i el boom turístic.

Després d’haver portat a terme les tasques de classificació, ordenació, descripció i digitalització a l’ACBE, el fons es va presentar públicament aquest passat dissabte al Cinema Casino Espai Cultural de Begur, en el marc del festival “A Begur Cultura. temàtica: astronomia, homenatge a Salvador Raurich”. Aquesta activitat ha estat organitzada pels tres arxius implicats: l’ACBE, l’Arxiu Municipal de Begur i l’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí amb la col·laboració entusiasta de la família Fullola Pericot. A l’acte hi van assistir la regidora de Cultura en funcions, Roser Font, i l’arxiver municipal, Jordi Turró.

Totes les imatges estan disponibles per a la seva consulta a l’aplicatiu Arxius en Línia (vegeu Lluís Pericot).

02.05.2024

Demà arrenquen les Jornades de Memòria Històrica Local, organitzades pel Museu de la Mediterrània, que enguany estan dedicades a analitzar en... (Llegir més)

29.04.2024

L'Espai Ter ha acollit aquest matí el fòrum d'intercanvi d'experiències de les escoles verdes de la Comissió Baix Empordà Primària-Zona Nord.... (Llegir més)

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis