Avisos

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ingressa una còpia digitalitzada del fons fotogràfic Lluís Pericot

El Far de les Illes Medes. Any 1925.
El Far de les Illes Medes. Any 1925.
Foto de família de l'acte de cessió de la còpia digitalitzada als arxius municipals de Torroella de Montgrí i de Begur.
Foto de família de l'acte de cessió de la còpia digitalitzada als arxius municipals de Torroella de Montgrí i de Begur.
Ermita de Santa Caterina. Any 1925.
Ermita de Santa Caterina. Any 1925.
Ermita de Santa Maria dels Masos
Ermita de Santa Maria dels Masos

14.06.2023

L’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí ha incorporat una còpia digitalitzada del fons de plaques de vidre del reconegut prehistoriador i arqueòleg Lluís Pericot (Girona, 1899- Barcelona, 1978), estretament vinculat al municipi, tant familiarment, com professionalment. Aquest fons es troba dipositat des del 3 de febrer de 2022 a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (conjuntament amb el del músic i astrònom Salvador Raurich), després de la signatura de cessió realitzada el 13 de gener de 2022 pels hereus, els germans Josep Maria, Lluís, Teresa i Montserrat Fullola Pericot (besnéts i nets respectivament). En aquest conveni de donació, la part donant va voler, de forma expressa, que els arxius municipals de Begur i de Torroella de Montgrí disposin d’una còpia digitalitzada del fons.

Lluís Pericot i Garcia va ser un prestigiós arqueòleg i prehistoriador català, vicepresident del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història. La seva família és originària de Torroella de Montgrí, tot i que ell va néixer a Girona. En diversos moments de la seva trajectòria professional com a arqueòleg i prehistoriador va excavar a les coves del Montgrí, de Serinyà, a Ullastret i al poblat ibèric de Castell a Palamós. Va ser fundador i impulsor de l'Institut d'Estudis Gironins, comissari provincial d'excavacions arqueològiques de Girona i delegat de zona per Catalunya i Balears del Servicio Nacional de Excavaciones Arqueológicas.

El fons Lluís Pericot consta de 1.021 negatius b/n (960 plaques de vidre, 180 plaques estereoscòpiques i 61 en suport plàstic) datades entre 1922 i 1963. Una bona part de les imatges són de l’Estartit i ens ajuden a fer-nos una idea de com era el poble, la platja i el nostre entorn, abans del desenvolupament urbanístic i el boom turístic.

Després d’haver portat a terme les tasques de classificació, ordenació, descripció i digitalització a l’ACBE, el fons es va presentar públicament aquest passat dissabte al Cinema Casino Espai Cultural de Begur, en el marc del festival “A Begur Cultura. temàtica: astronomia, homenatge a Salvador Raurich”. Aquesta activitat ha estat organitzada pels tres arxius implicats: l’ACBE, l’Arxiu Municipal de Begur i l’Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí amb la col·laboració entusiasta de la família Fullola Pericot. A l’acte hi van assistir la regidora de Cultura en funcions, Roser Font, i l’arxiver municipal, Jordi Turró.

Totes les imatges estan disponibles per a la seva consulta a l’aplicatiu Arxius en Línia (vegeu Lluís Pericot).

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis