Avisos

El Festival de Torroella de Montgrí 2023 proposa un viatge des del Renaixement fins al segle XXI

Se celebrarà del 29 de juliol a 18 d'agost amb 17 concerts 'per gaudir amb tranquil·litat a recer de la fúria del món'

19.05.2023

La 43a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà entre el 29 de juliol i el 18 d'agost, reivindica enguany, el poder enriquidor i transformador de l’educació i la cultura, i convida el públic a «reduir el ritme frenètic de les nostres vides per gaudir plenament de la programació a recer de la fúria del món».

El certamen ha programat 17 concerts que proposen un recorregut musical de cinc segles des del Renaixement fins al segle XXI amb una destacada presència de la música vocal i la música barroca. La programació, a més, manté la filosofia de combinar artistes de reconeguda trajectòria amb joves valors de música que comencen a destacar internacionalment.

Com a propostes destacades, el Festival recupera l'oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català del segle XVIII Domènec Teradellas; ret homenatge a dos grans artistes en el centenari dels seus naixements, Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha (oficial); festeja el centenari de l'estrena del poema simfònic Les illes Medes de Juli Garrreta interpretant-lo amb la Simfònica del Vallès a l'Estartit, davant de les illes Medes, i reuneix per primera vegada en un escenari la cantautora Maria del Mar Bonet amb L'Arpeggiata-Christina Pluhar.

«Una nova edició del festival de Torroella on volem apel·lar els valors humanistes que la música transmet i convidar-vos a gaudir plenament de la programació que hem preparat i on us proposem un recorregut musical de cinc segles amb la que descobrireu noves emocions i perspectives que enriquiran la vostra vida i us ajudaran a créixer com a persones, ja que la música és una font inesgotable de coneixement i inspiració», explica Montse Faura, directora del Festiva. L'edició d'enguany es va presentar oficialment ahir a la seu del Departament de Cultura, a Barcelona.

El Festival de Torroella obrirà la seva 43 edició amb una producció pròpia de l'oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas, la primera obra que va estrenar a Itàlia el 1736. Aquesta partitura, rescatada el 1995 pel musicòleg Josep Dolcet, serà interpretada a Torroella per un ensemble d'instruments antics.

Una altra recuperació del patrimoni musical català del segle XX és el poema simfònic Les illes Medes de Juli Garreta, estrenat ara fa 100 anys per l'Orquestra Pau Casals. Aquesta obra es presentarà en un programa de temàtica marítima, davant de les Illes Medes a l'Estartit, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Marco Mezquida, que interpretarà el seu Concert per a piano i orquestra Talaiot.

En el Festival de Torroella Bach, Vivaldi i Händel són tres dels quatre compositors més interpretats en la història del Festival, i la seva música estarà present en la 43a edició en els concerts que protagonitzaran l'Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore, que interpretaran cantates de Bach; el pianista islandès Víkingur Ólafsson, que amb les Variacions Goldberg clausurarà el Festival el 18 d’agost; la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti que proposen un joc de miralls amb un programa d’obres de Corelli Händel; la soprano caribenya Jeanine De Bique acompanyada pel Concerto Köln explorarà la naturalesa profunda i polièdrica de grans heroïnes de l'òpera barroca, com Cleopatra, Rodelinda, Alcina i Agripina, a través d'àries d'òperes dedicades a aquests personatges per Händels i altres compositors; i el conjunt francès Le Poème Harmonique sota la direcció de Vincent Dumestre i amb cinc solistes vocals revelarà l'emoció que es vivia a Venècia durant les magnífiques processons que se celebraven a la ciutat dels canals en temps de Vivaldi.

El recorregut per cinc segles per la història de música començarà amb el concert que protagonitzarà l’ensemble O vos Omnes dedicat a la figura del gran compositor renaixentista Josquin Des Prez i els seus contemporanis. Beethoven, un dels compositors més influents de la història de la música és un dels protagonistes del concert de presentació al Festival de la pianista Juliana Avdeeva, guanyadora del prestigiós Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin el 2010 i intèrpret de referència d'aquest compositor. A més, Beethoven també comparteix programa amb el compositor finlandès Jean Sibelius en el concert de debut a Torroella de la Chamber Orchestra of Europe, sota la direcció del britànic DanielHarding.

El Festival continua oferint la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx iniciada l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. Aquest estiu s’oferiran el tercer i quart concert de la integral, que està previst oferir en un total de sis concerts que es completarà l'any que ve.

El Festival de Torroella de Montgrí retrà homenatge a dues grans artistes catalanes de la interpretació musical, de les quals se celebra aquest any el centenari del seu naixement: la soprano Victoria de los Ángeles, que va estar vinculada al Festival durant la dècada de 1980, oferint quatre concerts, i la pianista Alicia de Larrocha, que mai va actuar al Festival de Torroella, però va ser gran amiga del pianista Joaquín Achúcarro. Achúcarro li ret homenatge en el nou recital que oferirà aquest estiu. El concert d’homenatge a Victoria de los Ángeles, de qui també es repassarà el seu pas pel Festival en una exposició, estarà protagonitzat per la soprano Erika Grimaldi, que ha confeccionat un programa inspirat en el repertori de la soprano catalana, i el que va ser l’últim pianista acompanyant de Victoria de los Ángeles, Albert Guinovart. A més dels concerts d’homenatge, es projectaran els documentals sobre les dues artistes Les mans d’Alícia i Brava, Victoria!

Finalment, la programació es completa amb dos concerts que barregen la música antiga, la cançó tradicional i la improvisació. Des que la llaütista Christina Pluhar va fundar el 2000 el grup L’Arpeggiata, dedicat a recrear la música improvisada del segle XVII, ha combinat la música antiga amb les músiques tradicionals diverses i ha col·laborat amb grans cantants amb els quals ha enregistrat discos i ha ofert concerts excepcionals. Pluhar tenia molt interès a treballar amb Maria del Mar Bonet, desig que ara fa realitat en una producció del Festival de Torroella de Montgrí que s’assajarà i s’estrenarà en el Festival. Els Sacqueboutiers, en format de quartet d’acordió, sacabutx, guitarra, percussió, combinaran el cant gregorià, fandango i tarantel·la en el seu programa Vita Bella que presentaran a Torroella, i en el qual fan viatge per la música popular que va d'Espanya als Balcans i del Mediterrani al Japó.

Venda d'entrades
Les entrades de la 43a edició del Festival de Torroella es posaran a la venda al
públic en general a partir del diumenge 21 de maig. Els dies 19 i 20 de maig es farà una venda preferent als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. El Festival manté aquesta edició la Butaca Jove, una modalitat d’entrada al preu de 5€ per a menors de 30 anys que es pot adquirir a la taquilla mitja hora abans dels concerts.

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis