Impulsen a Torroella de Montgrí la primera experiència d’un innovador model d’habitatge compartit

L’empresa social Convivalis vol facilitar habitatge assequible, fomentar la rehabilitació, dinamitzar el nucli antic i desincentivar l’especulació

27.03.2023

Torroella de Montgrí serà el primer municipi on Convivalis, empresa social sense ànim de lucre, implementarà, per primer cop, un innovador model de cohabitatge compartit. Amb l’objectiu de donar-lo a conèixer, el proper dissabte 1 d’abril, a les 12 h, es presentarà el projecte al Museu de la Mediterrània, en un acte conjunt amb l’Ajuntament.

La presentació està adreçada a propietaris d’immobles i a persones que vulguin viure en una comunitat al Baix Empordà o en d’altres municipis de Catalunya on es pugui estendre aquest nou model de cohabitatge rehabilitat, que pretén contribuir a la degradació gradual que pateixen molts nuclis urbans.

El cohousing o habitatge compartit és un model d’habitatge que ha nascut com una resposta a la dificultat que tenen moltes persones que no volen viure soles de trobar una solució que s’adapti a les seves necessitats durant tot el seu cicle vital. Cada vegada estan apareixent més projectes de cohabitatge que combinen l’ús privatiu d’un habitatge amb l’ús compartit d’un espai on poder conviure amb d’altres persones que vulguin viure en una mateixa comunitat.

Model innovador d’habitatge compartit

Els emprenedors que han impulsat Convivalis volen fer un pas més per crear comunitats afins que perdurin i permetin garantir la salut dels nuclis antics. La novetat del seu model rau en el fet de resoldre un repte social que afecta a molts municipis de Catalunya que és l’abandonament gradual dels immobles als nuclis antics, la qual cosa genera un impacte negatiu sobre el teixit social i econòmic dels pobles. Per resoldre aquest problema, aquests emprenedors han apostat per la rehabilitació amb fórmules que siguin interessants tant per a propietaris d’immobles, com per a persones que busquen un cohabitatge.

Convivalis té com a propòsit facilitar habitatge assequible amb serveis complementaris als nous models de convivència mitjançant la rehabilitació o construcció d’immobles, la compravenda d’habitatges amb un dret d’opció preferent per evitar l’especulació i la gestió de les entrades i sortides dels membres de la comunitat per garantir la seva afinitat i renovació.

Aquest nou model de cohabitatge rehabilitat està pensat per afavorir que els membres de la comunitat adquireixin la propietat de l’habitatge encara que comencin de lloguer i crear comunitats que perdurin amb el temps mitjançant un model que desincentiva l’especulació per garantir l’afinitat i renovació gradual dels seus membres, sense que perdin poder adquisitiu amb la venda dels habitatges un cop hagin de marxar o canviar de comunitat.

Projecte social més ampli

Aquest projecte empresarial s’emmarca dintre d’un projecte més ambiciós que consisteix en crear un ecosistema d’empreses socials sense ànim de lucre arrelades al territori com a model econòmic alternatiu amb empreses que no reparteixen beneficis entre els socis, sinó que els reinverteixen i que no es poden vendre a tercers perquè tenen una governança no propietària que aportar valor al territori i no als accionistes que s’ha inspirat en La Fageda.

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

29.01.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí lamenta profundament comunicar l'assassinat d'una veïna del nostre poble i vol manifestar la més enèrgica... (Llegir més)

24.01.2024

Benvolgudes famílies,                                                        Escollir l’escola dels... (Llegir més)

24.01.2024

Aquesta setmana s'ha presentat la segona edició del Correpoble, que tindrà lloc el 23 de març de 2024 al terme municipal de Calonge i Sant... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis