Torroella de Montgrí-l’Estartit és el municipi escollit per la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” per situar-hi la seva nova seu científica mundial. Aquest projecte veu la llum gràcies a l’entesa que l’entitat sense ànim de lucre ha assolit amb la Fundació Mascort, que cedeix l’espai dels Jocs de l’Estartit, i també amb el consistori. La instal·lació es començarà a construir properament i la previsió és que s’inauguri d’aquí a dos anys. Tindrà una superfície d’uns 6.000 m2 que es destinaran a dur-hi a terme diversos estudis i activitats.
L’acord s’ha escenificat aquest matí en un acte celebrat a l’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí. Per part de la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” han intervingut Roger Figueras, director de planificació i desenvolupament, i Rafael Lobeto, secretari general. També han parlat Carmen Pascual, vicepresidenta de la Fundació Mascort; Jordi Sargatal director general del Grup Mascort, i Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí-l’Estartit.
|
|
Aquesta seu servirà, entre d’altres iniciatives, per impulsar la tria i posterior reintroducció d’espècies marines animals i també vegetals en perill d’extinció a tot el món. O bé per eradicacions, començant per la Caulerpa, una alga invasora que ha provocat la desaparició gairebé total de la posidònia oceànica alterant l’ordre biològic. Comptarà amb dues zones en forma d’ameba amb tancs d’aigua d’entre 1.700 i 31.000 litres i envoltades de fossats d’entre 3 i 4 metres de profunditat per a la reproducció d’espècies. S’hi sumen els tancs de quarantena, l’espai de cultius i prop de dos centenars d’aquaris. S’establirà un espai que servirà com a laboratori de control d’aigües per analitzar els elements contaminants a les aigües interiors i al mar i l’edifici també tindrà un laboratori de biologia marina. La instal·lació la completarà un auditori polivalent per a exposicions i conferències, el centre documental i un restaurant temàtic, entre d’altres espais.
Així mateix, amb la construcció d’aquesta nova seu es donarà continuïtat al municipi a diversos projectes d’aquesta fundació, com l’organització del Congrés Internacional de Pesca de la Mediterrània, programes de biologia marina als centres educatius i activitats que es desenvolupen de la mà d’altres entitats com per exemple la facultat de Veterinària de la Universitat de Barcelona o l’Escola de Cinema i Audiovisuals. Servirà també per impulsar l’Institut d’Estudis de la Mar – Philippe Cousteau, que impartirà cursos professionals de marina mercant, fins ara inèdits a la província de Girona. Aquest centre estarà dirigit per Jaime Rodrigo de Larrucea, advocat especialitzat en Seguretat Marítima, Mediació i Arbitratge, i professor de Dret Marítim a la Universitat Politècnica de Catalunya.
Amb presència en 34 països arreu del món, la fundació ha decidit construir un nou espai científic mundial amb l’objectiu d’unificar criteris. “En un primer moment hem escollit Catalunya per després aquí, un cop estudiades diverses alternatives, ens hem decantat per l’opció més lògica donada la generositat del senyor Ramon Mascort i les facilitats que ens ha ofert Jordi Colomí”, ha explicat Roger Figueras, abans de manifestar que “després de fer fallida la possibilitat d’instal·lar-nos a Cadaqués o a Astúries, l’alcalde de Torroella de Montgrí-l’Estartit va fer tot el possible perquè el projecte es quedés a casa. Va contactar amb Jordi Sargatal i Ramon Mascort i l’entesa va ser molt ràpida perquè des del primer moment hi havia total predisposició”. Fruit d’aquest conveni, aquesta instal·lació portarà el nom de Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” – Espai Mascort. Afegia que “la Costa Brava ha estat un factor determinant i a l’Estartit hi ha tot un emblema com ho són les illes Medes, el bressol del busseig a Europa”.
Per part de la Fundació Cousteau també ha parlat el seu secretari general, Rafael Lobeto. “Els nostres trets d’identitat al voltant de la protecció de la vida o del medi marí d’oceans i mars, o el desenvolupament sostenible, o l’agenda de les Nacions Unides, tot això unit a la defensa de la gent del mar i de les seves maneres de viure continuaran sent defensades encara amb més força amb els nous vents de l’Empordà”, ha dit. Ha subratllat també com a principal “compromís” de l’entitat la formació marítima i la I+D+I, la innovació i la tecnologia, a banda de definir la pesca de la mediterrània com “part principal del nostre ADN”, tot anunciant que l’Ajuntament i Ramon Mascort s’uniran al patronat de la fundació. “Hem de pagar l’amor amb amor i el compromís amb compromís”, ha expressat.
Valoració molt positiva per part de l'Ajuntament
L'alcalde, Jordi Colomí, s’ha mostrat “molt satisfet, emocionat, agraït” i alhora “afortunat” perquè a Torroella de Montgrí-l’Estartit es “consolidi un projecte de repercussió mundial” que representa “un abans i un després al nostre municipi, a les nostres comarques i al nostre país”. A un “espai protegit i reconegut” amb valors “naturals innegables com les Medes, el Montgrí, la seva costa totalment conservada i verge i la plana agrícola del riu Ter” li ha afegit “equipaments de qualitat com l’Espai Medes, el Cinema Montgrí, l’Espai Ter i l’adquisició propera de l’antiga Estació Loran” per destacar les “particularitats i potencialitats” que han jugat un paper clau en l’elecció de la ubicació de la nova seu central científica mundial. “El nostre municipi tindrà quatre espais importantíssims que ens han d’ajudar a seguir sent innovadors en la protecció del nostre medi ambient i ara també en el coneixement i l’estudi dels oceans a nivell mundial”, ha afegit. Per completar el seu discurs, ha aplaudit les repercussions positives a curt i mig termini per a Torroella de Montgrí-l’Estartit: “Reforçarà les polítiques de territori, que han de ser permanents en el temps, afectarà a la millora de la desestabilització de la temporada turística perquè generarà visites tot l’any, donarà un cop de mà al nostre sector turístic i social i tindrà incidència de manera positiva en l’aspecte social al generar més llocs de treball”.
Per la seva banda, Marc Calvet, primer tinent d’alcalde, argumenta que «l’elecció per part de la fundació Philippe Cousteau de l’Estartit com ha seu científica mundial és una magnifica noticia, és un impuls i un reconeixement a una aposta que fa molts anys que hem fet com a municipi, fer compatible la dinamització econòmica amb la preservació medi ambiental.» Afegeix que «Els objectius de la Fundació Cousteau de conscienciació de la societat en la importància de preservar els ecosistemes marins, ser actius en la protecció mediambiental del mar i enfortir lligams entre els diferents pobles vinculats als mars i oceans, encaixa perfectament en el projecte de municipi que fa temps que treballem.» En aquest sentit, Calvet assegura: «Iniciem un camí que estic segur que serà positiu per totes les parts, Torroella de Montgrí i l’Estartit poden oferir a la Fundació equipaments sòcio-culturals de primer ordre i per sobre de tot un entorn i una societat civil que fa temps que treballa en línia amb els seus objectius, la fundació aportarà coneixement, activitat econòmica, cultural i sens dubte prestigi a una destinació turística que fa temps que treballa en aquesta línia, i que ara, orgullosa, pot entendre l’elecció de la Philippe Cousteau com un reconeixement a la feina feta els darrers anys.»
Aliança entre fundacions
La Fundació Ramon Mascort va néixer amb tres branques principals com són difondre el coneixement de la història, fomentar la comprensió de l’art i ajudar a defensar la natura. En aquest últim apartat ha impulsat diferents iniciatives com per exemple la publicació del llibre per part de Lynx Edicions titulat ‘Tots els ocells i mamífers del món. Per aquesta raó, Carmen Pascual ha manifestat que “se’ns va presentar l’opció d’anar de la mà de la Fundació Philippe Cousteau ‘Unió dels Oceans’ i vam creure amb fermesa en un projecte mixt que permet enfortir les virtuts de totes dues fundacions: la seva rellevància internacional i el nostre coneixement del territori”. Jordi Sargatal ha definit com una “oportunitat boníssima” que aquesta nova seu central científica estigui a Torroella de Montgrí-l’Estartit perquè, d’una banda, “es donarà a conèixer tot allò que ens aporta el medi natural, sobretot el marí, i es podrà conscienciar a la gent que cal cuidar-lo pel present i les futures generacions”, i de l’altra “perquè enforteix el territori i lliga i potencia els objectius d’una i altra fundació”.
Sobre la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” i el llegat de Jacques Cousteau
El 18 de juny de l’any 1999 va néixer la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” amb l’objectiu principal de conscienciar la societat i en especial els més joves sobre la necessitat de conservar mars i oceans, la importància de protegir el medi ambient per a la supervivència humana i la necessitats d’establir llaços solidaris entre els pobles de mar. S’inspira en el llegat de Philippe Cousteau i del seu pare, el Comandant Jacques Cousteau, i duu a terme accions amb la finalitat de conservar el medi ambient i la biodiversitat marítima, el desenvolupament sostenible, la cooperació internacional, la lluita contra la contaminació del mar i la formació integral marítima.
Establerta a Espanya, la fundació també fomenta l’economia i la investigació, promou el voluntariat i la planificació i execució de programes de cooperació i desenvolupament cultural, cívic i educatiu, sempre amb un estret vincle amb el mar. Té presència a desenes de països i el seu Patronat compta amb personalitats il·lustres. Des de la seva creació, ha participat en diverses iniciatives com per exemple el Museu dels Sentits, el projecte d’estudi dels fons marins “Reserves marines: Paradisos Protegits”, l’organització de cicles de conferències, la sensibilització sobre l’impacte en zones de litoral, programes de cooperació al desenvolupament, assistències tècniques i celebració de seminaris i jornades.
Amb la finalitat d’apostar pel coneixement, el talent, la innovació i les oportunitats, la fundació també ha desenvolupat un seguit de programes educatius. Un d’ells són els cursos de busseig per promoure el coneixement de les zones d’immersió i que aquestes s’entenguin com a refugi de milers d’espècies marines. També s’ofereixen classes de biologia marina a cursos d’educació secundària als instituts perquè els joves ampliïn les seves nocions sobre les espècies i els ecosistemes i es donen possibles solucions per a la recuperació i conservació de la biodiversitat marina.
Rep el nom de Fundació Philippe Cousteau per recordar la figura d’uns dels primers bussejadors del món, a part de fer carrera com a fotògraf especialitzat en temes ambientals, cineasta, escriptor i pilot d’aviació i qui va perdre la vida l’any 1979 a Portugal. Va ser el segon fill del Comandant Jacques Cousteau, un oficial naval francès, investigador, oceanògraf i biòleg marí que va dedicar gran part de la seva vida a estudiar el mar i les espècies que hi habiten. A part de publicar llibres i dirigir pel·lícules i sèries documentals, va ser pioner en la conservació marina, membre de l’Acadèmia Francesa i va difondre el valor de la vida en els mars del món ajudant a conscienciar sobre la importància de la seva conservació.
Sobre la Fundació Mascort
L’advocat Ramon Mascort i Amigó, fill d’una família amb profundes arrels a Torroella de Montgrí, va crear l’any 2007 la Fundació Mascort amb la voluntat de promoure l’interès per l’estudi de la història, la comprensió de l’art i la conservació general i respectuosa de la natura. Es dedica a organitzar exposicions temporals a la Casa Galibern, la seva seu principal, totes elles acompanyades d’una publicació on es classifiquen, es descriuen i es documenten totes les seves obres des d’un punt de vista tècnic i crític. S’hi sumen una fototeca amb més de 200 imatges del Fons fotogràfic Mascort, visites virtuals i estudis divulgatius sobre algunes de les peces més singulars que s’han exposat.
També programa diverses activitats, organitza conferències i publica treballs d’investigació i monografies. La fundació ha editat 23 obres sense cap tipus de subvenció ni ajuda. Comprenen estudis de recerca, catàlegs d’exposicions i monografies. També ha col·laborat patrocinant l’edició d’altres obres publicades per institucions públiques o privades.