Avisos

Enllesteixen l’inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter

Torre Moratxa, a l'Estartit.
Torre Moratxa, a l'Estartit.
Necropolis de Vilanera, a l'Escala.
Necropolis de Vilanera, a l'Escala.

07.02.2023

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter disposa d'un exhaustiu i detallat inventari del seu patrimoni cultural, gràcies al treball desenvolupat els darrers tres anys entre el Museu de la Mediterrània i la direcció del parc. Aquest projecte neix de la iniciativa impulsada per la Direcció General de Patrimoni Cultural i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, que sota el títol de «Parc i Museus» propicia la col·laboració entre la Xarxa de Museus d’Etnologia i els parcs naturals. El document final es va presentar divendres al en una conferència que va omplir de gom l'auditori del Museu.

La realització de l’inventari ha passat per diferents etapes que inclouen el buidatge exhaustiu de la bibliografia existent sobre els elements immobles presents a la zona, tant del propi parc com de les zones limítrofs i l’establiment d’uns criteris de selecció dels elements prioritaris en aquesta primera fase de l’inventari, descartant-se, en principi, els elements millor documentats actualment (com poden ser alguns molins o edificis contemporanis com la Base Loran o Radio Liberty).

Un cop finalitzada aquesta primera fase de revisió i classificació de les dades existents, es va realitzar un treball de prospecció del territori que va permetre comprovar l’estat dels elements referenciats i la descoberta de nous elements que no estaven catalogats fins aleshores. Tot aquest material, va permetre la realització de fitxes minucioses de cadascun dels elements  amb tota la informació relativa a l’estat de conservació, el tipus de construcció, l’època, la situació geogràfica, etc. conformant una base de dades de més de 522 elements. S'hi recullen des de restes prehistòriques, com ara coves, fins a assentaments ibèrics, restes de l’època medieval, masos fortificats, construccions de pedra seca o restes de conflictes bèl·lics recents, entre d’altres.

L’historiador i arqueòleg Ferran Codina, responsable de l’inventari, va voler remarcar, durant la presentació pública, que aquest inventari té la voluntat de ser una eina de treball útil per a totes les entitats que d’alguna manera tenen el seu àmbit d’acció al parc Natural, així com una base de dades per als investigadors. També ens va explicar com, després de l’incendi de 2021 al Massís, van «aparèixer» alguns elements de pedra seca en molt bon estat i que estaven amagats en la frondositat de matolls i bardisses que sovint en compliquen l’accés.

Tant el director del Museu, Gerard Cruset, com el director del Parc Natural, Ramon Alturo, van voler coincidir a assenyalar que aquest és un projecte viu i inacabat, que caldrà anar revisant i ampliant periòdicament i per al qual s’ha comptat amb la col·laboració de la gent de la zona que sovint recorre el territori, perdent-se pels camins, i realitzant troballes de construccions entre la vegetació.

Consulta a Instamaps
Aquest inventari està georeferenciat a l’aplicació Instamaps, de manera que si aneu a fer una passejada pel Montgrí i trobeu una barraca amagada o les restes d’un aixart, podeu consultar si estan referenciades i, en cas contrari, enviar una fotografia i la ubicació al Museu de la Mediterrània o al Parc Natural MMBT, que s’encarregaran de revisar-ho i afegir-ho l’inventari si encara no hi és reflectit.

El paisatge actual que configura el Parc és fruit de més de 300.000 anys d’història i aplega no només valors naturals sinó també nombrosos elements patrimonials que es remunten a l’aparició dels primers assentaments humans durant la prehistòria. En aquest sentit, el patrimoni cultural dona identitat, lligam i arrelament a la població del Parc Natural. Així mateix, amb els anys també ha acabat sent una element més de l’hàbitat de moltes espècies de fauna i flora del Parc Natural. L’inventari posa en valor tots aquests elements i els dona a conèixer, al mateix temps que constitueix una eina més de gestió de l’espai.

24.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit reeditaran, per tercer any, l’organització d'El nostre estiu, el programa de... (Llegir més)

23.03.2023

Mirades’23, el Festival de Fotografia del Baix Empordà, arrenca demà divendres 24 de març i s’allargarà fins al 23 d'abril, a Torroella de... (Llegir més)

17.03.2023

Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal que la... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ítaca Sant Joan tornarà a donar el tret de sortida de l'estiu a l'Estartit amb dos dies de concerts el 24 i 25 de juny. Alizz, Triquell,... (Llegir més)

16.03.2023

El proper dilluns 20 de març de 2023 s’iniciaran les obres d’urgència per canviar un tram del tub de desguàs del carrer Església de... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat aquesta setmana les obres de millora del subministrament d’aigua potable al nucli de Sobrestany,... (Llegir més)

15.03.2023

Els grups multifamiliars són espais grupals on es treballen els vincles i les relacions, on les famílies poden compartir-hi situacions de la... (Llegir més)

08.03.2023

Aquest matí, l'equip de govern i els representants dels treballadors del consistori (personal laboral i personal funcionari) han signat el nou... (Llegir més)

07.03.2023

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acordat que tot i que el municipi no es troba en fase d’excepcionalitat per sequera... (Llegir més)

24.02.2023

La Fundació Philippe Cousteau "Unió dels Oceans" ha anunciat aquesta setmana que establirà la seva seu científica mundial a Torroella i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis