Avisos

Enllesteixen l’inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter

Torre Moratxa, a l'Estartit.
Torre Moratxa, a l'Estartit.
Necropolis de Vilanera, a l'Escala.
Necropolis de Vilanera, a l'Escala.

07.02.2023

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter disposa d'un exhaustiu i detallat inventari del seu patrimoni cultural, gràcies al treball desenvolupat els darrers tres anys entre el Museu de la Mediterrània i la direcció del parc. Aquest projecte neix de la iniciativa impulsada per la Direcció General de Patrimoni Cultural i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, que sota el títol de «Parc i Museus» propicia la col·laboració entre la Xarxa de Museus d’Etnologia i els parcs naturals. El document final es va presentar divendres al en una conferència que va omplir de gom l'auditori del Museu.

La realització de l’inventari ha passat per diferents etapes que inclouen el buidatge exhaustiu de la bibliografia existent sobre els elements immobles presents a la zona, tant del propi parc com de les zones limítrofs i l’establiment d’uns criteris de selecció dels elements prioritaris en aquesta primera fase de l’inventari, descartant-se, en principi, els elements millor documentats actualment (com poden ser alguns molins o edificis contemporanis com la Base Loran o Radio Liberty).

Un cop finalitzada aquesta primera fase de revisió i classificació de les dades existents, es va realitzar un treball de prospecció del territori que va permetre comprovar l’estat dels elements referenciats i la descoberta de nous elements que no estaven catalogats fins aleshores. Tot aquest material, va permetre la realització de fitxes minucioses de cadascun dels elements  amb tota la informació relativa a l’estat de conservació, el tipus de construcció, l’època, la situació geogràfica, etc. conformant una base de dades de més de 522 elements. S'hi recullen des de restes prehistòriques, com ara coves, fins a assentaments ibèrics, restes de l’època medieval, masos fortificats, construccions de pedra seca o restes de conflictes bèl·lics recents, entre d’altres.

L’historiador i arqueòleg Ferran Codina, responsable de l’inventari, va voler remarcar, durant la presentació pública, que aquest inventari té la voluntat de ser una eina de treball útil per a totes les entitats que d’alguna manera tenen el seu àmbit d’acció al parc Natural, així com una base de dades per als investigadors. També ens va explicar com, després de l’incendi de 2021 al Massís, van «aparèixer» alguns elements de pedra seca en molt bon estat i que estaven amagats en la frondositat de matolls i bardisses que sovint en compliquen l’accés.

Tant el director del Museu, Gerard Cruset, com el director del Parc Natural, Ramon Alturo, van voler coincidir a assenyalar que aquest és un projecte viu i inacabat, que caldrà anar revisant i ampliant periòdicament i per al qual s’ha comptat amb la col·laboració de la gent de la zona que sovint recorre el territori, perdent-se pels camins, i realitzant troballes de construccions entre la vegetació.

Consulta a Instamaps
Aquest inventari està georeferenciat a l’aplicació Instamaps, de manera que si aneu a fer una passejada pel Montgrí i trobeu una barraca amagada o les restes d’un aixart, podeu consultar si estan referenciades i, en cas contrari, enviar una fotografia i la ubicació al Museu de la Mediterrània o al Parc Natural MMBT, que s’encarregaran de revisar-ho i afegir-ho l’inventari si encara no hi és reflectit.

El paisatge actual que configura el Parc és fruit de més de 300.000 anys d’història i aplega no només valors naturals sinó també nombrosos elements patrimonials que es remunten a l’aparició dels primers assentaments humans durant la prehistòria. En aquest sentit, el patrimoni cultural dona identitat, lligam i arrelament a la població del Parc Natural. Així mateix, amb els anys també ha acabat sent una element més de l’hàbitat de moltes espècies de fauna i flora del Parc Natural. L’inventari posa en valor tots aquests elements i els dona a conèixer, al mateix temps que constitueix una eina més de gestió de l’espai.

09.07.2024

Aquesta setmana passada han finalitzat les obres arquitectòniques de l’edifici de l’Espai Medes a l’Estartit, marcant l’inici de la recta... (Llegir més)

05.07.2024

Aquest matí, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, han rebut oficialment els quatre nous... (Llegir més)

05.07.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està finalitzant la construcció d'un nou pou amb l'objectiu de millorar la capacitat d'abastament d'aigua... (Llegir més)

04.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha contractat aquestes darreres setmanes a 5 joves estudiants que estaran realitzant tasques a diferents... (Llegir més)

04.07.2024

La platja gran de l’Estartit serà la seu del VI Tour d’Handbol Platja de la Federació Catalana d’Handbol, els propers dies 6 i 7 de juliol de... (Llegir més)

03.07.2024

La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon han iniciat un procés de... (Llegir més)

03.07.2024

La Policia Local de Torroella de Montgrí va detenir ahir a les 23:45 h l'autor del robatori amb força que va tenir lloc el passat 17 de juny a... (Llegir més)

01.07.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha inciat avui 1 de juliol una campanya intensiva de sensibilització amb l’objectiu de conscienciar la... (Llegir més)

28.06.2024

La Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí i la Fundació "la Caixa" han formalitzat aquest matí la signatura d’un... (Llegir més)

27.06.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut en donació el fons documental de la família Quintana, que des del 2020 es trobava en règim de... (Llegir més)

23.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol felicitar a la UE Torroella pel seu històric ascens a Primera Catalana. Per celebrar aquest èxit s'han... (Llegir més)

20.06.2024

Aquest vespre s’ha inaugurat l’espai en memòria de les persones víctimes i represaliades per la Guerra Civil i el franquisme a Torroella de... (Llegir més)

20.06.2024

El Consell Comarcal del Baix Empordà, amb col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de la resta de municipis de la comarca... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis