Avisos

L'Ajuntament disposarà d'un reglament per regular la concessió de les ajudes d'urgència social a Torroella i a l'Estartit

25.01.2023

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat inicialment un Reglament de prestacions d'ajudes d'urgència social. El document té com a objectiu regular les prestacions, tant econòmiques, materials, com en espècie, que es destinen a necessitats socials i el procediment per a la seva concessió. També es defineixen, els requisits i les obligacions de les persones beneficiàries, els criteris d’atorgament i les quanties de les bonificacions.

La regidora de Serveis Socials, Anna Maria Bonda, valora molt positivament el fet de disposar d'aquest reglament, que ha estat fruït d'un important treball impulsat des de l'àrea: «Tot i que, a nivell intern, la concessió de les ajudes ja es venia fent atenent a determinats criteris, situacions i procediments, aquests no estaven plasmats en un document administratiu. A partir d'ara, doncs, l'ajuntament es dota d’una eina que permet a tècnics i beneficiaris clarificar els criteris i els mecanismes de funcionament d’aquests ajuts.»

El conjunt de prestacions regulades en el reglament van destinades a pal·liar les necessitats de subsistència de les persones i/o famílies que no queden resoltes de d’altres prestacions o serveis municipals, autonòmics, estatals o internacions, i que presenten un caràcter d’urgència. L'objectiu és evitar que hi hagi cap persona del municipi que no pugui gaudir d’una qualitat de vida acceptable degut a uns ingressos, recursos personals, socials i/o familiars inadequats.

En aquest sentit, la regidora precisa que les prestacions d’urgència social contemplades vinculen necessàriament les ajudes econòmiques amb la recerca de feina i l’adquisició d’habilitats i capacitats per a la inserció laboral d’aquelles persones que es trobin a l’atur. Es pretén així, evitar la cronificació de situacions de pobresa i de dependència dels serveis públics, dotant a la persona de recursos i habilitats personals per fer front a les situacions de necessitat. Això motiva que les prestacions regulades en el present reglament no es desvinculin del projecte o pla de treball individual i familiar de la persona perceptora de la prestació.

Complementàriament als ajuts, des de l'àrea de Serveis Socials es farà incidència en les causes originàries de la situació d’exclusió per a la consecució d’una solució de signe estructural i realitzant intervencions en coordinació amb la resta d’administracions.

El reglament regula diverses modalitats de prestacions, com per exemple els següents supòsits:

  • Carència o insuficiència de recursos econòmics per a l’accés o manteniment de l’habitatge habitual i/o despeses derivades del mateix evitin o minimitzin situacions de risc higiènic.
  • Situacions de desemparament i manca de recursos de caràcter urgent:        
  • Prevenció i manteniment de la salut i atenció sanitària: 
  • Desplaçaments habituals per necessitats formatives o d’atenció sanitària:
  • Necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, roba i calçat:
  • Atenció als infants
  • Suport a la integració sociolaboral

Pel que fa als criteris de concessió, a l’hora de valorar, es tenen en compte els ingressos i s’atorguen una sèrie de punts atenent a diverses casuístiques que poden anar lligades a una situació de vulnerabilitat, entre les quals que hi hagi pèrdua o risc de pèrdua de l’habitatge, el fet de tenir menors a càrrec, dificultats d’accés a subministraments bàsics, situacions d’alimentació inadequada, discapacitat o dependència i la presència d’indicadors de risc.

Així mateix, el reglament parla de la quantia de les prestacions, tot establint uns màxims i que aquests ajuts es determinaran d’acord amb el pla de millora individual i/o familiar de la persona sol·licitant i la valoració de la seva situació.

Tot plegat, sense oblidar que el conjunt d’ajuts regulats en el reglament tendeixen, en primera instància, a pal·liar les necessitats socials i econòmiques de les famílies però contemplant l’objectiu, a mig i llarg termini, d’incidir en la consecució de l’autonomia personal de les mateixes.

24.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit reeditaran, per tercer any, l’organització d'El nostre estiu, el programa de... (Llegir més)

23.03.2023

Mirades’23, el Festival de Fotografia del Baix Empordà, arrenca demà divendres 24 de març i s’allargarà fins al 23 d'abril, a Torroella de... (Llegir més)

17.03.2023

Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal que la... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ítaca Sant Joan tornarà a donar el tret de sortida de l'estiu a l'Estartit amb dos dies de concerts el 24 i 25 de juny. Alizz, Triquell,... (Llegir més)

16.03.2023

El proper dilluns 20 de març de 2023 s’iniciaran les obres d’urgència per canviar un tram del tub de desguàs del carrer Església de... (Llegir més)

16.03.2023

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat aquesta setmana les obres de millora del subministrament d’aigua potable al nucli de Sobrestany,... (Llegir més)

15.03.2023

Els grups multifamiliars són espais grupals on es treballen els vincles i les relacions, on les famílies poden compartir-hi situacions de la... (Llegir més)

08.03.2023

Aquest matí, l'equip de govern i els representants dels treballadors del consistori (personal laboral i personal funcionari) han signat el nou... (Llegir més)

07.03.2023

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acordat que tot i que el municipi no es troba en fase d’excepcionalitat per sequera... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis