Avisos

El Pomatec afronta l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja al sector primari

La jornada tecnicoeconòmica de la poma arriba a la 22a edició amb molta preocupació sobre els efectes del canvi climàtic

Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022

02.12.2022

El Pomatec ha arribat a la 22a edició amb l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja com a element central. El Cinema Montgrí ha acollit aquest divendres la jornada dedicada al cultiu de la poma i la seva comercialització. Una jornada que és referència a Catalunya. L'emergència climàtica, ha centrat bona part de les intervencions i preocupacions de les persones participants en una trobada que ha tingut diverses ponències.

L'esdeveniment l'han obert les autoritats municipals i de la Generalitat qui han compartit preocupació sobre els efectes de l'emergència climàtica sobre el sector pomer.

Quim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha advertit que el sector primari s'enfronta a l'arribada de plagues emergents fruit de l'escalfament global com el Bernat Marbejat, qui ja ha portat conseqüències nocives a Catalunya. Xifra ha donat suport a l'aposta per la sostenibilitat del sector pomer i els ha assegurat que la Generalitat estarà al seu costat en matèria d'innovació i desenvolupament tecnològic.

Encarar l'escassetat d'aigua amb un pla global a nivell nacional

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí ha reivindicat un Pla Nacional de l'Aigua per assegurar-ne un repartiment equitatiu i solidari a tot el país i ha advertit que cal afrontar i parlar sobre el problema que suposa la seva escassetat. De fet, ha recordat que en aquests moments bona part del país es troba en una sequera que ja ha provocat les primeres restriccions en el consum d'aigua.

Colomí ha explicat que aquest dijous es va presentar el projecte Hidronet Baix Ter per evitar l'altre dificultat relacionada amb l'aigua, com és la de les inundacions. Inundacions que van impactar duríssimament contra el sector pomer durant el Temporal Glòria o de Sant Jordi de fa gairebé tres anys.

El batlle torroellenc també ha reivindicat el paper històric de l'IRTA en la modernització del sector pomer a l'Empordà.

En nom de la Diputació de Girona, el Diputat Josep Sala, ha assegurat el suport de l'ens supramunicipal al sector per afrontar la crisi energètica i ha demanat a les administracions un esforç per evitar que la burocràcia suposi un entrebanc afegit en lloc d'una solució a les dificultats del sector.

El canvi climàtic és inevitable i cal adaptar-s'hi

Pel que fa a les ponències han tingut dos blocs. Un de més general sobre el canvi climàtic i un altre de més tècnic sobre la situació del sector a l'Estat Espanyol. El primer dels blocs l'ha obert el catedràtic de Física de la Universitat d'Alcalá de Henares, Antonio Ruiz de Elvira, qui ha assegurat que el canvi climàtic és inevitable i que cal adaptar-s'hi. L'expert ha explicat que la meteorologia ha anat canviant al llarg de la història, però que mai s'havien produït canvis tan extrems i en tan poc temps.

Li ha agafat el relleu el president d'Energroc, Enrique Vàzquez, qui ha parlat sobre l'adaptació al nou model energètic en un moment de crisi climàtica i de conflicte a Ucraïna.

El segon bloc, més tècnic, ha tingut una taula rodona sobre la comercialització de la poma amb representants del sector a Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Portugal. També una xerrada sobre la promoció de la poma al mercat estatal en el marc de la campanya 'Cuídate como te cuida una manzana'. Finalment, s'ha parlat sobre la personalització del mercat, els clubs de consum i la diferenciació del producte.

Sinergies publicoprivades

Pomatec està organitzada conjuntament per Afrucat, Associació d'Empreses de Fruita de Catalunya, la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona, IRTA-Mas Badia i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis