Avisos

El Pomatec afronta l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja al sector primari

La jornada tecnicoeconòmica de la poma arriba a la 22a edició amb molta preocupació sobre els efectes del canvi climàtic

Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022
Pomatec 2022

02.12.2022

El Pomatec ha arribat a la 22a edició amb l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja com a element central. El Cinema Montgrí ha acollit aquest divendres la jornada dedicada al cultiu de la poma i la seva comercialització. Una jornada que és referència a Catalunya. L'emergència climàtica, ha centrat bona part de les intervencions i preocupacions de les persones participants en una trobada que ha tingut diverses ponències.

L'esdeveniment l'han obert les autoritats municipals i de la Generalitat qui han compartit preocupació sobre els efectes de l'emergència climàtica sobre el sector pomer.

Quim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha advertit que el sector primari s'enfronta a l'arribada de plagues emergents fruit de l'escalfament global com el Bernat Marbejat, qui ja ha portat conseqüències nocives a Catalunya. Xifra ha donat suport a l'aposta per la sostenibilitat del sector pomer i els ha assegurat que la Generalitat estarà al seu costat en matèria d'innovació i desenvolupament tecnològic.

Encarar l'escassetat d'aigua amb un pla global a nivell nacional

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí ha reivindicat un Pla Nacional de l'Aigua per assegurar-ne un repartiment equitatiu i solidari a tot el país i ha advertit que cal afrontar i parlar sobre el problema que suposa la seva escassetat. De fet, ha recordat que en aquests moments bona part del país es troba en una sequera que ja ha provocat les primeres restriccions en el consum d'aigua.

Hidronet Baix Ter

Colomí ha explicat que aquest dijous es va presentar el projecte Hidronet Baix Ter per evitar l'altre dificultat relacionada amb l'aigua, com és la de les inundacions. Inundacions que van impactar duríssimament contra el sector pomer durant el Temporal Glòria o de Sant Jordi de fa gairebé tres anys.

El projecte Hidronet Baix Ter, estratègia de prevenció de les inundacions i foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació a la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter, està cofinançat per la Fundació Biodiversitat FSP, en el marc de la convocatòria de subvencions per al foment d'actuacions adreçades a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació en els entorns urbans a través de solucions basades en la naturalesa.

Aquesta convocatòria forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.

El batlle torroellenc també ha reivindicat el paper històric de l'IRTA en la modernització del sector pomer a l'Empordà.

En nom de la Diputació de Girona, el Diputat Josep Sala, ha assegurat el suport de l'ens supramunicipal al sector per afrontar la crisi energètica i ha demanat a les administracions un esforç per evitar que la burocràcia suposi un entrebanc afegit en lloc d'una solució a les dificultats del sector.

El canvi climàtic és inevitable i cal adaptar-s'hi

Pel que fa a les ponències han tingut dos blocs. Un de més general sobre el canvi climàtic i un altre de més tècnic sobre la situació del sector a l'Estat Espanyol. El primer dels blocs l'ha obert el catedràtic de Física de la Universitat d'Alcalá de Henares, Antonio Ruiz de Elvira, qui ha assegurat que el canvi climàtic és inevitable i que cal adaptar-s'hi. L'expert ha explicat que la meteorologia ha anat canviant al llarg de la història, però que mai s'havien produït canvis tan extrems i en tan poc temps.

Li ha agafat el relleu el president d'Energroc, Enrique Vàzquez, qui ha parlat sobre l'adaptació al nou model energètic en un moment de crisi climàtica i de conflicte a Ucraïna.

El segon bloc, més tècnic, ha tingut una taula rodona sobre la comercialització de la poma amb representants del sector a Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Portugal. També una xerrada sobre la promoció de la poma al mercat estatal en el marc de la campanya 'Cuídate como te cuida una manzana'. Finalment, s'ha parlat sobre la personalització del mercat, els clubs de consum i la diferenciació del producte.

Sinergies publicoprivades

Pomatec està organitzada conjuntament per Afrucat, Associació d'Empreses de Fruita de Catalunya, la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona, IRTA-Mas Badia i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

14.06.2024

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui el port de l’Estartit on el Departament, a través de Ports de la Generalitat,... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament farà aquest estiu un pas més per reforçar la pacificació del trànsit al passeig de Catalunya de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

14.06.2024

El passat dissabte 8 de juny va tenir lloc la presentació de la primera edició de la Backyard Ultra Montgrí al Pavelló Municipal d’Esports.... (Llegir més)

14.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol donar un nou impuls a la participació de la ciutadania en la gestió municipal i crearà un calendari... (Llegir més)

13.06.2024

El proper 17 de juny de 2024 es farà efectiu el tancament de l'accés motoritzat al massís del Montgrí, d’acord amb la restricció dictada per... (Llegir més)

12.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí condicionarà un espai d'aparcament amb 48 places delimitades en el solar del costat dels Jardins John Lennon.... (Llegir més)

12.06.2024

Els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona han premiat la pastisseria Brugués de l’Estartit per la seva trajectòria professional en el... (Llegir més)

11.06.2024

Aquest matí han finalitzat les obres d'asfaltatge de l'aparcament situat al costat del Centre d'Atenció Primària de Torroella de Montgrí. Amb... (Llegir més)

11.06.2024

El Museu de la Mediterrània acollirà el dijous 20 de juny una jornada monogràfica al voltant de la custòdia del territori en la qual es... (Llegir més)

10.06.2024

Informa't sobre els resultats electorals a les Eleccions Europees del 9 de juny de 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, mesa per... (Llegir més)

07.06.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

06.06.2024

El menjador escolar que gestiona l’AFA Guillem de Montgrí ha revalidat per tercer any el certificat de qualitat «Bo, Sa i d’Aquí», en... (Llegir més)

06.06.2024

El passat dimarts 4 de juny de 2024 es va celebrar una Jornada Olímpica a les instal·lacions esportives municipals. L’activitat, organitzada per... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis