Torroella i l’Estartit participen a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

24.11.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’ha adherit a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), una iniciativa que promou la celebració d'actes comuns a tot Europa, amb l’objectiu comú d’augmentar el seu impacte real en la prevenció de residus. A Catalunya està coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya. En aquesta edició, que se celebra des de dissabte 19 fins al 27 de novembre, l'enfoc temàtic se centra en els tèxtils i la moda circular.

«Ja que hi és...fem que circuli!»

En el marc de la campanya, des de l'Àrea de Serveis Municipals de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’han organitzat diverses accions. La primera ha consistit en una campanya «Ja que hi és...fem que circuli!» centrada en la recollida i l’intercanvi de roba. Ahir al matí, al mercat setmanal, es va muntar el primer punt d´intercanvi de roba, una acció que promoguda conjuntament amb Càritas Baix Ter i Roba Amiga. Prèviament, del 14 al 20 de novembre, es podien realitzar les donacions a la deixalleria.

L’experiència ha estat molt positiva i des d’aquest punt s’ha gestionat la donació o l’intercanvi de més d'un centenar de peces. La resta de roba s'ha entregat a l’entitat sense ànim de lucre Humana.org.

Banderoles amb roba usada

Paral·lelament, El Racó de Rialles organitza una activitat per reutilitzar roba vella i fer-ne banderoles per engalanar els carrers de la vila quan hi hagi celebracions. Els punts de recollida de rova vella per a aquest acció són l’Escola Bressol El Petit Montgrí, l’Institut Montgrí, l’Escola Guillem de Montgrí, Casa Pastors i la botiga Les Parisines. L’entitat muntarà aquest dissabte una parada a la plaça de la Vila durant la Fira de Sant Andreu i en aquest punt es començaran a crear les banderoles.

Armari sostenible

En l’àmbit de la sensibilització, la setmana vinent es faran diverses xerrades taller als alumnes de l’Institut Montgrí, per convidar-los a tenir una “armari sostenible”.

El regidor de Gestió de Residus, Marc Calvet, argumenta que l’Ajuntament ha apostat fermament per fomentar hàbits i actituds respectuoses amb el medi ambient i la reducció de la generació de residus. Explica, a més, que actualment, en el municipi hi ha cinc punts fixes de recollida de robada usada (a la deixalleria, al costat del CAP, al carrer Santa Caterina i als supermercats GP i Carrefour). També es pot portar al local de Càritas i ala botiga d’El Trampolí. La intenció, de cara a l’any vinent, és ampliar-ne el nombre.

El tèxtil, un repte ambiental i social

El sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic. Els tèxtils són la quarta categoria que exerceix una major pressió en l'ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l'habitatge i el transport, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Es calcula que menys de l'1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous tèxtils. A Catalunya, el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor al 15%. Per tant, la  seva gestió és un dels grans reptes de futur a abordar des de les diferents administracions i sectors implicats.

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

29.01.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí lamenta profundament comunicar l'assassinat d'una veïna del nostre poble i vol manifestar la més enèrgica... (Llegir més)

24.01.2024

Benvolgudes famílies,                                                        Escollir l’escola dels... (Llegir més)

24.01.2024

Aquesta setmana s'ha presentat la segona edició del Correpoble, que tindrà lloc el 23 de març de 2024 al terme municipal de Calonge i Sant... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis