L'Ajuntament habilita un espai per al dol perinatal, gestacional i neonatal al cementiri municipal de Torroella de Montgrí

09.08.2022

Les famílies de Torroella de Montgrí que han patit una pèrdua gestacional, perinatal o neonatal ja disposen al cementiri municipal d'un espai de record i de suport. Està situat a la placeta final de la part nova de l'equipament, a l'entorn d'una olivera. L'adequació de l'espai l'ha portat a terme la brigada municipal i s'ha treballat conjuntament amb l'associació A Contracor, una entitat que treballa per donar visibilitat a les pèrdues gestacionals per interrupció legal o voluntària de l'embaràs, que passen per motius mèdics, personals o socials. Aquesta setmana, la regidora Anna Maria Bonada, i la representant de l'entitat, Susanna Giménez, han visitat l'espai, un cop completada la seva adequació.

La brigada municipal ha embellit el parterre que envolta l'olivera i hi ha instal·lat dos bancs al costat. D'altra banda, a peus de l'olivera s'hi ha col·locat una placa commemorativa i una petita figura d'un Jizó. Tant el text i com la figura han estat aportacions d'A Contracor.

A la placa s'hi pot llegir: «L'amor és el vincle més potent que existeix, capaç de travessar totes les fronteres. Inclús les de la mort».

Per altra banda, el Jizó és una deïtat molt venerada a la tradició budista. És l'encarregada de protegir les ànimes dels nadons que no han nascut i dels nens que han mort sent molt petits, als quals se'ls anomena mizuko o nens de l'aigua. Jiz? és el protector de les dones embarassades i dels nens, així com també dels bombers i viatgers.

La regidora de Salut i Serveis Socials, Anna Maria Bonada, argumenta que amb l'adequació d'aquesta espai, l'Ajuntament ha volgut «contribuir a la visualització pública d'aquesta dolorosa situació que pateixen moltes persones i famílies, sovint en soledat o nuclis molt reduïts». En aquest sentit, l'espai vol ser un símbol de reconeixement a totes aquelles persones que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal i un punt on celebrar cerimònies en record dels seus fills/es.

Precisament, un dels projectes més actius en què treballa l'entitat és el de promoure l'adequació d'espais de dol als cementiris municipals. Segons l'entitat; « Un dol és un procés íntim i alhora social. Per transitar-lo adequadament cal tenir reconeixement social i validació emocional dels sentiments que sorgeixen. Perquè pugui arribar aquest reconeixement i aquest acompanyament emocional, cal que la nostra societat ofereixi espais dignes per elaborar aquest dol. Oferir espais de ritual com aquest tindria una repercussió pel que fa al sistema familiar i alhora al sistema social. Suposaria també una acció de prevenció en l'àmbit de la salut mental materna i, per tant, una acció feminista.»

Un dol silenciat
La mort gestacional, perinatal o neonatal d'un fill o filla -en funció de si la mort és a partir de la setmana 22 de l’embaràs, en els moments previs o posteriors al part o en el primer mes de vida-, és una realitat present en força famílies. Segons les estadístiques oficials, 1 de cada 4 embarassos no prosperen i acaben amb la mort del bebè, tot i que es fan estimacions més altes tenint en compte que abans dels 180 dies (25,7 setmanes) les morts no s'han de declarar i que les interrupcions voluntàries es registren a banda. Aquest és un primer pas per a la invisibilització del dol gestacional i perinatal. Avui en dia, doncs,el dol lligat a l’arribada d’un infant segueix sent un tema tabú a la nostra societat, que invisibilitza aquestes famílies i el seu dolor, aïllant-les i menystenint les seves pèrdues.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis