Avisos

El Ple de Torroella de Montgrí es posiciona en contra de la supressió dels jutjats de pau

03.06.2022

El Congrés dels Diputats està treballant en un projecte de llei que preveu l’eliminació de la figura del jutge/jutgessa de pau i dels jutjats de pau, que serien substituïts per unes oficines de mediació. Tant des de la Generalitat com des del món local s’està treballant conjuntament per blindar aquesta figura tan arrelada, especialment a Catalunya. En aquest sentit, el Ple de Torroella de Montgrí va aprovar anit una moció institucional en suport a la tasca que realitzen els jutjats de pau i reclamant el seu manteniment, si més no, a Catalunya.

Actualment, els jutges/jutgesses de pau estan presents a 898 dels 947 municipis, abastant pràcticament tot el territori de Catalunya. Esdevenen, alhora, un model de justícia molt propi de Catalunya, essencial per a la seva proximitat i al servei de la gent, ja que els jutges de pau són persones que coneixen el municipi i tenen una actuació basada sobretot en la mediació.

Els jutges/jutgesses de pau són persones que no pertanyen a la carrera judicial i són escollits pel  Ple de l’Ajuntament per desenvolupar competències tant a l’ordre civil com al penal en aquells municipis on no hi ha Jutjat de Primera Instància i Instrucció. Per aquest motiu, coneixen i entenen la realitat local i social sobre la qual exerceixen les seves responsabilitats, i gaudeixen, per això, d’un elevat grau de confiança i respecte dels veïns. El seu càrrec es renova cada quatre anys.

El primer tinent d'alcalde, Marc Calvet, va ser l'encarregat de defensar la moció en el Ple i, a banda de referir-se al contingut del text, va fer referència a les dades d'activitat registrada l'any 2021 per tal d'il·lustrar la importància i el volum de feina que es realitza dels del jutjat de pau local. Entre d'altres dades, l'any passat es van tramitar 565 assumptes civils i 501 de penals. Així mateix, anualment el jutge de pau signa un miler de certificats de naixement, matrimoni, defuncions i fe de vida emesos per l'Ajuntament, així com totes les inscripcions al registre municipal de naixements, matrimonis i defuncions.

La moció rebutja la modificació de la Llei Orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, per a la implantació dels Tribunals d’Instància i les Oficines de Justícia en els municipis, que s’està tramitant en el Congrés dels Diputats i que preveu l’eliminació dels Jutjats de Pau. En lloc seu, la intenció és crear unes oficines municipals de justícia que no tindrien la mateixa proximitat perquè les actuacions es durien a terme en seus judicials que molts municipis no disposen.

Moció de suport als jutjats de pau

26.01.2023

L'Ajuntament està impulsant una actualització del Pla d’Igualtat d’Oportunitats de Dones i Homes del Municipi de Torroella de Montgrí aprovat... (Llegir més)

23.01.2023

Benvolgudes famílies,                                                        Escollir l’escola dels... (Llegir més)

25.01.2023

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat inicialment un Reglament de prestacions d'ajudes d'urgència social. El document té com a objectiu regular les... (Llegir més)

20.01.2023

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha creat una brigada específica, que estarà operativa els 365 dies de l’any,... (Llegir més)

23.01.2023

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha assumit directament les tasques d’inspecció de les activitats i establiments públics (alimentaris,... (Llegir més)

19.01.2023

La posidònia, una planta endèmica de la Mediterrània i en greu perill de regressió al nostre ecosistema litoral, serà la protagonista de la... (Llegir més)

16.01.2023

Seguidament, podreu informar-vos de les bonificacions fiscals previstes a les ordenances fiscals de l'any 2023, els criteris d'obtenció, els... (Llegir més)

12.01.2023

Torroella de Montgrí i l'Estartit han acollit el 2022 un total de 46 esdeveniments esportius, que han aplegat unes 7.500 persones i han generat un... (Llegir més)

12.01.2023

Benvolguts/des, Us recordem que les entitats del municipi que van demanar subvenció a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per portar a terme... (Llegir més)

27.12.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat i la Fundació Hospital-Asil de Pobres i Malalts de Torroella de Montgrí han homenatjat... (Llegir més)

17.12.2022

Descobreix totes les activitats de Nadal a l'Agenda digital: http://www.agendatorroella.com   Descarrega't l'Agenda del mes de desembre en... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis