Avisos

El Ple de Torroella de Montgrí es posiciona en contra de la supressió dels jutjats de pau

03.06.2022

El Congrés dels Diputats està treballant en un projecte de llei que preveu l’eliminació de la figura del jutge/jutgessa de pau i dels jutjats de pau, que serien substituïts per unes oficines de mediació. Tant des de la Generalitat com des del món local s’està treballant conjuntament per blindar aquesta figura tan arrelada, especialment a Catalunya. En aquest sentit, el Ple de Torroella de Montgrí va aprovar anit una moció institucional en suport a la tasca que realitzen els jutjats de pau i reclamant el seu manteniment, si més no, a Catalunya.

Actualment, els jutges/jutgesses de pau estan presents a 898 dels 947 municipis, abastant pràcticament tot el territori de Catalunya. Esdevenen, alhora, un model de justícia molt propi de Catalunya, essencial per a la seva proximitat i al servei de la gent, ja que els jutges de pau són persones que coneixen el municipi i tenen una actuació basada sobretot en la mediació.

Els jutges/jutgesses de pau són persones que no pertanyen a la carrera judicial i són escollits pel  Ple de l’Ajuntament per desenvolupar competències tant a l’ordre civil com al penal en aquells municipis on no hi ha Jutjat de Primera Instància i Instrucció. Per aquest motiu, coneixen i entenen la realitat local i social sobre la qual exerceixen les seves responsabilitats, i gaudeixen, per això, d’un elevat grau de confiança i respecte dels veïns. El seu càrrec es renova cada quatre anys.

El primer tinent d'alcalde, Marc Calvet, va ser l'encarregat de defensar la moció en el Ple i, a banda de referir-se al contingut del text, va fer referència a les dades d'activitat registrada l'any 2021 per tal d'il·lustrar la importància i el volum de feina que es realitza dels del jutjat de pau local. Entre d'altres dades, l'any passat es van tramitar 565 assumptes civils i 501 de penals. Així mateix, anualment el jutge de pau signa un miler de certificats de naixement, matrimoni, defuncions i fe de vida emesos per l'Ajuntament, així com totes les inscripcions al registre municipal de naixements, matrimonis i defuncions.

La moció rebutja la modificació de la Llei Orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, per a la implantació dels Tribunals d’Instància i les Oficines de Justícia en els municipis, que s’està tramitant en el Congrés dels Diputats i que preveu l’eliminació dels Jutjats de Pau. En lloc seu, la intenció és crear unes oficines municipals de justícia que no tindrien la mateixa proximitat perquè les actuacions es durien a terme en seus judicials que molts municipis no disposen.

Moció de suport als jutjats de pau

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis